Ce specii periculoase de animale se ascund in Romania
scorpionul carpatinsarpele turcesc de nisippaianjenul vaduva neagrabroasca raioasa verdeanimalesalbatice.ro
Fauna salbatica este extrem de diversificata in toata lumea dar si in tara noastra. Numeroase vietuitoare mici si mari ne impresioneaza prin stilul de viata dar si aspectul exterior. Unele din ele sunt complet inofensive, altele insa din contra desi nu par agresive la prima vedere, pot fi infricosatoare prin modul lor de atac si aparare.
Pe site-ul animalesalbatice.ro puteti descoperi peste 1.500 de specii, printre ele regasinduse si cele mai uimitoare animale din tara noastra. Va prezentam mai jos, patru dintre cele mai uimitoarespecii de animale salbatice ce se regasesc in tara noastra.
O specie europeana foarte interesanta este
broasca-raioasa-verde care are denumirea stiintifica de Bufo viridis si apare si al noi in tara, in Dobrogea si la tarmul Marii Negre in Mangalia.
Are glande cu venin ce contin substante cu efect halucinogen si sedativ. Acestea sunt eliminate prin glandele pielii si au efect negativ asupra inimii.
Broasca are corpul verde-masliniu cu pete rosiatice si traieste mai ales in zonele umede. In timpul zilei sta ascunsa, iar noaptea isi cauta hrana formata din insecte, furnici, muste, lacuste, gandaci, paianjeni. Pe vreme ploioasa are tendinta de a fi activa si ziua.
Paianjenul vaduva-neagra a fost depistat si la noi in tara, in judetul Constanta. Acest paianjen este intalnit frecvent in SUA si este considerat cel mai popular paianjen veninos din lume.
Numele sau vine de la faptul ca masculul moare la scurt timp dupa imperechere, iar femela veninoasa il mananca. Muscatura sa este dureroasa, foarte toxica desi cantitatea de venin inoculata este mica. Poate fi periculoasa pentru cardiaci, deoarece acestia sunt expusi riscului de a intra in soc anafilactic.
Otrava afecteaza nervii, duce la dificultati respiratorii, convulsii, frisoane, dureri de cap, transpiratie, iar la cei cu o sanatate precara poate provoca decesul.
Sarpele-turcesc-de-nisip are denumirea stiintifica de Eryx jaculus turcicus si traieste mai ales in regiunile de stepa din Africa de Nord, Asia Mica, Asia de Vest si Peninsula Balcanica.
A fost observat si la noi in tara, dar numai in Dobrogea, deoarece prefera pamantul afanat si terenurile nisipoase din aceasta zona geografica. In timpul zilei are obiceiul sa stea ascuns in ascunzisuri sapate in solul nisipos, iar noaptea sa isi caute prada - mici rozatoare si soparle.
Are lungimea corpului de cel mult 80 cm, coloritul dorsal maroniu-gri-cafeniu, cel ventral albicios-galbui si face parte din familia Boidae.
Scorpionul-carpatin traieste si in padurile din Muntii Carpati ai tarii noastre. Aceasta specie este destul de mica, are lungimea corpului de 3-4 cm si prefera locurile ascunse din paduri.
Isi gaseste adapost pe sub pietre, pe sub bustenii culcati la pamant, in scorburi si pe sub stratul de vegetatie de pe sol aflata in stare de putrefactie. Cei care iubiti drumetiile, aveti grija la astfel de vietuitoare, nu se stie niciodata cand se pot ascunde in haine si lucruri, atacul lor este pe neasteptate, intepatura neplacuta, dureroasa, care da stari proaste si inflamatii locale.
Are denumirea stiintifica de Euscorpius carpaticus.