30 de calatorii catre tine: A zecea calatorie - Viata eliberata!
omviataviata eliberatalibergandconstientizare
Cu ani buni in urma, intamplarea (sau destinul) facea sa intru intr-o librarie si sa imi pice cu tronc, tam-nesam, o carte - "Viata eliberata", semnata J. Krishnamurti.
O zi mai tarziu am inceput sa o citesc. S-a intamplat, atunci, ceva ce nu am mai trait ulterior decat o singura data, tot lecturand o carte.
S-a intamplat ca, dupa o jumatate de ora de citit, nu mai eram, literalmente, acelasi om ca mai inainte. Cateva pagini au reusit sa ma transforme radical, in mai putin de o ora. Este un moment de care imi amintesc si acum cu infrigurare. Genul de eveniment care se repeta de cateva ori intr-o viata de om.
Multe erau scrise acolo... Ma voi referi insa aici la un singur aspect. La cel legat de gandirea libera si de "viata eliberata" prin gandire. Ideea fundamentala este aceea ca numai o cugetare libera poate sta la baza constructiei magnifice care poarte numele de Om. Numai gandind liber poti (re)deveni cu adevarat liber.
Ce vrea sa insemne, insa, "a gandi liber"? Este vorba, in principal, despre constientizarea fiecarui gand, a fiecarei perceptii, a fiecarei actiuni si a fiecarui impuls. Orice lucru poate fi facut in doua feluri: mecanic si in mod constient. Acum, sigur ca rutina zilnica este ceva ce nu poate fi ocolit. Ea este necesara pentru eficienta pe plan profesional si pe orice plan.
Gesturile si actiunile mecanice pot fi insa, la randul lor, constientizate. Spre exemplu: v-ati spalat pe dinti, deja, de mii de ori. Cu siguranta, in mare masura, este deja un gest mecanic. Ne-am putea spala pe dinti si in somn! Atat de obisnuiti
suntem cu aceasta actiune, cu acest gest. Incercati insa urmatorul lucru: data viitoare cand va spalati pe dinti, nu interveniti cu
nimic in desfasurarea "evenimentelor". Lasati totul sa curga ca si pana acum. Cu o singura exceptie: fiti atent(a) la ce se intampla. Constientizati fiecare miscare.
Atentie! Constientizarea nu presupune interventia, schimbarea cursului actiunii. Nu faceti nimic altceva decat sa observati! Lasati corpul sa isi vada de treaba si urmariti-i miscarile, observati-i rutina. Puteti "face" acest lucru in timpul desfasurarii oricarei alte actiuni. Fiti cat mai des, ori de cate ori va amintiti, martorul(a) propriei dumneavoastra respiratii, propriei dumneavoastra voci, propriilor dumneavoastra reactii.
Veti ajunge, la un moment dat, sa traiti foarte strania senzatie ca sunteti "ceva" sau "cineva" diferit de toate acestea, dincolo de cele cu care v-ati obisnuit sa va identificati. Vorbiti si va auziti vorbind, mergeti si va simtiti pasii purtandu-va, respirati si observati cum aerul intra si iese, neincetat, oferindu-va energie si viata. Toate acestea si multe altele se intampla, oricum. Puteti schimba insa aceasta situatie. In sensul ca aveti posibilitatea de a fi constient(a) de tot ceea ce faceti si de tot ceea ce (vi) se intampla.
Constientizarea va va transforma intr-un rege Midas. Tot ceea ce veti atinge se va transforma in aur. Fara nici un efort, fara sa faceti ceva anume. Nu este nevoie decat sa fiti atent(a) la ceea ce vine si pleaca, la ceea ce se misca si sta. Totul se va transforma precum intr-o poveste din copilarie.
Traim in si suntem inconjurati de un taram magic. 99 la suta dintre oameni nu ajung insa niciodata sa-si dea seama de acest lucru. Pentru ca nu privesc cu atentie, nu asculta cu atentie, nu ating si nu gusta cu atentie. Incet, incet, se transforma in roboti. Utili, eficienti, dar nu mai putin roboti.
Este exact invers fata de situatia prezentata in "ilustrul" film absolut tampit "Matrix" (cu toate "reincarcarile" si "revolutiile" sale). Realitatea din spatele a ceea ce vedem nu e sinistra. Din contra! E mai frumoasa si mai divina decat orice ne-am putea inchipui! Daca nu ma credeti - si e bine sa nu credeti! - incercati! Pana maine, va doresc - "constientizare placuta".