Carmen Dan si Melescanu refuza sa isi dea demisia si spun ca presedintele e vinovat pentru situatia din Diaspora
carmen danteodor melescanalegeri europarlamentarealegeri prezidentialealegeri 2019
Presedintele Klaus Iohannis a cerut demiterea ministrului de Externe, Teodor Melescanu, si a ministrului de Interne, Carmen Dan. Seful statului spune ca acestia sunt principalii responsabili pentru organizarea dezastruoasa a votului din diaspora pentru alegerile europarlamentare. Va amintim ca duminica, 26 mai, sute de mii de romani care voiau sa voteze in strainatate au fost nevoiti sa stea la cozi chiar si 10 ore. La inchiderea urnelor, din cauza ca BEC a refuzat solicitarea de a prelungi programul, 100.000 de romani au fost dati afara cu forta din sectiile de votare.
Update: Miercuri seara, Carman Dan a declarat ca nu are nimic sa isi reproseze si nu se lasa impresioata de solicitarile presedintelui, motiv pentru care nu isi va da demisia.
"Cererea demisiei este o idee cel putin nejustifiata. Politic ii spun ca nu ma intimideaza aceste cereri. O demisie o voi depune numai atunci cand partidul din care fac parte mi-o va cere. Nu-mi voi da demisia nici imediat, nici imediat", a declarat Carmen Dan.
Update: Teodor Melescanu refuza sa isi dea demisia si da vina pe Klaus Iohannis pentru votul dezastruos din Diaspora, spunand ca e vina presedintelui fiindca a organizat Referendumul in ziua alegerilor europarlamentare, iar acest lucru a ingreunat procedura.
Melescanu este la al doilea scandal. In 2014, la alegerile prezidentiale au fost cozi interminabile in Diaspora, iar la acea vreme oficialul le recomanda romanilor din afara sa voteze la sectii organizate la 400 de kilometri distanta. Atunci, Melescanu a demisionat.
Acum, oficialul de la Externe refuza sa isi dea demisia, spuannd ca premierul nu i-a cerut acest lucru.
Klaus Iohannis spune ca au fost probleme grave cu
organizarea scrutinului pentru alegerile europarlamentare. Multi au fost revoltati ca a trebuit sa stea la coada si in tara. Unii au reclamat ca sunt prea putine stampile, altii ca sunt prea putine cabine.
Se vede ca intreaga organizare a fost gandita pentru inhibarea votului, si nu pentru incurajarea votului. Este ce am spus si inainte de 26 mai, ca PSD se pregateste sa boicoteze referendumul, a mai subliniat seful statului.
Seful statului precizeaza ca este important ca Romania sa rezolve aceste probleme, tinand cont ca doar cateva luni ne despart de alegerile prezidentiale. De asemenea, Iohannis spune ca nu are incredere ca Executivul va rezolva aceasta situatie, asa ca este hotarat sa intervina.
"Aceste probleme trebuie rezolvate pentru ca vine urmatorul tur de scrutin, dar pentru ca nu am incredere in guvern sa rezolve aceste probleme, ma voi implica.
Voi organiza la nivelul Administratiei Prezidentiale o comisie mixta pentru a rezolva aceste probleme. Si pentru ca nu am incredere de guvern, voi infiinta o comisie mixta care incepe sa lucreze. Voi invita pe toti cei cu atributii. Rolul acestei comisii este de a identifica problemele majore, de a identifica solutii si de a propune aceste solutii autoritatilor care pot veni cu reglementari: Parlament AEP, Guvern", a spus seful statului.
Klaus Iohannis: "Trebuie sa existe si urmari politice"
Presedintele spune ca ceea ce s-a intamplat in diaspora nu trebuie sa ramana fara efecte in politica.
"Trebuie sa existe si urmari politice. Cei care au organizat necorespunzator sau au organizat intentionat prost aceste alegeri, trebuie sa plateasca cu functia. Atentie, vorbesc de urmarea politica. Ca ulterior se gasesc si alte probleme este o chestiune pe care o vom discuta dupa ce exista prima analiza.
Pentru ca nu au stiut sa-si dea demisia de onoare, solicit demiterea imediata a ministrului de Externe si a ministrului de interne. Imediat insemnand imediat!", a declarat presedintele.
Propunerile de numire a noilor ministri au ajuns pe masa presedintelui
Numele noi care vor ocupa portofolii in Guvern sunt:
1. Titus Corlatean ( pentru portofoliul de viceprim-ministru pentru implementarea parteneriatelor strategice ale Romaniei)
2. pentru Ministerul Justitiei (pentru Ministerul Justitiei)
3. Roxana Manzatu ( pentru Ministerul Fondurilor Europene)
4. Natalia Intotero (pentru Ministerul pentru Romanii de Pretutindeni)
Conform surselor, presedintele ar fi respins miercuri dupa-amiaza numirea lui Titus Corlatean pentru portofoliul de viceprim-ministru pentru implementarea parteneriatelor strategice ale Romaniei.
Dancila spune ca nu a discutat propunerile cu seful statului, pe care il indeamna sa lase de-o parte jocurile politice si campaniile si sa aprobe numirile pe care le propune PSD pentru portofoliile vacante.
"Eu as vrea ca deciziile domnului presedinte sa tina de legalitate si nu de oportunitate. O sa sun la domnul presedinte si spre sa lase la o parte campania electorala sau jocul politic”, a afirmat Viorica Dancila, la finalul CEx PSD de marti seara.
Citeste si:
Marea rebranduire PSD