Studiu: Care sunt angajatorii preferati de romani. Topul industriilor in care s-ar angaja cele mai multe persoane
angajatiangajatori romanilocuri de munca
Inspire Group si Mercury Research dezvaluie rezultatele editiei 2015 a studiului Most Loved Employers. Studiul constituie un punct de reper pentru toate companiile care isi evalueaza pe termen lung obiectivele strategiei de employer branding. Pentru realizarea studiului, Inspire Group si Mercury Research au analizat peste 170 de companii din 16 industrii.
Conform studiului, candidatii fara experienta (entry-level) au asteptari salariale peste 1,400 de lei, in timp ce 40% dintre cei intervievati s-ar angaja pentru un salariu lunar de peste 1,500 de lei.
O companie care activeaza intr-unul dintre domeniile constructii, audit & consultanta sau agricultura va trebui sa dea dovada de mai multa creativitate in programele de recrutare pentru ca cele 3 domenii au o notorietate foarte scazuta in randul oricarui candidat, indiferent de nivel.
Fara sa isi propuna sa analizeze doar clasamente, in plan secundar, Most Loved Employers ofera un top al celor mai cunoscuti angajatori si al celor mai atractive companii din perspectiva candidatilor.
Angajatori cunoscuti
Most Loved Employers pozitioneaza in topul restrans al celor mai cunoscuti angajatori de pe piata locala companiile RCS/RDS, Kaufland si Avon Cosmetics Romania, Lidl si Orange Romania, Vodafone Romania, McDonald’s Romania, Carrefour Romania, Telekom Romania, FAN Courier.
Angajatori doriti
Google Romania, Microsoft Romania, Mercedes – Benz Romania, BMW Group, Deloitte Romania, Dell, IBM Romania, SAP Romania, Porsche Finance Group Romania, Continental AG sunt companiile unde mai mult de 50% dintre respondenti si-ar dori sa isi construiasca o cariera.
Studiul indica domeniile cu cel mai mare grad de notorietate in randul publicului analizat: FMCG, Retail, Telecomunicatii si Financiar, la polul opus situandu-se constructiile, audit & consultanta si agricultura.
73% dintre respondenti si-ar dori sa lucreze in domeniul IT, urmat de un procent de 68% pentru auto si de 54% pentru energie si industrie. In termeni de atractivitate, cel mai mult teren au pierdut industriile FMCG, Retail si Agricultura, inregistrand scaderi de pana la 13% in 2015 vs. 2013
Retentia angajatilor
Angajatorii care doresc sa acceseze studiul Most Loved Employers primesc informatii relevante despre factorii care determina forta de munca sa se angajeze sau sa opteze sa plece la o alta companie. In fruntea clasamentului este salariul, urmat de siguranta jobului si obligatiile contractuale ale angajatorului.
O crestere salariala de 37% i-ar face pe angajati sa isi schimbe locul de munca, in timp ce o serie de beneficii importante precum bonusurile de performanta, al 13-lea salariu, tichetele de masa, asigurarea pranzului sau timpul de lucru flexibil pot influenta decizia acestora de a se angaja sau de a ramane intr-o companie.
Potrivit rezultatelor studiului, candidatii prefera sa comunice online cu viitorul angajator. In procesul de cautare a unui job, internetul este folosit de forta de munca pentru a accesa atat site-uri de joburi, cat si site-ul de prezentare al companiilor angajatoare atractive.
Editorialist Manager.ro
9 ani de experienta in domeniul editorial
adresa de email:
mariat@rs.ro