Romania primeste 8,5 milioane de euro din Fondul de Solidaritate al UE
ajutor financiarinundatiialunecari de terenuniunea europeanacorina cretu
UE acorda Romaniei 8,5 milioane de euro din Fondul de Solidaritate.
„Sunt bucuroasa sa pot anunta astazi, 6 august 2015, ca aproape 8,5 milioane de euro din Fondul de solidaritate al Uniunii Europene sunt disponibili pentru Romania, in urma aprobarii Deciziei Comisiei de catre Parlamentul European si Consiliul Uniunii Europene. Am propus acordarea acestui ajutor in aprilie 2015 cand am transmis propunerea noastra celor doua institutii.
Acest ajutor financiar va sprijini populatia afectata de inundatiile extinse din luna mai si din vara anului 2014. Prima inundatie a afectat 30 de judete din Romania si a distrus retele vitale de transport, apa, energie si telecomunicatii, precum si case si ferme. Cetatenii au trebuit sa fie evacuati si fermierii au pierdut recolte si animale. Multe scoli, spitale, cladiri publice si bunuri culturale au fost inundate.
In lunile iulie si august 2014, precipitatiile abundente, inundatiile si alunecarile de teren au afectat din nou peste 126.000 de locuitori din cinci judete ale regiunii Olteniei, in sud-vestul Romaniei.
Aceste inundatii devastatoare au provocat incertitudine si teama cu privire la viitorul fermierilor care si-au pierdut intreaga productie, copiilor care nu au mai putut merge la scoala si familiilor care si-au vazut locuintele distruse. Pentru toti acesti oameni care au aratat foarte mult curaj, autoritatile au luat o decizie inteleapta: au apelat la solidaritatea europeana.
Fondul de solidaritate al Uniunii Europene este unul dintre cele mai puternice simboluri ale solidaritatii in caz de nevoie. Ajutorul financiar va sprijini comunitatile, contribuind la acoperirea costurilor operatiunilor de recuperare, precum si la acoperirea partiala a costurilor de salubrizare a zonelor afectate, de refacere a infrastructurii si restabilire a serviciilor.
Din pacate, un dezastru sau o situatie de criza pot aparea in orice moment. Nu putem intotdeauna preveni astfel de situatii dramatice, insa ne putem pregati, reduce pagubele si, cel mai important, putem creste siguranta cetatenilor nostri. Din acest motiv politicile de gestionare a riscurilor si dezastrelor sunt atat de importante. Multe dintre programele co-finantate prin intermediul Fondurilor structurale si de investitii europene pentru perioada 2014 - 2020 isi propun sa investeasca in prevenirea inundatiilor si reducerea impactului schimbarilor climatice, actiuni pentru care exista o nevoie stringenta”, a declarat Corina Cretu , comisar european pentru politici regionale.
Foto: pixabay.com
Sursa: Comisia Europeana