Adoptarea manualelor scolare digitale, intarziata de problema drepturilor de autor
drepturi de autormanualedigitalizarebibliotecarestrictiicreative commons
La sfarsitul lunii octombrie a fost semnat Memorandumul de intelegere dintre Fundatia Soros Romania (FSR), Asociatia pentru tehnologie si internet, Asociatia Nationala a Bibliotecarilor si Bibliotecilor Publice din Romania si comunitatea "Kosson", in vederea promovarii accesului deschis si a resurselor educationale deschise in Romania. Ca urmare a acestui acord si a rolului pe care il au bibliotecile in facilitarea accesului la cunoastere, s-a stabilit organizarea unor ateliere in mai multe biblioteci din Romania.
Marti, 3 decembrie, FSR impreuna cu APTI au desfasurat al 2-lea atelier despre Drepturi de autor, licente deschise si resurse educationale deschise, la Biblioteca "V.A. Urechia" din Galati. In cadrul atelierului, Andra Bucur si Bogdan Manolea au vorbit despre drepturile pe care le are orice creator de continut, despre cum sa iti licentiezi poze, texte, filme si alte opere create, folosind licentele Creative Commons (http://creativecommons.org/licenses/ ) si despre beneficiile resurselor educationale deschise.
Participantii la atelier, bibliotecari la Biblioteca "V. A. Urechia", dar si la Biblioteca Universitara "Dunarea de Jos", au impartasit provocarile pe care le au in ceea ce priveste reproducerea operelor in biblioteci, fotocopierea cartilor disponibile pentru imprumut si transmiterea exemplarelor rare intre biblioteci, in conditiile in care un consimtamant expres din partea autorului este dificil de obtinut.
Licentele Creative Commons ar putea solutiona din aceste probleme pe viitor, oferindu-i autorului posibilitatea de a permite utilizarea sau modificarea operei create de catre altii, in scopuri comerciale sau necomerciale, cu conditia precizarii sursei.
In acest context si al comunicarii Comisiei Europene privind deschiderea educatiei (http://ec.europa.eu/education/news/doc/openingcom_en.pdf ) si al adoptarii manualelor digitale incepand cu noul an scolar, in 2014, este important ca noile manuale digitale sa poata fi accesate si utilizate de catre elevi, profesori, parinti, bibliotecari, fara restrictii legate de dreptul de proprietate intelectuala.
In perioada urmatoare va continua seria de ateliere, urmatorul fiind gazduit de Biblioteca Judeteana "Octavian Goga" dn Cluj-Napoca, pe 10 decembrie 2013.