Care sunt limbile aflate pe primele pozitii in cursa pentru dominatia comunicarii globale
Interactiunea prin comunicare s-a mutat, din ce in ce mai mult, in mediul online. Cu toate acestea, pentru a comunica, oamenii folosesc acelasi instrument vechi de cand lumea si anume limbile.
Conform publicatiei online Ethnologue, care se ocupa cu studiul limbilor, in lume exista, astazi, 7.139 de limbi vii.
Unele dintre ele mai au doar cativa vorbitori, altele sunt utilizate in toata lumea.
La ora actuala, limba cu numarul cel mai mare de vorbitori nativi (aproape un milliard de oameni) este mandarina (chineza).
Pe locurile urmatoare se situeaza spaniola (460 de milioane de vorbitori nativi), engleza (379 milioane), hindi (limba vorbita in India si in alte teritorii din preajma acesteia, cu 342 milioane de vorbitori nativi), bengali (limba vorbita in Bangladesh si intr-o zona extinsa din India, cu 228 de milioane de vorbitori nativi), portugheza (221 milioane), rusa (154 milioane) si japoneza (128 milioane). Au fost enumerate doar limbile cu mai mult de 100 de milioane de vorbitori nativi.
Limbile artificiale, care au fost inventate in ideea ca vor deveni limbi globale s-au dovedit a fi un esec. Cel mai cunoscut exemplu este cel al limbii esperanto, lansata la sfarsitul secolului al XIX-lea de catre Ludovic Lazar Zamenhof, filolog polonez de origine evreiasca, nascut in Rusia tarista.
Nevoia de comunicare este in continua crestere, astfel incat limbile au intrat in competitie pentru a ocupa primul loc in comunicarea globala.
Conform sursei citate, la ora actuala limba engleza detine suprematia mondiala, cu un total de 1,132 miliarde de vorbitori in intreaga lume.
Locul al doilea este ocupat de mandarina (1,117 miliarde de vorbitori), urmata de hindi (615 milioane), spaniola (534 milioane), franceza (280 de milioane), araba (274 milioane), bengali (265 milioane), rusa (258 milioane) si portugheza (234 milioane). Au fost enumerate limbile cu peste 200 de milioane de vorbitori in intreaga lume.
Conform Ethnologue, din cele 7.139 de limbi si idiomuri (variante/ dialecte ale unei limbi) inca vii, foarte multe se gasesc intr-o situatie foarte dificila sau sunt pe moarte.
Este vorba despre limbi/ idiomuri care sunt vorbite de din ce in ce mai putini oameni si care nu mai sunt transmise copiilor.
Sursa citata a identificat 2.032 de limbi aflate in dificultate si nu mai putin de 986 de limbi care nu mai au nicio sansa de supravietuire.
Sursa foto: pexels.com