Cota de TVA - redusa la 5%, de la 1 ianuarie 2022: ce produse se ieftinesc
lecturacarti electroniceconsum de cartecultura
Camera Deputatilor a adoptat marti, in calitate de for decizional, un proiect de lege mult asteptati de pasionatii de literatura din tara noastra. Conform proiectului, cota de TVA se reduce la 5% pentru vanzarea cartilor in format electronic.
ULTIMA ORA. A aparut Legea: romanii care se incalzesc cu lemne primesc un ajutor de la stat. Cota TVA redus
Actul normativ urmeaza sa fie promulgat de presedintele Klaus Iohannis si publicat in Monitorul Oficial al Romaniei. Legea va intra in vigoare la data de 1 ianuarie 2022.
Conform prevederilor textului de lege, cota redusa de 5% se aplica asupra asupra bazei de impozitare pentru urmatoarele livrari de bunuri si prestari de servicii: livrarea de manuale scolare, carti, ziare si reviste, pe suport fizic si/sau pe cale electronica, cu exceptia celor care au, in totalitate sau in mod predominant, un continut video sau un continut muzical audio si a celor destinate exclusiv sau in principal publicitatii.
Scad preturile cartilor electronice
USR a transmis, marti, ca "preturile la cartile electronice comercializate in Romania vor scadea dupa ce, astazi, Parlamentul a adoptat o initiativa legislativa, co-initiata de deputatul USR Catalin Tenita, de reducere a TVA de la 19% la 5% pentru e-books si presa digitala".
Initiatorii proiectului spera ca aceasta initiativa sa incurajeze lectura in Romania.
Romania - pe ultimul loc in UE la consumul de carte
Conform unei analize realizate de Eurostat din 2019S, tara noastra ocupa ultimul loc in Uniunea Europeana la consumul de carte.
93.5% dintre romani nu au cumparat o carte in ultimul an, arata datele Eurostat.
De asemenea, mai arata datele oficiale, doar 6.5% dintre romani cumpara cel putin o carte pe an.
Situatia e dramatica si daca analizam evolutia numarului de librarii, care inregistreaza o scadere de la an la an. Se pare ca avem numai doua librarii la 100.000 locuitori.
De ce s-a ajuns in aceasta situatie?
Sociologii au o explicatie pentru aceasta degradare culturala a poporului roman. Conform acestora, oamenii sunt mai preocupati de traiul de zi cu zi si isi canalizeaza resursele catre a achizitiona hrana si a-si plati cheltuielile curente, cartile picand astfel in plan secund.
"Preferam in primul rand sa dam banii pentru a ne satisface nevoile primare de mancare, cheltuieli pentru casa, haine. Pe de-o parte nu ne mai raman bani si pe de alta parte nu avem niste pattern-uri de consum de carte", e de parere sociologul Laurentiu Ciprian Tudor.