Artmark va deschide usa Cabinetului de curiozitati
artmarklicitatiicabinet curiozitatimaria tanasewurlitzerrazboi coreea
"Cabinetul de Curiozitati - Arta Fotografiei, Muzicii si Scrisului", expozitia organizata de Casa Artmark la Palatul Cesianu-Racovita, aduce in atentia colectionarilor de piese cu valoare muzeala o serie de loturi ce vor fi scoase la licitatie pe 29 ianuarie.
Expozitia prezinta piese rare de colectie, in stare functionala, ce sunt, pentru prima oara, tranzactionate pe o piata de profil.
Vizitatorii pot intra in ambientul muzical al "Junimii" literare, ascultand piese celebre ale epocii, dar si in spatele frontului Razboiului din Coreea, unde, in rarele clipe de ragaz, soldatii americani ascultau la Jukebox, adica la tonomat, melodiile anilor '50.
Conform Artmark, atractia centrala a expozitiei o reprezinta Orchestrionul fabricat intr-un atelier austriac, la sfarsitul secolului al XIX-lea (estimat la 4.000 de euro), ce se mai gaseste intr-un exemplar pe teritoriul Romaniei la Complexul Muzeal National "Moldova" din Iasi.
Orchestrionul poarta marca distribuitorului Jacques Calmanovici, proprietar al magazinului de profil "La inger" din Iasi. Melodiile inregistrate fac parte din repertoriul popular romanesc, dar si din cel monden al epocii: "Hora pe batae", "Chindia olteanului", "Bulgarasul", ”Susi Walser”, "Hercules Vals", "Polca Serafina" si multe altele.
Remarcabil este si jukeboxul marca Wurlitzer, fabricat in 1954 (estimat la 2.000 de euro), ce provine dintr-o fabrica ce a scris istorie in civilizatia moderna a SUA.
Germanul naturalizat american Franz Rudolph Wurlitzer aducea in 1853, la Cincinnati, in noua sa patrie, traditia confectionarii instrumentelor muzicale, asupra carora inoveaza prin noi mijloace tehnice de expresie.
Compania s-a dezvoltat, iar, dupa Al doilea razboi mondial incepea sa produca aparate automate de tip jukebox, care vor deveni emblematice pentru evolutia muzicii.
Seria destinata soldatilor americani angajati in Razboiul din Coreea (1950-1953) a sporit prestigiul companiei, care se extinde si in Europa. Exemplarul expus utilizeaza 52 de discuri pe vinil si are incorporat propriul sistem de amplificare a sunetului.
Pentru cei pasionati de biografia si personalitatea Mariei Tanase, Artmark propune o importanta marturie (pret de pornire: 300 de euro), scrisa de artista cu privire la un scandal rasunator in epoca.
Maria Tanase declara, printr-un text olograf, scris la 23 februarie 1957 - in contextul cazului cu privire la paternitatea compozitiei, disputate intre Richard Stein si compozitorul american Cole Porter -, ca melodia „Sanie cu zurgalai” a fost compusa special pentru ea, de catre romanul-evreu Richard Stein.
Expozitia "Cabinetul de Curiozitati - Arta Fotografiei, Muzicii si Scrisului", deosebit de ofertanta in sfera pieselor rare de epoca (instrumente din campul fotografiei, cutii muzicale sau masini de scris), poate fi vizitata la Palatul Cesianu-Racovita pana pe 27 ianuarie, intre orele 10.00 si 20.00), iar, la Athenee Palace Hilton, incepand de marti, 28 ianuarie, pana miercuri, 29 ianuarie, intre orele 10.00 si 19.00.
Licitatia se va desfasura miercuri, 29 ianuarie, ora 19:30, la Athenee Palace Hilton.