Pentru Deloitte plata defalcata a TVA este un procedeu de executare silita permanenta a intreprinzatorilor
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Pentru Deloitte plata defalcata a TVA este un procedeu de executare silita permanenta a intreprinzatorilor
Deloitte a raspuns prin expertii sai la un set de 5 intrebari formulate de un mare numar de antreprenori. Raspusurile au darul de a le raci, si mai mult, sangele de intreprinzator
Multa lume isi bate capul cu minunatul sistem de plata defalcata a TVA prin care statul suspenda, practic, spiritul de intreprinzator in Romania . Odata cu el suspenda si intreprinderea capitalista pe care abia am inceput s-o dezvoltam.
In aceasta framantare au fost atrasi si consultantii de la celebra casa Deloitte . Fara echivoc ei sustin ideea ca prin sistemul de plata defalcata a TVA se va institui un procedeu de executare silita permanenta a intreprinzatorilor : se vor extrage bani din contul de TVA si pentru alte obligatii restante existente in evidentele autoritatilor fiscale . Acest lucru se va intampla indiferent de faptul ca TVA a fost platit la termen catre buget.
Gratie articolului lui Thomas Dinca- “Viitorul sistem de plată defalcată a TVA va funcÈ›iona practic ca un instrument de executare silită”, Profit. Ro, 18.09.2017 – am avut acces la setul de intrebari care a fost pus consultantilor Deloitte si la raspunsurile lor pertinente .
I.1. Daca TVA este platita la termen catre bugetul de stat, dar exista alte obligatii bugetare (de exemplu contributii de asigurari sociale), poate fi executat contul de TVA?
R.1. Contul de TVA poate fi executat silit și pentru alte obligatii restante existente in evidentele fiscale ale autoritatilor fiscale.
I.2. Cum procedam in cazul facturilor emise în 2017 ce urmeaza sa fie incasate in cursul anului 2018?
R.2. Persoanele impozabile au obligatia ca, in termen de 7 zile lucratoare de la incasare, sa vireze in contul de TVA taxa aferenta facturilor emise inainte de 1 ianuarie 2018 si incasate dupa aceasta data (pentru sumele incasate in contul curent).
I.3. Dacă sunt persoana impozabila neplatitoare de TVA, am obligatia de a achita TVA datorata furnizorului in contul lui de TVA?
R.3. Obligatia de a achita TVA în conturile de TVA se aplica si pentru persoanele impozabile ce nu sunt inregistrate in scopuri de TVA. Sunt exceptate de la această obligatie doar persoanele fizice impozabile.
I.4. Ce se intampla cu banii din contul de TVA, intra in posesia statului sau sunt la dispozitia acestuia?
R.4. Banii din contul de TVA nu sunt la dispozitia autoritatilor fiscale. Sumele din contul de TVA pot fi folosite de persoana impozabila, insa doar pentru realizarea de plati / transferuri de TVA (de exemplu: TVA achitata la Bugetul de Stat, TVA achitata catre furnizori, transferuri in alte conturi de TVA etc), iar in unele cazuri doar cu aprobarea ANAF.
I.5. Care este forma prin care se face comunicarea contului de TVA catre parteneri?
R.5. Nu este prevazută o modalitate de comunicare in Ordonanța 23/2017. Prin urmare, in lipsa normelor de aplicare a Ordonantei, consideram ca puteti realiza comunicarea contului de TVA prin orice metoda (de exemplu: prin mentionare pe factura, notificare transmisa pe e-mail / fax / poșta, menționare in contracte etc).
Va las sa disecati aceste raspunsuri , sper, in favoarea afacerii dumneavostra . Desi, sunt sceptic cu aceste noi reglementari.
Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.
Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special de mai jos?
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole
despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare,
Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special "E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"