-scutirea de TVA
-scutirea de taxe vamale
-ajutor pentru dobânzi
-ajutor pentru impozitul pe venit (cu condiția ca investiția să se facă în Zona 6)
-contribuție premium pentru impozitele pentru asigurare socială (cu condiția ca investiția să se facă în Zona 6)
2.8 • SISTEMUL DE STIMULENTE PENTRU INVESTIȚII PRIORITARE
Domeniile prioritare de sunt investițiile private în învățământul primar, gimnazial și liceal, investițiile în transportul feroviar și maritim, investițiile realizate pentru centrele expoziționale și de desfășurare a târgurilor internaționale (cu excepția mall-urilor și facilităților de cazare), investițiile miniere, locații și echipamente de testare, tuneluri de vânt și investiții în valoare totală de minim 20 de milioane TRY în industria auto, industria aeronavelor și a navelor spațiale precum și a echipamentelor militare; investițiile în domeniul turismului, Regiunile de Conservare și Dezvoltare a Patrimoniului Cultural și Turistic stabilite prin Decretul Consiliului de Miniștri, investiții în producția de produse specifice susținute de către Ministerul Industriei, Științei și Tehnologiei, care se înscriu în aria investițiilor în Cercetare și Dezvoltare, și investițiile farmaceutice specifice de minim 20 de milioane de TRY. Aceste domenii prioritare de investiții specifice urmează a fi susținute de măsurile din Regiunea 5 chiar și atunci când acestea sunt realizate în Regiunile 1, 2, 3 și 4.
Regiunile de Conservare și Dezvoltare a Patrimoniului Cultural și Turistic
2.9 • SISTEMUL DE STIMULENTE PENTRU INVESTIȚII SPECIFICE
Investițiile în zonele industriale organizate, investițiile comune a cel puțin 5 companii partenere care activează în același sector, precum și investițiile realizate pentru a produce produse dezvoltate în cadrul unui proiect de cercetare și dezvoltare susținut de către Consiliul de Științe și Cercetare al Turciei (TUBITAK) vor beneficia de un nivel mai bun de rate și condiții privind reducerea impozitului și contribuții premium pentru partea angajatorului din impozitele pentru asigurare socială, în orice regiune.
CAPITOLUL 3 • ALTE TIPURI DE STIMULENTE DISPONIBILE
3.1 • ZONELE LIBERE
Zonele Libere sunt definite ca zone îngrădite în care sunt în vigoare măsuri speciale de reglementare pentru operatori, în scopul de a promova exporturile de bunuri și servicii. Zonele Libere oferă un climat de afaceri mai convenabil și mai flexibil, pentru a crește volumul schimburilor comerciale și a exporturilor pentru anumite activități industriale și comerciale în comparație cu alte părți ale țării. Prin urmare, în cazul în care investitorul intenționează să producă bunuri și să le furnizeze numai pe piața locală turcă, scutirile și avantajele oferite în Zonele Libere nu vor fi avantajoase pentru el. Zonele Libere pot fi considerate locații corespunzătoare pentru a stabili un punct de lucru în cazul în care bunurile ce urmează a fi fabricate în Turcia vor fi exportate în UE sau în alte țări.
Pentru a putea opera în Zonele Libere este nevoie de o "licență de operare", emisă de către Subsecretariatul pentru Comerț Exterior al Direcției Generale a Zonelor Libere. Licența de operare poate fi acordată pentru diferite perioade de timp. Acesta poate fi valabilă timp de 10 ani pentru solicitanții-chiriași, care intenționează să închirieze un birou deja construit, sau 20 de ani pentru solicitanții-investitori, care intenționează să construiască propriul birou. Perioadele de timp menționate mai sus se transformă în 15 ani pentru solicitanții-chiriași și 30 de ani pentru solicitanții-investitori care sunt societăți de producție.
Stabilindu-și prezența într-o Zonă Liberă, companiile pot beneficia de următoarele scutiri și avantaje:
Scutirea de impozit pe profit și impozit pe venit pentru societățile de producție,
Bunurile importate din străinătate sunt scutite de taxe vamale și TVA,
Scutirea de taxe vamale. Bunurile pot fi exportate din Zonele Libere către Turcia sau către țările din UE fără taxe vamale.
Scutirea de taxe vamale pentru bunurile importate din / exportate în țările din lumea a treia,
Scutirea de impozit pe venitul salariaților cu condiția să se exporte 85% din prețurile FOB (Free on Board) ale bunurilor produse,
Scutirea de timbru judiciar și de
Toate bunurile (inclusiv materia primă și orice alte consumabile) importate din Turcia sunt scutite de TVA,
Toate serviciile prestate din Turcia către Zonele Libere sunt scutite de TVA. Însă pentru a putea beneficia de scutire, serviciile trebuie prestate în interiorul Zonei Libere,
Sunt permise vânzările pe piața internă,
Bunurile pot rămâne în Zonele Libere fără limită de timp,
Toate Zonele Libere din Turcia au acces bun către piețele din UE și din Orientul Mjlociu și acces facil către aeroporturi internaționale și autostrăzi,
Toate profiturile și veniturile pot fi transferate în Turcia sau în străinătate fără permis special,
Costuri imobiliare rezonabile.
În prezent, există 21 de Zone Libere în Turcia. Zona Europeană a Schimbului Liber (EFZ) (www.asb.com.tr), Zona Liberă a Industriei de prelucrare a pielii din Istanbul (www.desbas.com.tr) și Zona Liberă Ege (www.esbas.com.tr) sunt printre cele mai mari Zone Libere din Turcia. Zonele Libere oferă birouri la cheie, depozite, spații de depozitare în aer liber, instalații de producție etc pentru vânzare sau închiriere și terenuri cu infrastructură existentă. Sunt prevăzute în aceste zone toate tipurile de servicii de infrastructură (electricitate, apă, gaz, canalizare, tratarea apei, comunicare). În plus față de aceste facilități, unele Zone Liberă precum Zona Liberă Europeană (EFZ) oferă și servicii de construcții, catering, IT, de întreținere, asigurări, încărcare/descărcare, depozitare, consultanță, pază privată 24/24h și săli de conferință.
Acest raport este furnizat de Casa de Avocatura Gungor-Yilmaz. Pentru mai multe informatii puteti vizita www.gungor-yilmaz.com sau ne puteti contacta la alper@gungor-yilmaz.com.
Continuare in pagina 7 >>>