Cazul Tudor Vladimirescu - un spectacol monumental la Targu Jiu, in regia lui Gavriil Pinte
Tezaurul de monumente de la Targu Jiu s-a imbogatit, la inceputul acestei veri, cu un spectacol memorabil dedicat lui Tudor Vladimirescu, la implinirea a 200 de ani de la revolutia pe care acesta a declansat-o. O productie a Teatrului dramatic "Elvira Godeanu" din Targu Jiu, in regia lui Gavriil Pinte.
Inainte de spune cateva cuvinte despre spectacolul amintit, sa ne intoarcem putin in timp, in anul 2018.
Ei bine, cu trei ani in urma, la nivel central, autoritatile au decis sa marcheze, asa cum se cuvine, centenarul Marii Uniri.
Singura amintire din anul centenarului Marii Uniri a ramas un Departament unde nu s-a intamplat nimic
In acest scop a fost infiintat, la nivelul Ministerului Culturii, un asa-zis Departament Centenar, cu
organigrama proprie. Departamentului cu pricina i s-a alocat un buget (foarte) consistent pentru a organiza o seama de intamplari/manifestari etc. care sa celebreze Marea Unire.
In perioada 2017-2018, pe fotoliul de ministru al Culturii s-au perindat patru persoane.
Ei bine, in pofida acestei desfasurari de forte, anul Centenarului Marii Uniri nu a beneficiat de absolut niciun eveniment memorabil.
Au fost finantate o puzderie de evenimente si proiecte mici, niciunul dintre acestea, insa, nu a avut rezonanta nationala, niciunul nu s-a impus ca reper in memoria colectiva.
"Cazul Tudor Vladimirescu" - despre o victorie in infrangere
Cu totul altfel au stat lucrurile acum, cand a fost vorba sa se faca ceva in memoria lui Tudor Vladimirescu, la implinirea a 200 de ani de la revolutia pe care a declansat-o si care, in cele din urma, i-a adus moartea.
Infrant si asasinat, pandurul Tudor a izbutit, insa, platind cu viata, sa puna definitiv capat unui secol de dominatie fanariota in Tarile Romane. A fost o victorie in infrangere.
Inca de anul trecut, autoritatile locale din Targu Jiu si cele judetene (Gorj) au solicitat Teatrului Dramatic "Elvira Godeanu" din Targu Jiu sa produca un spectacol dedicat memoriei lui Tudor Vladimirescu. Spectacol pentru care au gasit si resurse de finantare.
Remarcabil este faptul ca Primaria si Consiliul Local al Municipiului Targu Jiu si Consiliul Judetean Gorj sunt "locuite" de oameni cu diferite culori politice care, iata, s-au putut pune de acord.
Managerul Teatrului "Elvira Godeanu" din Targu Jiu, actorul Cosmin Brehuta, a delegat responsabilitatea realizarii spectacolului dedicat lui Tudor regizorului Gavriil Pinte, si bine a facut.
Regizorul Gavriil Pinte a "construit", la Targu Jiu, un spectacol monumental
Gavriil Pinte este un magician al montarilor neconventionale. A "construit" de la zero spectacole care s-au jucat in tramvaie aflate in trafic ("Un tramvai numit Popescu", la Bucuresti si "Ispita Cioran" la Sibiu), "Calatoria" - care s-a jucat intr-un London-Bus autentic aflat in circulatie pe strazile din Bucuresti, "Cei ce nu uita" - spectacol realizat la Oradea si jucat inclusiv in camioane militare care transportau spectatorii si actorii care interpretau detinuti politici catre locul de executie si inca altele.
Pentru punerea in scena a piesei care se numeste "Cazul Tudor Vladimirescu", Gavriile Pinte a ales o platforma ampla situata pe Insulita Jiului (care chiar este o mica insula, pe Jiu), iar finalul piesei, care transmite o emotie imposibil de descris in cuvinte, are loc pe o pluta, pe apele Jiului.
Scenariul piesei "Cazul Tudor Vladimirescu" a fost scris tot de regizor, muzica a fost compusa special si interpretata live de trupa "Bucium" pe versuri si ele scrise anume pentru acest spectacol.
Ce a iesit? Au iesit o piesa de teatru si opera rock totodata monumentale. Iar cuvantul acesta din urma nu da seama doar de uriasa desfasurare de forte (peste 60 de actori si interpreti de la Teatrul "Elvira Godeanu" dar si de la ansamblul "Doina Gorjului") dar si de emotia si forta mesajului artistic transmis spectatorilor.
"Cazul Tudor Vladimirescu" este un spectacol-monument, care s-a jucat, pana acum, doar la Targu Jiu (de patru ori).
Sa ne intoarcem acum de unde am plecat, si anume la Centenarul Marii Uniri.
Cum am spus, desi in anul cu pricina a fost creat si bugetat un departament special in cadrul Ministerului Culturii pentru a celebra evenimentul, nu s-a facut nimic care sa dainuie in memoria colectiva.
"Va ramane ceva mult mai puternic. Va ramane amintirea"
Acum, prin eforturile autoritatilor locale din Targu Jiu si judetul Gorj (repet, sunt oameni diferit afiliati politic), Anul Tudor Vladimirescu, instituit si botezat astfel prin decizia Parlamentului Romaniei, are un monument, care s-a "nascut" la Targu Jiu.
Cei de acolo au facut un lucru care parea, la inceput, peste puterile lor. Uite ca au putut sa-l faca si l-au facut la superlativ. Acum, administratia centrala (ma refer la Guvernul Romaniei) le poate arata romanilor ceva cu adevarat memorabil.
Unele dintre ultimele cuvinte care se rostesc in spectacolul "Cazul Tudor Vladimirescu" sunt: "A ramas ceva mult mai puternic. A ramas AMINTIREA".
"Cazul Tudor Vladimirescu" ar ramane, fara indoiala, in amintirea colectiva. Cu singura conditie ca sa fie vazut de cat mai multi oameni, in toata tara. Iar pentru asta implicarea administratiei centrale este absolut necesara.
Itinerarea acestui spectacol ar trebui sa reprezinte, pentru Guvernul Romaniei, o obligatie prioritara. Sper ca asa o sa fie. Personal, sunt fericit ca ma prenumar printre cei care au asistat la nasterea/punerea in scena/ si reprezentarea acestui spectacol.
Si inca ceva: Gavriil Pinte a izbutit sa-si "dezbrace" lucrarea de orice festivism sau aer de "spectacol omagial". Povestile din "Cazul Tudor Vladimirescu" sunt spuse in preajma personalitatii pandurului, insa ele sunt despre dragoste, despre determinare, despre demnitate, curaj, despre vointa, despre sacrificiu, despre idealuri, despre vise. Iar lucrurile acestea, toate si fiecare in parte transcend si istoria si geografia si sunt la fel de insemnate si de actuale si astazi, ca si acum 200 de ani.
Pentru a celebra Anul Tudor Vladimirescu, Romania are un monument. Ramane doar ca el sa fie aratat publicului din toata tara fiindca, inca o data, "Va ramane ceva mult mai puternic. Va ramane AMINTIREA".