Care sunt regulile dupa care isi desfasoara activitatile muzeele, galeriile de arta si bibliotecile
reguli muzeereguli cultura pandemiereguli biblioteci pandemiecultura pandemie
Ministerul Culturii si Ministerul Sanatatii au semnat ordinul comun pentru masurile de prevenire a contaminarii cu SARS-CoV-2 si pentru asigurarea desfasurarii activitatilor in conditii de siguranta sanitara in domeniul culturii.
Noul ordin il anuleaza pe cel dat anterior, nr. 2879/967/2020, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, numarul 531 din 19 iunie 2020.
Noul ordin actualizeaza reglementarile pentru activitatea cu publicul si activitatea angajatilor din institutiile de cultura precum: muzee si galerii de arta, biblioteci si librarii, dar si activitatea desfasurata pe perioada starii de alerta, pentru prevenirea raspandirii COVID-19, in domeniul productiei de film si audiovizual, evenimentele/actiunile culturale organizate in aer liber si de tip drive-in.
Noile activitati reglementate sunt: modul in care se pot desfasura expozitii temporare de arta si design, dar si in ce conditii se pot relua productiile de spectacol si concert in spatiu inchis.
Ca elemente de noutate, evenimentele private pot fi realizate cu maximum 20 de persoane in spatii inchise si cu pana la maximum 50 persoane in aer liber, cu respectarea masurilor de siguranta sanitara.
De asemenea, au fost reglementate repetitiile spectacolelor si concertelor in spatiul inchis fara public.
Angajatorii si organizatorii acestor evenimente vor elabora instructiuni proprii pe baza evaluarii de risc pentru fiecare angajat, in functie de programul de lucru, specificul activitatii desfasurate, structura organizatorica, structura incintei.
Medicii de medicina muncii vor face evaluarea de risc si vor emite recomandari privind necesitatea purtarii mastii pentru angajati, in functie de specificul activitatii defasurate, iar responsabilul SSM va efectua instruirea angajatilor in ceea ce priveste securitatea si sanatatea in munca.
Totodata, se va evita prezenta indelungata pe scena a actorilor din grupele de risc, de exemplu cei cu varsta peste 65 ani si/sau cu boli cronice asociate.
Alte masuri se refera la expozitiile temporare de arta si design pe perioada starii de alerta, pentru prevenirea raspandirii COVID-19.
Expozitiile temporare de arta si design cum sunt cele de pictura, desen, sculptura, design, instalatii, arta new media, arta interactiva, performance, video, pot fi organizate in spatii conventionale precum muzee, galerii sau cluburi de arta, biblioteci etc., dar si in spatii alternative, in aer liber, hale sau vechi spatii industriale, spatii private, pavilioane temporare si altele.