Cum ar fi daca Adolf Hitler s-ar intoarce in Germania?
adolf hitlernazismtimur vermesgermania
La aproape 80 de ani de la ascensiunea la putere a dictatorului nazist Adolf Hitler, un roman care isi imagineaza ca acesta s-a intors in Berlinul zilelor noastre, a devenit bestseller in Germania. Exista insa critici care nu sunt de accord cu ceea ce promoveaza cartea si vorbesc de farsa de prost-gust a autorului Timur Vermes, jurnalist de profesie.
Adolf Hitler, dictator nazist, responsabil pentru moartea a milioane de oameni in timpul celui de al doilea Razboi Mondial, obsedat de obtinerea celebrului “Lebensraum” sau “spatiu vital” din partea tarilor invecinate Germaniei, un personaj despre care s-au scris mii de randuri, apare din nou in atentia publicului european si nu numai.
Totul se intampla in romanul lui Timur Vermes, “Er Ist Wieder Da” adica “El s-a intors”, potrivit datelor publicate de Der Spiegel.
Romanul arata cum, in loc sa se sinucida in buncarul sau subteran din Berlinul aflat sub bombardamentul fortelor aliate in data de 30 aprilie 1945, Hitler se intoarce in Berlinul anului 2011, fara sa stie ce s-a intamplat in timpul celor 66 de ani, care au trecut de la disparitia sa si de la decapitarea regimului nazist.
Autorul, Timur Vermes, scrie ca Hitler orbecaie prin Berlin, surprins de faptul ca Germania actuala este condusa de o femeie, Angela Merkel, demers care nu ar fi avut nicio sansa in perioada sa si, mai mult, orasul gazduieste milioane de turci, populatie de etnie musulmana.
Intr-o scena din carte, liderul nazist le solicita unor tineri sa-i arate incotro sa mearga, adresandu-se lor cu "tineretul Ronaldo Hitler", pentru ca a confundat tricourile de fotbal ale acestora cu o uniforma militara. "Cine este batranul acesta, parca uitat de timp?", se intreaba baietii, mari fani ai fotbalistului Cristiano Ronaldo.
Jurnalistul Vermes descrie aventurile lui Hitler intr-o lume obsedata de numarul de prieteni de pe site-urile de socializare si de aventurile online.
In cartea lui Timur Vermes, Adolf Hitler incearca sa-si faca o adresa de e-mail, dupa data sa de nastere, respectiv Hitler 89, insa constata ca aceasta este deja luata de altcineva. Asa ca, dictatorul nazist nu poate socializa, pentru ca nu vrea sa isi faca alta adresa de e-mail, decat una care sa contina numarul respectiv.
In curand, Hitler devine starul unui show de amuzament gazduit de un turc. "Esti de aur, dragul meu! Acesta este doar inceputul, crede-ma", il asigura producatorul.
In Germania, o parte a criticilor sustine ca lucrarea reprezinta o farsa de prost gust, altii ca este doar o satira politica, care glumeste pe seama dictatorului nazist si a idealurilor sale ariene.
Aparitia editoriala, de neimaginat doar cu 10 ani in urma, a devenit bestseller si va fi tradusa in engleza si alte limbi straine. Autorul cartii mai povesteste ca a incercat sa-l prezinte pe Hitler intr-o alta lumina, insa sunt voci care arata ca este vorba despre "banalizarea raului" si despre promovarea unui simbol nazist.