35 de ani de cand Amza Pellea traieste doar amintirile noastre
amza pelleaactoriromaniateatrul nationalnea marincultura
La 35 de ani de la moartea sa, Amza Pellea, un monstru sacru al teatrului romanesc, inca ne bucura amintirile cu rolurile sale memorabile. Sa-i aducem un omagiu marelui om de cultura, care ne-a imbogatit zestrea nationala cu darurile cele mai de pret pentru un neam.
Tanara generatie are ocazia de a-l vedea pe marele actor doar in reluarile date de televiziuni. Ne lipsesc povestile lui Nea Marin, cu Suca, Veta si nasa Reta ”din capul dealului”. Cei mai in varsta isi amintesc de vremurile de aur in care scena Teatrului National era animata de marele om de teatru, cand bogatia neamului nostru consta in oameni de valoare, care vor ramane niste legende si repere de profesionalism, morala si iubire, veacuri peste veacuri.
Ne-am bucurat de rolurile absolut memorabile interpretate de acest actor urias, iar cei mai in varsta dintre noi spun ca nu se va mai naste prea curand un actor care sa se poata compara cu Amza, in timp ce colegii sai de breasla, parasesc si ei, unul cate unul, lumea aceasta, alcatuind in ceruri o echipa formidabila.
Povestea de viata a maestrului, un exemplu pentru noi toti
Amza Pellea s-a nascut la Bailesti intr-o familie cu cinci copii, tatal sau s-a numit tot Amza Pellea si a fost directorul cooperativei "Munca Noastra" din Bailesti in anul 1933. A absolvit cursurile Colegiului National Carol I din Craiova.
Un reprezentant al Promotiei de aur a teatrului romanesc, Amza Pellea a jucat la Teatrul National din Craiova, Teatrul Mic, Teatrul Nottara, Teatrul de Comedie si Teatrul National din Bucuresti, unde s-a impus ca unul dintre actorii cei mai dotati ai scenei romanesti. A fost profesor la IATC.
Pe scena craioveana realizeaza, in perioada stagiaturii de trei ani (1957-1959), nu mai putin de 14 roluri, intre care Jack Worthing (Ce inseamna sa fii onest, de Oscar Wilde), Vedernikov (Ani de pribegie, de Aleksei Arbuzov), Vladica Ilarion (Tudor din Vladimiri, de Mihnea Gheorghiu), Comandantul vasului (Tragedia optimista a lui Vsevolod Visnevski), Bepe (Galcevile din Chioggia, de Carlo Goldoni), Horatio (Hamlet de Shakespeare), Colonelul Dobre (Ecaterina Teodoroiu de Nicolae Tautu), Otto Katz (Soldatul Svejk de Jarolav Hasek), Esteban (Fantana turmelor de Lope de Vega).
Pe scena Teatrului de Comedie creaza alte personaje, printre care Brettschneider (Svejk in al doilea razboi mondial de Brecht - 1962), Pietro (Umbra de E. Svart - 1963), Manole (Somnoroasa aventura, de Teodor Mazilu - 1964), Subcomisarul (Capul de ratoi de G. Ciprian - 1966), Platonov (Un Hamlet de provincie de Cehov - 1967), Voievodul Basarab (Croitorii cei mari din Valahia de Al. T. Popescu - 1969), Noah (Arca bunei sperante de I.D. Sarbu - 1970), Hrisanide (Interesul general, de Aurel Baranga - 1972), Hickok (Buffalo Bill si indienii, de A. Kopit - 1973), "inginerul" din Nic Nic.
Roluri la Teatrului National din Bucuresti
Pe scena Teatrului National din Bucuresti da viata lui Petre Dinoiu (Comoara din deal, de Corneliu Marcu - 1977) si lui Vlad Tepes (A treia teapa, de Marin Sorescu - 1979).
Ultimul rol creat la teatru il readuce pe scena Teatrului de Comedie, realizand - in regia lui Gheorghe Harag - personajul batranului mosier Muromski in Procesul de Suhovo-Kobilin - 1983.
Amza Pellea a interpretat atat personaje istorice (Vladica Hariton din Tudor din Vladimiri, de Mihnea Gheorghiu, Voievodul Basarab din Croitorii cei mari din Valahia, de Al. Popescu, rolurile din Tudor, Rascoala, Haiducii, Dacii, Columna, Mihai Viteazul), cat si personaje contemporane (Ailincii din Secunda 58, de Dorel Dorian, Manole din Somnoroasa aventura de T .Mazilu), dar si personaje din repertoriul clasic universal (Esteban din Fantana turmelor, de Calderon, Horatiu din Hamlet, Platonov din Un Hamlet de provincie, de Cehov).
Amza Pellea a castigat in 1977 premiul de interpretare masculina, cel mai bun actor, la Festivalul International de Film de la Moscova, pentru rolul sau exceptional (Manolache Preda) din filmul Osanda, unde a jucat alaturi de Gheorghe Dinica si Ernest Mafeti, intr-o ecranizare de Sergiu Nicolaescu dupa "Velerim si Veler Doamne" de Victor Ion Popa.
Nu doar un mare actor, ci si un tata devotat
Amza Pellea fost casatorit timp de 25 de ani din 1958, pana la moartea sa in 1983, cu Domnica Mihaela. S-au logodit la Craiova, pe 13 septembrie 1958, si s-au unit in fata Domnului in 28 septembrie, tot la Craiova. Trei ani mai tarziu, pe 29 ianuarie 1962, s-a nascut Oana. La randul sau, actrita de exceptie, Oana Pellea a avut intotdeauna o relatie speciala cu tatal sau, care s-a mentinut si dupa moartea acestuia.
Adesea, isi aminteste de povetele lui, de cat de sufletist si bun era Amza Pellea, postand pe paginile de socializare replici si intamplari cu acesta.
Cea mai cunoscuta intamplare este cea de la nasterea Oanei, cand actorul a facut un gest unic, scriindu-i acesteia ateva versuri. ”Te-ai intrupat din stele, / din pulbere, din vant, / din gandurile mele, / din apa, din pamant / si din iubirea noastra / clocotitoare, vie ... / Prin tine-ntind o mana/ Spre-nalt, spre infinit, / iar tu te legi prin mine / de cei care-au murit. Prin tine devin vesnic / si capat sens si tel, / prin tine sunt puternic, / sunt piatra, sunt otel / si, datorita tie, / fetita mea cea mica, / de-acuma lui taticu / de moarte nu-i e frica!”
Pe 12 decembrie, la 35 de ani de cand noi toti am pierdut una dintre cele mai mari valori ale neamului romanesc, Oana Pellea a publicat un mesaj emotionant pe o retea de socializare:
"35 de ani fara tata-Amza. Dor mare si greu...parca din ce in ce mai mare si mai greu. Multumesc celor care nu l au uitat si il iubesc si astazi. Aprindeti o lumanare pentru sufletul lui bun si dati o cana de apa pomana unui suflet insetat. Tare va multumesc”, a scris Oana Pellea pe contul sau de socializare.
Citeste si:
Masa de Craciun de anul acesta, mult mai scumpa decat in 2017