Aceeasi noapte a muzeelor, dar dupa scenarii diferite
noaptea muzeelormnarmuzee deschisemuzeul satuluimuzeul literaturii romanetransport ratb
Peste 150 de muzee si organizatii de cultura si educatie din 48 de localitati din Romania organizeaza vizite gratuite si evenimente speciale in noaptea de 17 spre 18 mai, in cadrul evenimentului Noaptea Muzeelor, ajuns la a zecea editie.
Reteaua Nationala a Muzeelor din Romania coordoneaza si in acest an evenimentul la nivel national si organizeaza circuite muzeale in Bucuresti, Timisoara si Cluj-Napoca, in cadrul proiectului "Noaptea Muzeelor 2014: Aceeasi noapte, scenarii diferite", finantat de Administratia Fondului Cultural National (AFCN).
In Bucuresti, 33 de muzee si organizatii culturale sau de educatie vor fi deschise pana tarziu in noapte. Vizitatorii au de ales intre expozitii, concerte, spectacole, proiectii si ateliere interactive, pentru experiente de neuitat.
Muzeul de Arta Veche Apuseana 'Ing. Dumitru Furnica-Minovici", Muzeul Militar National "Regele Ferdinand I", Muzeul National al Aviatiei Romane, Muzeul National de Geologie, Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi si Muzeul National de Istorie Naturala "Grigore Antipa" invita publicul la vizitarea nocturna a expozitiilor permanente sau temporare, cu o tematica variata.
De asemenea, Muzeul Bellu lanseaza o invitatie la teatru - "Viata de cimitir", cu Rodica Popescu-Bitanescu - dar si la tururi ghidate si recitaluri de muzica clasica, in timp ce, la Muzeul National al Pompierilor - Foisorul de Foc, va canta Fanfara pompierilor militari bucuresteni si vor fi prezentate cateva masini de interventie moderne impreuna cu echipaje complete.
Totodata, Muzeul de Arta "Vasile Grigore - pictor si colectionar" sarbatoreste zece ani de la infiintare iar Muzeul National Tehnic "Profesor Inginer Dimitrie Leonida" povesteste Istoria energeticii romanesti, ilustrata cu piese din patrimoniul muzeului.
La randul lui, Muzeul National al Satului "Dimitrie Gusti" organizeaza "Dupa-amiaza muzeului" cu spectacole de muzica si joc popular romanesc, targul mesterilor populari, expozitii si ateliere de creatie.
Pentru editia din acest an, Muzeul National al Literaturii Romane a pregatit "Maratonul de Poezie si Jazz", iar, la Muzeul National "George Enescu", se vor auzi concerte in noapte, sub genericul 'Muzele de la muzeu'.
Muzeul Municipiului Bucuresti va deschide patru dintre sediile sale: Palatul Sutu, Muzeul "Theodor Aman", Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu" si Palatul Voievodal Curtea Veche, unde au loc spectacole si performance-uri, concerte si alte activitati speciale.
Si Muzeul National de Arta Contemporana invita publicul in doua spatii diferite: la sediul din Palatul Parlamentului, unde sunt deschise mai multe expozitii temporare, si la Sala Dalles, unde se desfasoara targul de bijuterie contemporana Autor.
Muzeul National de Arta al Romaniei propune, sub semnul Anului Brancoveanu, o expozitie-semnal si un traseu tematic in Galeria de Arta Veche Romaneasca, in timp ce Muzeul National de Istorie a Romaniei invita publicul la un periplu de-a lungul a sase secole de istorie vestimentara, in jurul expozitiei temporare "Haina il face pe om", completat de spectacole, ateliere si reconstituiri istorico-militare.
In Bucuresti, vor mai fi deschise Biblioteca Centrala Universitara "Carol I"; World Press Photo Romania (in Piata Universitatii); Arhivele Nationale ale Romaniei; Fundatia Lowendal, Centrul Cultural Art Society, Eclectico Studio - Palatul Stirbei; Galeria Galateca, Ferma Animalelor si Romanian Design Week - Palatul Camerei de Comert.
Traseul intre muzee este asigurat de autobuzele RATB, prin linia speciala Noaptea Muzeelor.