200 de ani de la nasterea artistului roman Carol Pop de Szathmari
carol pop de szathmarimuzeului de arta din cluj-napocaarta fotografica
Cei 200 de ani de la nasterea pictorului, graficianului si a unuia dintre primii artisti fotografi de renume din Europa, Carol Pop de Szathmari (1812-1887), da prilej Muzeului de Arta din Cluj-Napoca deschiderii unui salon de fotografie.
Lucrarilor artistului roman se vor alatura si cele ale unor cunoscuti maestri din tara si din strainatate. Expozitia, programata pentru 12 ianuarie, va beneficia si de prezenta ministrului Culturii si Patrimoniului National, Kelemen Hunor, precum si a presedintelui Consiliului Judetean Cluj, Alin Tise.
Este doar unul dintre evenimentele inchinate marelui artist. O colaborare intre Muzeul de Arta, Asociatia Artimage din Cluj-Napoca si Casa Municipala de Cultura. Sub patronajul Federatiei Internationale de Arta Fotografica si al Asociatiei Artistilor Fotografi din Romania.
Printre premiile acordate, 32, se vor numara si distinctiile "Marele Trofeu Carol Pop de Szathmari - 200", precum si "Marele Trofeu ArtImage Cluj-Napoca".
Biblioteca Judeteana "Octavian Goga" deschide pe 10 ianuarie expozitia documentara "Carol Pop de Szathamari, pictor si fotograf", o cooperare intre Marian Iancau, Roxana Cosma si ArtImage. Iar Scoala Populara de Arta "Tudor Jarda" va expune pe 11 ianuarie reproduceri dupa lucrarile de arta fotografica ale artistului.
Nascut la Cluj-Napoca, la 11 ianuarie 1812, Carol Pop de Szathmari a reusit sa imortalizeze efecte deosebite. Fiind primul care a realizat imagini panoramice din unghiuri alese cu inspiratie. Vederi inedite din Bucuresti, la Turnul Coltei, pe dealul Mitropoliei, pe Dealul Spirii sau pe Dealul Filaret. Pentru talentatul fotograf au slujit ca teme speciale chiar si China sau Siberia.
Activitatea artistului cotat printre primii zece fotografi din Europa, Carol Pop de Szathmari, concretizata in excelente albume fotografice publicate, a fost rasplatita, in anul 1855, de catre regina Angliei, imparatul Austriei, Napoleon al III-lea al Frantei si regele Spaniei.
Tot lui Carol Pop de Szathmari i se atribuie si meritul realizarii primului reportaj fotografic de razboi din lume. Materiale "furnizate" de Razboiul Crimeii (1853-1856). Si prezentate la Expozitia Universala de la Paris din 1855.