BUCATA DE ISTORIE. Rapoartele Securitatii si ale Militiei despre Scanteia Revolutiei Timisoara - 16 decembrie
istorierevolutietimisoara16 decembrie
16 decembrie este pentru unii o simpla zi, pentru altii o zi de nastere, dar pentru romani este o zi de REnastere. Se spune despre aceasta zi ca a fost cea in care a inceput Revolutia Romana, in urma cu 24 de ani.
A trecut aproape un sfert de secol de cand protestul a izbucnit in Timisoara. Primele scantei ale Revolutiei au aparut in momentul in care s-a auzit ca statul vroia sa-l evacueze pe pastorul reformat Laszlo Tokes, care cu cateva zile in urma facuse declaratii foarte critice la adresa regimului comunist din Romania. Tot scandalul care a aparut in presa internationala nu a fost de bun augur pentru securitate, asa ca s-a considerat ca Tokes incita la „vrabja etnica”
Odata cu aceasta eticheta pusa, conducerea de atunci forta episcopia sa-i revoce dreptul de a locui in apartamentul pe care-l ocupa ca pastor.
Unul din securistii care s-a ocupat de filajul Securitatii din primele zile ale protestelor a raportat in cele mai mici detalii ce s-a intamplat in fata casei lui Tokes. Pentru mai multe detalii accesati
AICI.
Securistul descrie cu lux de amanunt doua persoane care s-au alaturat protestului, apoi mentionand ca pana la orele 12,35 se adunasera deja in fata casei lui Tokes aproximativ 4.000 de persoane care adresau „lozinci cu carater denigrator la adresa conducerii de partid si de stat”.
Imediat s-a dat ordin ca pe strazi sa nu se mai umble in grupuri mai mari de doua persoane dar, evident, acest ordin nu a fost respectat de cei care deja pornisera in drumul lor de „eliberare a Romaniei de sub conducerea comunista”.
Raportul securitatii mai arata ca oamenii au intrat in caminele studentesti in grupuri de 40-50 de persoane strigand „Studenti veniti cu noi!” in incercarea de a-i mobiliza si pe acestia alaturi de ei.
Dupa cum se vede si in ce-a de-a doua pagina raportului, la orele dupa-amiezei, tancurile si taburile erau deja pe strazi in tentativa de a-i opri pe protestatari, dar era deja prea tarziu, scanteia facuse flacara.
Tinerii de pana in 20 de ani luasera deja contact cu fortele armate si cu militia, aruncand in acestia cu pietre, petarde si alte obiecte. Totodata, securistul noteaza in raportul sau ca tinerii au spart vitrinele magazinelor pe unde au trecut si au furat bunurile din acestea.
Raportul militiei
In acest document se arata cum a fost pregatit militia sa intervina pentru a calma spiritele. Raportul Inspectoratului de Militie arata ca in anumite zone deja se aflau pesate 1.000 de persoane, iar 20 de militieni fusesera deja incercuiti de acestea. Semnatarul spunea ca „se actioneaza cu doua plutoane de securitate si 100 de militieni care fac ordine”
Daca acest lucru urma sa se faca pana la orele 21.30, zece minute mai tarziu se raporta de catre col. Popescu catre ministru ca „se stapaneste situatia operativa”. Aproape de orele 22.00 se raporteaza ca se inchid toate iesirile din Timisoara catre Jimbolia, Sinnicolau Mare si Deta. Pentru mai multe detalii accesati
AICI.
Ziua de 16 decembrie a fost si prima in care primii romani au murit pentru dorinta de libertate.