Black Lives Matter: mari scriitori de limba engleza anatemizati de Biblioteca Nationala Britanica pentru fapte savarsite de stramosii lor, cu sute de ani in urma
Nazistii au facut o politica de stat din a le scormoni oamenilor prin arborele genealogic. Daca gaseau vreo urma de evreu printre stramosii cuiva, persoana cu pricina devenea, in cel mai fericit caz, un cetatean de rang inferior. Comunistii au rascolit si ei prin trecutul oamenilor, cautand pe acolo membri ai partidelor istorice, burghezi, mosieri, exploatatori etc. Cine avea astfel de inaintasi era, tot in cel mai fericit caz, tras pe linie moarta.
Nazismul s-a dus la tomberonul istoriei, comunismul mai palpaie pe ici pe colo prin lume dar va avea si el aceeasi soarta.
Cu toate acestea, s-a nascut o noua hidra ideologica si ea creste pe zi ce trece si capata din ce in ce mai multe puteri.
Si, din pacate, acesta nu este un eseu, este un articol bazat pe fapte reale.
Iata-le:
Recent, Biblioteca Nationala a Marii Britanii, una dintre bibliotecile cu cel mai mare patrimoniu din lume, a alcatuit o lista de autori.
Pana aici, nimic neobisnuit, ca doar si asta este una dintre menirile bibliotecilor - sa intocmeasca, dupa anumite criterii, liste de autori.
Noua lista intocmita de British Library contine, insa, autori pe care ii semnaleaza a fi (fost) incorecti politic. De fapt nu ei, ci stramosii lor.
Astfel, George Orwell (1903-1950) a fost trecut pe lista autorilor indezirabili deoarece un strabunic de-al sau a avut de-a face, cu cateva sute de ani in urma, cu comertul de sclavi in Jamaica.
Investigatia "cercetatorilor" de la British Library trebuie sa fi fost extrem de dificila si de laborioasa de au putut ajunge pana la a treia generatie a stramosilor autorului romanelor "Ferma animalelor" si "1984".
Un poet britanic contemporan, Ted Hughes (1930-1998), a fost adaugat si el pe lista despre care vorbim deoarece un stramos de-al sau, Nicholas Ferrar, nascut in secolul al XVI-lea (sic!) ar fi fost implicat în fondarea primelor colonii britanice din America de Nord.
Lordul Byron (1788-1824), un poet emblematic pentru literatura britanica, figureaza si el pe "lista rusinii" deoarece un strabunic de-al sau ar fi fost implicat in comertul cu sclavi.
Din acelasi motiv, pe lista a fost trecut si irlandezul Oscar Wilde, al carui unchi (cu care scriitorul nu a intretinut relatii de familie) ar fi beneficiat de pe urma comertului cu sclavi.
Biblioteca Nationala Britanic? a inceput alcatuirea acestei liste pentru a deveni, dupa propriile declaratii, o "organiza?ie activ anti-rasist?" în urma actiunilor desfasurate în Statele Unite de mi?carea Black Lives Matter.
Povestea "listei rusinii" intocmite de British Library este atat de dementa incat este greu de crezut ca este adevarata.
Si cu toate acestea, este! Iar acum asistam abia inceputul unei noi sminteli care va cuprinde intreaga lume, la fel cum s-a intamplat si cu noul coronavirus.
Doar ca pentru aceasta noua nebunie se pare ca nimeni nu se incumeta sa caute un vaccin, ca sa nu-i supere pe inversunatii apostoli ai miscarii Black Lives Matter, care, dupa cum se vede, si-au propus sa rescrie istoria, inclusiv istoria literara.
Sursa foto: pexels.com