Tichetele de masa incurajeaza consumul unui pranz sanatos
edenredtichete de masa edenredfirme angajatoareuniunea europeanaalimentatie sanatoasaforta de munca
O nutritie echilibrata este fundamentala pentru productivitatea la locul de munca, deoarece alimentele nesanatoase pot conduce la obezitate si boli cronice, afectand calitatea vietii angajatilor. Organizatia Mondiala a Sanatatii subliniaza importanta promovarii unui stil de viata sanatos la locul de munca, angajatorii avand datoria de oferi angajatilor optiunea unui pranz sanatos si de a incuraja activitatea fizica pentru a reduce riscul aparitiei bolilor profesionale.
Introducerea sistemului de tichete de masa in cadrul unei firme are un efect pozitiv asupra conditiilor de munca, de nutritie si de sanatate in randul angajatilor. Acestia sunt incurajati sa opteze pentru un pranz sanatos si variat la cantinele sau la restaurantele afiliate sistemului de tichete de masa alaturi de colegii lor. Astfel, “abilitatile intelectuale si fizice ale angajatilor depind de calitatea mesei de care beneficiaza in pauza de pranz” este de parere Christopher Wanjek de la Organizatia Internationala a Muncii.
Primul plan de actiune pentru alimentatie si nutritie emis de Biroul Regional European al Organizatiei Mondiale a Sanatatii a subliniat faptul ca prevalenta obezitatii afecteaza pana la 20-30% din adulti, in timp ce acest procent este in crestere in randul copiilor.
Dincolo de valoarea sociala si de obiectivele specifice ale
tichetelor de masa, Edenred s-a angajat in consolidarea unui program de responsabilitate sociala prin intermediul tichetelor de masa desfasurat in mai multe state membre ale Uniunii Europene precum Franta, Belgia, Spania sau Italia cu scopul de a lupta impotriva obezitatii. Sprijinit de Comisia Europeana, un consortiu format din douazeci si cinci de parteneri din sectorul public-privat a decis sa se implice in cresterea gradului de constientizare a importantei alimentatiei echilibrate, iar tichetele de masa au fost utilizate drept un canal de comunicare pentru autoritatile din sectorul sanitar.
In medie, s-a constatat ca durata pauzei de pranz in Europa s-a redus in randul angajatilor, iar cercetarile recente sugereaza ca doar 16% din forta de munca activa din Marea Britanie opteaza pentru o pauza de masa cum se cuvine. Mai mult de jumatate din lucratorii din Marea Britanie aloca sub douazeci si sapte de minute pe zi pentru a lua pranzul in mod rapid, de obicei in fata unui computer, fenomen cunoscut ca “desktop dining”. Aceasta practica contravine directivei UE privind timpul de lucru, care prevede in mod explicit ca muncitorii care lucreaza minimum sase ore pe zi trebuie sa beneficieze de douazeci de minute pauza fara intrerupere, departe de spatiul de lucru.
Pranzul servit in fata computerului la locul de munca este o practica nesanatoasa si neigienica. In plus, oportunitatea de a petrece timpul cu colegii in afara spatiului de lucru contribuie la imbunatatirea moralului angajatilor.
Utilizand tichetele de masa primite de la firma angajatoare, beneficiarii sunt sprijiniti sa iasa dintr-un cerc vicios in privinta obiceiurilor alimentare, care poate conduce la boli cronice si obezitate. In plus, o organizatie care furnizeaza tichete de masa promoveaza egalitatea intre angajati, tichetele putand fi adoptate in firme de orice dimensiune, private sau publice.
In Romania, tichetele de masa sunt apreciate de angajati, contribuind la cresterea puterii de cumparare si contracarand tendinta de scadere a nivelului de trai, cu efecte pozitive privind imbunatatirea starii de sanatate.
In prezent,
tichetele de masa Ticket Restaurant® emise de Edenred sunt utilizate de 40 de milioane de beneficiari in 41 de tari. Tichetele de masa ofera solutii avantajoase din punct de vedere administrativ, logistic si financiar, avand un rol important de motivare a angajatilor. Deoarece tichetele de masa au un impact pozitiv asupra economiei si asupra vietii sociale a beneficiarilor, ele constituie o componenta importanta a vietii moderne.