Aurul si argintul antic ale Romaniei se vad la Palatul Brukenthal
muzeul brukenthalexpozitie aur si argintromaniadescoperiri romania
La Palatul Brukenthal din Sibiu, s-a deschis expozitia "Aurul si argintul antic al Romaniei", care poate fi vizitata, zilnic, pana pe 18 ianuarie 2015.
Pretul unui bilet este de 20 lei, dar muzeul ofera reduceri pentru grupuri de cel putin zece persoane, precum si pentru elevi, studenti, militari, pensionari si persoane cu handicap usor.
Initiativa organizarii expozitiei a apartinut Muzeului National de Istorie a Romaniei, cu ajutorul Muzeului National Brukenthal si al altor 30 de muzee din tara.
Expozitia reuneste 1.004 piese arheologice, din mileniul al V-lea i.Hr. - secolul al VII-lea d.Hr., toate descoperite pe teritoriul Romaniei.
Piesele ilustreaza multiplele fatete imbracate de metalele pretioase, de la podoabe la insemne ale nobletei, prestigiului si bogatiei sau sacralitatii.
Printre exponate, se numara piese provenite din inventarele ansamblurilor princiare getice (Craiova, Cucuteni-Baiceni, Poiana Cotofenesti, Agighiol sau Peretu), piese reprezentative pentru orfevraria dacica (bratarile polispiralice de aur descoperite in zona cetatii de la Sarmizegetusa Regia, tezaure precum cele de la Sancraieni, Peteni, Dragesti, Tasad, Sacalasau, Rociu, Balanesti etc.) sau inventarele funerare si tezaurele Evului Mediu Timpuriu sau Antichitatii Tarzii, de la Pietroasa, Apahida, Cluj-Someseni, Histria.
Muzeul National Brukenthal contribuie la aceasta expozitie cu 59 de piese, descoperite in mormantul de incineratie nr. 1 de la Tilisca si in mormintele gepidice M3 si M4 de la Miercurea Sibiului.
Cele 50 de piese din mormantul M1 de la Tilisca dateaza din secolul al II-lea d.Hr. si reprezinta podoabe din argint, distruse cu dalta si trecute prin foc: colier, bratari, inele spiralice, fibule cu nodozitati.
Mormintele gepidice de la Miercurea Sibiului sunt parte integranta a unei asezari datate in secolele VI-VII d.Hr, iar sapte margele si doua agrafe care fac parte din inventarul acestor morminte sunt cuprinse in expozitia deschisa la Palatul Brukenthal.
Greutatea margelelor variaza intre 0,89 si 1,10 grame, iar interiorul lor este realizat din sticla. Agrafele au acul de prindere de imbracaminte realizat din alama, iar pe corpul lor, lucrat din argint aurit, sunt prinse patru pietre de agat.