Criza economica creste riscul fraudelor economice
criza economicafraude economice
Presiunea mediului extern si a stabilitatii economice a ridicat semnificativ numarul de fraude comise de catre managerii romani.
Teama de a nu intra in faliment ii determina pe multi dintre managerii companiilor romanesti sa acorde o atentie sporita atingerii targeturilor financiare si a performantei individuale in interiorul companiei.
Un studiu efectuat de Pricewaterhouse Coopers, arata faptul ca 60% dintre companiile romanesti au inregistrat un declin in ceea ce priveste performanta financiara, declin determinat de recesiunea economica inceputa acum un an si jumatate.
De ce comit managerii fraude economice?
72% dintre managerii romani au raportat faptul ca, in 2009, presiunea excesiva a fost cea care a contribuit in cea mai mare masura la cresterea riscului de frauda economica. Dintre stimulii acestei presiuni, 3 dintre ei au fost predominanti in majoritatea optiunilor respondentilor:
1. 46 % dintre manageri au raportat o anumita dificultate in atingerea targeturilor financiare si a indicatorilor de performanta
2. 38% dintre respondenti considera ca multe dintre contracte sunt obtinute de catre competitorii lor directi pentru ca acestia intervin prin diferite modalitati in alegerea beneficiarului contractului respectiv
3. 31% dintre managerii care au participat la studiu se simt presati de pierderea locului de munca in cazul unei slabe performante financiare a companiei
Unul dintre motivele principale pentru care riscul de a produce fraude economice persista este faptul ca 51% dintre companiile romanesti aplica in interiorul organizatiei un sistem de recunoastere si acordare a primelor si bonusurilor bazat pe atingerea targeturilor financiare.
Madalina Kmen