Ce noi piese au fost adaugate tezaurului istoric al Romaniei
mnirtezaurul romanieimuzeul de istorie
Ministerul Culturii, Parchetul de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia si Muzeul National de Istorie a Romaniei anunta organizarea unei conferinte de presa exceptionale, luni, 2 mai, desfasurata cu prilejul readucerii in tara a unui lot important dintr-un tezaur monetar dacic, recuperat recent in Italia, ca urmare a cooperarii fructuoase cu autoritatile competente italiene (Carabinieri per la Tutela del Patrimonio Culturale), in cadrul acordurilor bilaterale de asistenta juridica.
Readucerea in tara a 27 monede de aur dacice de tip Koson (stateri), reprezinta incununarea cu succes a aproape doi ani de munca, la care au participat magistrati de la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia, ofiteri de politie, functionari din Ministerul Culturii, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Afacerilor Externe si experti de la Muzeul National de Istorie a Romaniei, precum si omologii lor din Italia.
Cu acelasi prilej, vor fi prezentate si cele 138 de monede de aur de tip Koson, recuperate recent, de pe teritoriul satului Ocolisul Mare, jud. Hunedoara, care vor fi aduse la Muzeul National de Istorie a Romaniei, in vederea efectuarii unor expertize. Conferinta de presa va avea loc la sediul Muzeului National de Istorie a Romaniei, Sala Lapidarium din Calea Victoriei.
La conferinta vor participa reprezentanti ai Ministerului Public si Ministerului Culturii, domnul dr. Augustin Lazar – procurorul general al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia, domnul comisar-sef Gabriel Medaru – directorul Directiei Relatii Internationale din Ministerul Afacerilor Interne, domnul chestor de politie Viorel Vasile – directorul Directiei Investigatii Criminale a Politiei Romane si domnul dr. Ernest Oberländer-Tarnoveanu – directorul general al Muzeului National de Istorie a Romaniei.
Pana in prezent s-au desfasurat 11 operatiuni de recuperare si repatriere a bratarilor de aur dacice (respectiv patru in 2007, una in 2008, una in 2009, una in 2011, doua in 2012 si doua in 2013), avand ca obiect piese de patrimoniu repatriate prin aplicarea conventiei UNIDROIT, din Franta, Elvetia, Germania, Spania, Irlanda, Statele Unite ale Americii si Germania.
Ca urmare a acestor actiuni, Patrimoniul Cultural National a fost reintregit cu urmatoarele bunuri: 13 bratari dacice regale de aur, cantarind 12,633 kg, 1.024 monede de aur de tip Koson, 204 monede de tip Koson din argint, doua umbo de scuturi de parada regale dacice din fier, decorate cu reprezentari de animale reale si fantastice. Lor li se adauga alte 33 monede grecesti de aur de tip Lysimachos, emisi in secolele II-I a.C., la Tomis si Kallatis, un depozit de unelte si arme din fier, precum si 3663 monede din argint si bronz, recuperate de autoritatile judiciare romane pe teritoriul Romaniei, intre anii 2009 si 2014.
Foto: MNIR.