Ce te faci cand afacerea ta depinde de stiva de traduceri de documente pe care trebuie sa le depui la ANAF ?
traducerea de documentecodul de procedura fiscalaantreprenorianaf
O inventie a noului Cod de Procedura Fiscala este lasarea antreprenorilor la mana subiectivitatii functionarilor ANAF. Daca nu ai tradus documentele pe care ei le considera relevante, acele documente vor fi considerate inexistente
Conform ultimei evaluari a Comisiei Europene , Romania se afla pe ultimul loc in UE in ceea ce priveste abilitatea statului de a colecta taxe. Acest lucru l-a determinat pe Comisarul European Serge Moscovici sa spuna ca suntem exponentii unei proaste practici.
Guvernantii nostri, cu urechile alungite si inrosite de atata tras de ele,s-au obisnuit cu urecheala si s-au gandit din timp sa schimbe procedura fiscala pentu a colecta mai multi bani.
Problema este insa ca schimbarile, de fapt, sunt facute in asa fel incat sa se mentina pe piata un ANAF organizat mediocru, cu un personal mediocru si sa se introduca un fel de “gainarii financiare” care sa-i permita ANAF-ului sa stranga bani in orice circumstante , in impunitate totala. In acelasi timp, practic, sunt executate public actiunile antreprenoriale.
Am aratat intr-un alt material ca exista solutii de colectare eficienta a banilor de catre ANAF, dar intr-un sistem bazat pe organizare inteligenta si pe competenta angajatilor.
“Iata de ce, in loc sa se lanseze in experimente perdante, consultantii Taxhouse le propun guvernantilor solutii mai realiste, care pot in mod efectiv sa conduca la reducerea fraudei fiscale:
- extinderea taxarii inverse la alte domenii de aplicare;
- introducerea caselor de marcat conectate la infrastructura ANAF;
- eficientizarea actiunii de inspectie fiscala, mai ales in conditiile in care forma extinsa a formularului 394 le-ar permite sa faca acest lucru in timp util”Ce arunca bulgarii si noi prindem din zbor ? Plata defalcata a TVA-ului ! “,19.09.2017, Ion Dan Trestieni ,www.manager.ro
Un exemplu de constructie a unei inginerii fiscale prin care ANAF-ul sa ia bani fara efort si fara gandire de la antreprenori l-am gasit foarte bine ilustrat in materialul “Ce faci cand Fiscul iti cere sa traduci rapid carute de documente? , 02.10.2017,scris de Dan Dascalu ,Partener al Profit.ro, Coordonatorul echipei de Litigii, D&B David si Baias
Iata cateva fragmente relevante din acest material:
“Relatia celor care platesc taxe cu cei responsabili de strangerea acestora nu a fost de-a lungul istoriei de cele mai multe ori nici simpla si nici placuta. Primii au incercat sa cedeze cat mai putin din rezultatele muncii lor, iar cei din urma erau obligati sa stranga de la oameni oricat era necesar pentru a acoperi nevoia de bani a Statului. In esenta, raportul dintre cele doua parti nu s-a schimbat foarte mult in timp, iar zelul peste masura continua sa faca victime.
In aceasta relatie dificila, o modificare adusa recent Codului de procedura fiscala in privinta prerogativelor fiscului referitoare la documentatia in limba straina ofera Fiscului noi posibilitati de a-si manifesta excesul de zel, consacrand practic o noua birocratizare a relatiei cu contribuabilul (daca mai era nevoie) si, practic, impingerea acestuia intr-un colt in care orice solutie ar alege. va pierde ceva”...
“Ceea ce aduce nou modificarea legislativa mai sus-menÈ›ionata este sanctiunea drastica introdusa pentru nerespectarea acestei cerinte de furnizare a documentelor traduse, anume neluarea in considerare de catre Fisc a acestor documente justificative, cu toate consecintele, care conduc de cele mai multe ori spre plata unor sume mai mari de bani catre stat sau la nerestituirea unor sume datorate acestuia. Astfel, acum, organele fiscale vor putea solicita traducerea in limba romana pentru oricate dintre documentele in limbi straine depuse de contribuabil cu scopul de a-si sustine deciziile in materie de fiscalitate si, desigur, daca discutam despre o companie cu cat aceasta este mai mare, cu atat volumul de documente in discutie este de asteptat sa fie mai mare, iar in caz de neindeplinire a acestei cerinte, in timpul acordat, ele vor putea fi ignorate. Practic, in loc sa mai fie nevoie, precum in trecut, sa demonstreze ca prin nedepunerea documentelor in versiune tradusa, nu au fost in masura sa se pronunte asupra aspectelor pe care ele le contineau, acum vor putea invoca pe de-a dreptul ca neexistand o asemenea versiune tradusa, nici nu au mai trebuit sa se mai uite pe ele pentru a solutiona speta. Si, din pacate, contribuabilul nu va putea macar sa mai demonstreze in fata instantei ca documentele, asa cum au fost prezentate, erau arhisuficiente pentru intelegerea situatiei de fapt si solutionarea cauzei. Este practic o ascundere a Fiscului in spatele unei pozitii exclusiv birocratice, in care substanta nu conteaza, ci, pur si simplu, neindeplinirea unei cerinte de forma.”
Ca o concluzie , Dan Dascalu spune: “Decizia Guvernului de a acorda Fiscului puterea sa ignore documente (cele justificative fiind probabil cele primordial vizate) doar pentru ca nu au fost traduse in romana, indiferent de motiv, ar trebui sa reprezinte un nou semnal de alarma pentru companii. Acestea trebuie să se pregateasca pentru astfel de situatii, sa verifice zonele in care considera ca au cele mai mari riscuri si sa ia masuri pentru a se proteja. Pe langa povara pe care o pune pe contribuabil, modificarea Codului de procedura fiscala este nepotrivita si din cauza faptului ca nu s-a constatat din aceasta perspectiva un abuz din partea celor care platesc taxe.”
Si uite asa “din alarma in alarma, spre victoria finala “ ! Din pacate, astfel de adaptari ale mediocratiei la situatia de a evalua meritocratia am vazut frecvent in institutiile romanesti. S-au inventat , de exemplu, grile de evaluare ale proiectelor depuse de ONG-uri in institutii, care sa nu aiba nici o legatura cu continutul proiectelor. De ce ? Ca sa poata fi aplicate si evaluate de oricine – de exemplu de un sofer. Si uite asa soferul devine functionar competent intr-o institutie romaneasca. Am vazut , la Ministerul Transporturilor, un Director al Infrastructurii de Transport din Romania care era specializat in... gandacul de colorado. Era prieten la catarama cu ministrul Radu Berceanu .Ne mai miram de ce nu merg lucrurile bine ?