Centenarul Marii Uniri, moment de constientizare si reflectie pentru intreg poporul roman
romaniacentenarmarea unire1918anul centenarului
2018 este un an de sarbatoare pentru intreaga Romanie si, bineinteles, pentru toti cei care simt si gandesc romaneste. 2018 marcheaza implinirea a 100 de ani de la infaptuirea Marii Uniri, probabil cel mai important eveniment din istoria Romaniei de astazi. Insa, trecerea celor 100 de ani de la Marea Unire nu aduc doar bucurie pentru noi! Acest secol a adus cu sine transformari uriase pentru tara noastra, pe care, fie ca vrem sau nu, trebuie sa le constientizam. Si cu cat o vom face mai rapid, cu atat mai repede vom putea realiza ce avem de facut in continuare!
Desi anul centenar ar trebui sa fie privit ca o sarbatoare, Romania se confrunta in aceste zile cu probleme care par fara de sfarsit. Probleme care au reusit sa dezbine, poate mai rau ca niciodata, romanii din tara si din afara ei. 2018 este poate cel mai bun moment pentru noi toti in care putem reflecta cu privire la prezentul si viitorul tarii noastre.
2018 – 100 de ani de la Marea Unire
Anul 1918 este cunoscut de intreaga lume drept anul in care statul national roman s-a desavarsit ca urmare a unirii tuturor provinciilor locuite de romani. Desigur, primul pas care a dus la Marea Unire a avut loc in 1859, atunci cand Tara Moldovei s-a unit cu Tara Romaneasca in ceea ce are sa fie cunoscut astazi drept Mica Unire. Mai apoi a urmat castigarea independentei fata de Imperiul Otoman, in urma razboiului din 1877 – 1878.
Primul eveniment major al anului 1918 s-a infaptuit in data de 27 martie, atunci cand Basarabia s-a unit cu Romania. 28 noiembrie a marcat unirea Bucovinei cu Romania, in timp ce pe 1 decembrie Romania s-a unit cu Transilvania, Banat, Crisana si Maramures. Toate aceste evenimente au format impreuna Marea Unire si au condus la formarea Romaniei Mari.
Romania de astazi nu mai este aceeasi
Acum, la 100 de ani distanta de 1918, nu putem decat sa privim in urma si sa ne dam seama ceea ce a insemnat la acea vreme Romania Mare. Si asta pentru ca Romania de astazi nu mai arata deloc precum arata Romania de dupa Marea Unire. Asa ca, oricat de mult am vrea sa sarbatorim astazi trecerea a 100 de ani de la evenimentul care a intregit Romania, bucuria noastra nu poate fi deplina.
Uniunea Sovietica nu a recunoscut niciodata Romania Mare, iar in 1940 avea sa vina si acel ultimatum care ne-a dezmembrat tara. In urma Pactului Ribbentrop – Molotov, Romania pierde Basarabia, Bucovina si Tinutul Hertei. Au trecut 78 de ani de atunci, iar noi toti inca simtim durerea pierderii acelor teritorii. Sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial face si ca Bulgariei sa ii ramana Cadrilaterul, inca o lovitura grea pentru ceea ce insemna la acea vreme Romania Mare.
Oricat de mult am vrea sa sarbatorim acum Marea Unire, trebuie sa ne aducem aminte ca Romania de astazi nu mai este intreaga. Din tot ce a castigat Romania in 1918, doar Transilvania si Bucovina de Sud au ramas ale ei. Oare constientizeaza romanii de astazi ca este de datoria noastra, a tuturor, sa lucram pentru a reface ceea ce a insemnat odata Romania Mare?
Centenarul Marii Uniri – moment de reflectie pentru Romania
Lasand la o parte aceste probleme istorice, Romania de astazi pare ca este intr-o deriva generala. Evenimentele politice din ultimii ani au dus la o dezbinare fara precedent a romanilor, dezbinare care nu poate avea nimic altceva decat urmari negative. Poate ca acest Centenar al Marii Uniri este un moment perfect pentru ca noi toti sa reflectam la determinarea romanilor din urma cu 100 de ani ce a dus la infaptuirea Romaniei Mari, la toate greutatile prin care au trecut ei de-a lungul anilor si la ambitia lor de a reusi sa uneasca toti romanii intr-un singur loc si in jurul unui scop comun.