Cristian Petrescu si un recital la Ateneul Roman Bucuresti
cristian petrescurecitalateneul roman bucurestigeorge enescu
Seara zilei de 27 aprilie, dedicata stagiunii Filarmonicii "George Enescu", va fi marcata de armoniile sonore ale recitalului sustinut de celebrul pianist si compozitor Cristian Petrescu.
Iubitorii acestei arte vor putea sa-si incante auzul in Sala mare a Ateneului Roman Bucuresti. In acest sens, vor fi "prezenti": Ludwig van Beethoven, cu: Sonata in mi major, op. 109 si Bagatela in sol major, op. 126; Franz Liszt, cu Sonetul de Petrarca nr. 104, Feux follets, Valse oubliee nr. 1, Gnomenreigen, Funerailles si Nuages gris; Modest Musorgski, cu Variatiuni pentru pian op. 27 de Anton Webern, Tablouri dintr-o expozitie.
Cine este Cristian Petrescu? Un nume romanesc cu rezonanta peste hotare. Absolventul din 1969 al Universitatii de Muzica, fostul Conservator "Ciprian Porumbescu", clasa profesoarei Ana Pitis, va emigra datorita originii sale armene.
Drumul sau pe drumul perfectiunii muzicale va incepe printr-un debut la
Universitatea Americana din Beirut. Iar dupa bursa primita la
Juilliard School din New York, in 1970, seria premiilor care vor incununa o cariera ascendenta demonstreaza talentul compozitorului. Astfel, este distins cu premiul "Aram Haciaturian", in 1972, la New York, rezervat pianistilor de origine armeana, premiul "Kranichstein" al oraşului Darmstadt pentru interpretarea in prima auditie a "Klavierstueck"-ului nr. 4 de Wolfgang Riehm si a "Sonatinei pentru flaut si pian" de Pierre Boulez.
Intre 1981 si 1986, Cristian Petrescu va fi pianist solist in
Ensemble Intercontemporain din Paris, condus de Pierre Boulez, iar dupa obtinerea cetateniei franceze, in 1989, se va muta la Berlin. Aici va fi invitat "sa-l cante pe Enescu" alaturi de membrii Orchestrei Filarmonice din Berlin, intr-un program dedicat exclusiv lucrarilor marelui compozitor roman. Scena se va repeta in 1994, tot in Sala de muzica de camera a filarmonicii (Kammermusiksaal). De data aceasta insa, invitatia va avea ca scop un program dedicat muzicii unor compozitori maghiari, Bartok, Ligeti, Kurtag.
In 1998, Cristian Petrescu va primi si premiul criticii pariziene "Le Diapazon d'or", precum si "Grand prix du disque" al Academiei pariziene a discului, "Charles Cros", distinctii castigate ca urmare lucrarilor pentru pian de Enescu, inregistrari realizate pentru firma Harmonia Mundi.