Studiu KeysFin: Iranienii dezvolta afaceri prospere in Romania
afaceriafaceri romaniaembargoufinantare
La 26 de ani de la Revolutie, business-ul romanesc redescopera potentialul de afaceri cu Iranul, statul care pana nu demult era sub embargo international, din cauza amenintarii nucleare. Incepand cu 16 ianuarie, Uniunea Europeana a ridicat santiunile economice si financiare impuse Iranului, iar expertii de la KeysFin spun ca potentialul de business pentru Romania este unul ridicat.
Cine sunt investitorii iranieni prezenti in acest moment in Romania, cei care pot asigura legatura intre oamenii de afaceri din cele doua tari? Intrebarea de la care KeysFin a pornit un studiu privind business-urile cu pedigree iranian din tara noastra. Iarrezultatele sunt promitatoare, privite din perspectiva potentialului de colaborare dintre cele doua tari.
Potrivit datelor Ministerului Finantelor si Registrului Comertului, in Romania activeaza in prezent 387 de firme cu actionari de nationalitate iraniana. Numarul acestora a crescut fata de anul 2013 cu aproximativ 15%, evolutia pozitiva fiind influentatain principal de dezghetul relativ din economie, dupa criza din 2009-2013.
Cei 2213 oameni de afaceri iranieni care fac business in tara noastra sunt cantonati, in marea lor majoritate, in zona Capitalei, acolo unde fac afaceri in principal in comert si industria prelucratoare.
Afacerile din zona Bucuresti-Ilfov, gestionate de administratorii si actionarii iranieni, s-au ridicat in 2014 la 278,2 milioane de lei, in conditiile in care, la nivel national, cifra totala a business-ului iranian a fost de 332, 2 milioane lei.
Prezente discrete in mediul de afaceri romanesc au fost semnalate in judetele din nordul Moldovei (20,7 milioane lei), Centru (10,6 milioane lei) si Sud (9,3 milioane lei)
“Afacerile iranienilor in Romania sunt cantonate, nu intamplator, in zona centrelor universitare, acolo de unde provin cei mai multi oameni de afaceri. Fosti studenti iranieni care au ales sa ramana in tara noastra si sa investeasca mai ales in comert,unde au realizat, de exemplu, in 2014, o cifra de afaceri de 206,1 milioane lei (74,3% din total)”, explica analistii KeysFin.
Alte domenii cu afaceri semnificative sunt industria prelucratoare (28,5 mil.lei – 10,3%) si activitati de servicii administrative si suport (16,6 mil. lei – 5,79%). Oamenii de afaceri iranieni mai deruleaza afaceri si in agricultura, servicii financiare,hoteluri si restaurante, transporturi si IT&C, insa la un nivel nesemnificativ.
Cele mai mari firme cu actionariat prezente in Romania sunt, in ordinea cifrei de afaceri, Inteel Mar,Vox Carrier, UDP – Distributie Papetarie, Olimp Company, Euro Meat Group, Karimi Group, Evesta, Vitrometan, Ostam Impex si Pars Production.
Acestea au derulat, in 2014, afaceri de 225 milioane de lei, fata de 233 de milioane lei in 2013.
40-50 de ani, om de afaceri stilat. Asa arata profilul investitorului iranian din Romania. Datele statistice de la Registrul Comertului, prelucrate de KeysFin, arata ca cei mai multi administratori de firma si actionari cu cetatenie iraniana au varsta intre 41-50 de ani, urmati de ceiintre 51-60 de ani si peste aceasta varsta.
“Vorbim de oameni de afaceri cu multa experienta in hatisul de business din Romania, cei mai multi cu firme deschise inca din anii ‘90. Afaceristi caliti la focul insolventelor si falimentelor din perioada crizei, cu un puternic apetit pentru comertsi servicii, mai ales in sectorul alimentar-fast-food si HORECA”, explica analistii de la KeysFin.
Potrivit acestora, anuntul privind ridicarea embargoului economic impus Iranului prinde comunitatea de business din tara noastra intr-un moment in care se face schimbul de stafeta intre generatii.
“Sunt multe companii in care asistam la trecerea business-ului din mainile tatalui in cele ale succesorilor. Vorbim in principal de business-urile construite in anii ‘90, acolo unde cei care le-au condus in ultimii 20 de ani, au inceput, treptat, sase retraga. Anuntul privind ridicarea embargoului creaza o fereastra de oportunitate pentru dezvoltarea unor afaceri in crestere, mai cu seama ca Iranul are resurse financiare si o piata uriasa, care poate absorbi o cantitate uriasa de marfuri si servicii”,spun cei de la KeysFin.
“De la utilaje la proiecte IT&C, industria romaneasca are sansa de a se ralia trendului economic international si a prinde oportunitatea afacerilor cu Iranul.
Trebuie doar ca autoritatile sa reia legaturile traditionale cu aceasta tara, sa restarteze conexiunile din anii regimului Ceausescu atunci cand Iranul reprezenta un partener important pentru Romania, sa incerce sa puna la aceeasi masa oamenii de afaceriiranieni de la noi, partenerii de business ai acestora din tara de bastina, cu reprezentantii firmelor romanesti, dornice mai ales sa exporte in aceasta tara”, afirma cei de la KeysFin.
Potrivit unui raport al Eximbank, din luna ianuarie, “exportul de bunuri si servicii in Iran este permis, cu exceptia exportului de bunuri cu dubla utilizare, armament si alte echipamente care pot fi folosite pentru represiuni impotriva civililor, echipamentepentru monitorizarea telecomunicatiilor si exportul catre persoanele si entitatile inscrise pe listele de sanctiuni UE. Au fost ridicate restrictiile privind accesul la servicii financiare si bancare in Iran si sunt permise toate activitatile bancare,inclusiv stabilirea de noi relatii de corespondent bancar cu banci din Iran, cu exceptia institutiilor financiare inscrise pe listele de sanctiuni UE (Ansar Bank, Bank Saderat Iran and Bank Saderat plc, Mehr Bank, Bank Sepah and Bank Sepah International)”.
​
Eximbank afirma, de asemenea, ca ridicarea embargoului, permite finantarea, garantarea si asigurarea exporturilor in Iran impotriva riscurilor aferente Guvernului iranian si entitatilor iraniene care nu sunt inscrise pe listele de sanctiuni UE.
Sursa: KeysFin
Editorialist Manager.ro
9 ani de experienta in domeniul editorial
adresa de email:
mariat@rs.ro