Breaking the Waves, la Teatrul National Radu Stanca din Sibiu
teatruradu stancabreaking the wavespiesa
Spectacolul "Breaking the Waves sau Viata binecuvantata a lui Bess", in regia lui Radu Alexandru Nica, va avea loc la Teatrul National Radu Stanca Sibiu, in 10 ianuarie, ora 19:00.
Teatrul National din Sibiu relanseaza o adaptare dupa unul dintre cele mai bune zece filme ale anilor ‘90, intr-un top realizat de Martin Scorsese pentru Chicago Sun Times.
“Breaking the Waves sau Viata binecuvantata a lui Bess” este o adaptare dupa scenariul de film cu acelasi titlu al regizorului Lars von Trier, unul dintre cei mai aclamati cineasti europeni ai momentului, al carui portofoliu include productii ca “Dogville” (2000), “Melancholia” (2011) si “Nymphomaniac: volume I” (2013).
Castigator al Premiului UNITER pentru debut in 2005, Radu Alexandru Nica prezinta la Sibiu o poveste emotionanta despre curaj si dragoste neconditionata.
Eroina filmului, Bess, i se adreseaza adesea lui Dumnezeu, care se manifesta in gandurile ei ca un judecator aspru, nu ca Tatal milos la care spera si pe care il invoca. Vazuta ca o excentrica in comunitatea extrem de stricta in care traieste, Bess este puternica in credinta, dar cam slaba de inger. De aceea casatoria ei cu Jan, un strain din insula Bohr, e privita de comunitate cu scepticism.
Pentru o perioada Bess infloreste, traindu-si iubirea cu nevinovatia si curiozitatea unui copil, in schimb suporta cu greu plecarea lui Jan la munca, pe o platforma petroliera. Bess se roaga cu ardoare pentru intoarcerea lui cat mai grabnica, iar Dumnezeu ii implineste dorinta (aparent) in modul cel mai cumplit posibil - Jan este adus acasa paralizat de la gat in jos, in urma unui accident de munca. Bess se simte vinovata si se hotaraste sa faca orice sacrificiu pentru a-l vindeca. Caderea in abis incepe in momentul in care Jan ii cere sa se culce cu alti barbati si sa-i povesteasca tot.
“Sunt oameni care au noroc toata viata si sunt oameni al caror noroc e practic cauza unui ghinion si mai mare. Culmea e ca acestia din urma sunt, in genere, cei mai buni, cei mai morali dintre noi. Ai spune ca Cerul trimite cu regularitate in lume mici Mesia nevinovati, care sa ia asupra lor pacatele intregii lumi. Bess este un astfel de mic Mesia: o femeie simpla intr-o lume rece, inflexibila, patriarhala. Iubeste neconditionat, se sacrifica neconditionat, iar in schimb este pedepsita. Care e dreptatea divina? In ce moduri absconse are ea loc? Ce se intampla cu toata aceasta iubire risipita fara limita, tuturor celor din jur? Poate fi tot raul din lume contracarat prin dragostea aproape absurda, dar nemasurata a unui om simplu? Iata intrebari care azi, ca si in vremuri mai putin bezmetice, ne bantuiesc mintile amortite de tot soiul de amoralitati comode si raspunsuri prefabricate”, a declarat regizorul la reluarea repetitiilor.
“Breaking the Waves sau Viata binecuvantata a lui Bess” a fost nominalizat la Gala Premiilor UNITER in 2010, pentru categoriile cel mai bun spectacol al anului si cea mai buna actrita intr-un rol principal (Ofelia Popii pentru personajul Bess).