Creditarea societatii de catre asociat. Constituirea rezervelor
constituire rezervecreditare societate
Intrebare: Societatea noastra doreste achizitionarea unui imobil, pentru care primeste un credit de la banca, dar numai la nivelul de 70% din valoarea acestuia. Diferenta o va primi de la asociatul unic, din Germania, dar nu se doreste transferul banilor ca un aport la capitalul social sau un imprumut intercompany, ci, asa cum spun ei, suma va fi evidentiata in "capital reserves" si cu aceasta destinatie va fi si transferata. Ce presupune acest lucru si cum se realizeaza? Ce documente se intocmesc si care sunt avantajele fata de marirea capitalului social?
Raspuns: Potrivit prevederilor cuprinse in sectiunea 8.9.3. „Alte rezerve” din Reglementarile contabile conforma cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene aprobata prin O.M.F.P. nr. 3.055/2009 contabilitatea rezervelor se tine pe categorii de rezerve: rezerve legale, rezerve statutare sau contractuale si alte rezerve.
Rezervele legale se constituie anual din profitul entitatii, in cotele si limitele prevazute de lege, si din alte surse prevazute de lege. Rezervele legale pot fi utilizate numai in conditiile prevazute de lege.
Rezervele statutare sau contractuale se constituie anual din profitul net al entitatii, conform prevederilor din actul constitutiv al acesteia.
Alte rezerve neprevazute de lege sau de actul constitutiv pot fi constituite facultativ pe seama profitului net pentru acoperirea pierderilor contabile sau in alte scopuri determinate, potrivit hotararii adunarii generale a actionarilor sau asociatilor, cu respectarea prevederilor legale.