Romania are un nivel de impozitare mai redus decat majoritatea tarilor G8, dar ridicat dupa standardele globale
impozitaretaxarefiscuhystudiuanaliza
Romania colecteaza taxe reprezentand aproximativ 30% din PIB, un procent mai scazut decat majoritatea tarilor din G8 si Europa, dar totusi ridicat dupa standardele globale – conform UHY, reteaua internationala de contabilitate si consultanta.
In cel mai recent an fiscal, Romania a colectat taxe si impozite in valoare de 57.4 milioane USD raportate la un PIB de 189.8 milioane USD.
In medie, tarile din G8 si economiile aflate in ascensiune din BRIC obtin venituri fiscale de 28% (BRIC) si 29% din PIB (G8).
Studiul UHY releva ca trei economii majore din zona euro – Germania, Franta si Italia – colecteaza in medie taxe de 43.4% din PIB. Franta impune cel mai ridicat nivel de impozitare dintre tarile studiate, obtinand venituri fiscale de 44% din PIB.
Potrivit UHY, multe tari G8 au crescut nivelul taxelor si impozitelor in ultimii cativa ani, deoarece guvernele au facut eforturi sa isi reduca nivelul datoriilor. Cu toate acestea, o povara fiscala mai ridicata este adesea identificata ca fiind un factor important care inhiba cresterea economica.
Dobre: Romania, o tara cu un nivel al impozitarii relativ scazut
Camelia Dobre, partener al UHY Audit CD SRL din Romania, membru al UHY, comenteaza: "Dupa standardele europene, Romania este o tara cu un nivel al impozitarii relativ scazut, dar taxele si impozitele au crescut in ultimii ani, deoarece guvernul a instaurat un program de austeritate. Noul guvern a promis sa reduca nivelul impozitarii pentru a stimula cresterile daca va castiga alegerile in noiembrie. Romania are impozite pe profit si venit foarte competitive, dar dupa standardele europene, TVA-ul este foarte ridicat. O reducere a TVA-ului ar putea creste consumul si ar putea pune economia in miscare."
Profesionistii UHY au studiat datele despre impozite si despre PIB pentru 23 de tari din reteaua internationala UHY, inclusiv pentru G8, precum si pentru economii-cheie emergente, inclusiv tarile din BRIC.
Studiul efectuat de UHY a analizat si tipul impozitelor colectate de fiecare tara. Dintre tarile G8, Rusia si Italia, spre exemplu, colecteaza cel mai mare procent de taxe indirecte, adica 33% din totalul taxelor colectate (116 milioane USD, respectiv 295.2 milioane USD). Pe locul imediat urmator se afla Marea Britanie, cu 32% (260.9 milioane USD).
UHY subliniaza faptul ca aceste impozite sunt mai usor de colectat, dar adeseori se considera ca au un efect de diminuare a increderii consumatorilor.
Studiul arata si faptul ca, printre tarile G8, exista o prapastie adanca in privinta valorii relative a contributiilor la asigurarile sociale colectate ca procent din totalul veniturilor fiscale. Spre exemplu, in Franta, 63.5% din toate taxele (778.7 milioane USD) reprezinta asigurarea sociala, in timp ce, la cealalta extrema, taxele specifice asigurarii sociale reprezinta doar 18.4% (151 milioane USD) din toate taxele colectate in Marea Britanie.
Potrivit UHY, acest aspect este semnificativ, deoarece povara asigurarii sociale cade partial asupra angajatorilor si este denumita uneori "taxa pe posturi".
Studiul releva si ca, dintre tarile din zona euro incluse in studiu, doar Irlanda si Slovacia au poveri fiscale mai reduse de 30% din PIB. Germania, Franta si Italia au venituri fiscale de 43%, 44% si respectiv 43% din PIB. UHY afirma ca aceasta demonstreaza ce putin spatiu de manevra au in a creste taxele pentru consolidarea finantelor locale concomitent cu a incerca sa stimuleze cresterea economica.
Venituri fiscale totale ca procent din PIB
Camelia Dobre, partener al UHY Audit CD Srl in Romania, membru al UHY, comenteaza: "Comparatia dintre tarile din zona euro cu natiunile BRIC si alte natiuni din Vest este extrema. In general, tarile cu o cota mai redusa a taxelor experimenteaza o crestere mai mare, in timp ce majoritatea tarilor cu ascensiune mai lenta au cote mai ridicate ale taxelor."
"Natiunile din G8 si din BRIC au colectat, in medie, taxe de 28% (BRIC) si de 29% din PIB (G8), dar procentul aferent G8 a fost ridicat de membrii sai din Europa."
"Taxele ridicate sunt considerate de regula un impediment pentru cresterea economica si pot afecta competitivitatea. Daca analizezi aceste cifre, este clar ca, dintr-o perspectiva fiscala, natiunile din zona euro devin necompetitive prin preturile ridicate. Multe cresc taxele pentru a rambursa datoriile, erodand si mai mult competitivitatea – este un cerc vicios."
"Desi se poate argumenta ca fondurile preluate din economie ca taxe sunt de regula puse la loc de guvern, daca taxele sunt colectate mai degraba pentru datorii decat pentru a fi investite, aceasta este o pierdere pentru economia in discutie."
Ea adauga: "Tarilor din zona euro le-au ramas foarte putine arme fiscale in arsenal, dar mentin controlul asupra politicii fiscale. Cel mai probabil, reducerea taxelor este una dintre cele mai viabile optiuni pentru a impulsiona cererea, dar cu veniturile fiscale ce sunt in scadere sau stagneaza, asigurarea unei reveniri concomitent cu mentinerea unor finante publice sanatoase va reprezenta o provocare semnificativa."
Mexic dispune de cea mai redusa povara fiscala raportata la PIB
Studiul UHY arata ca, dintre cele 23 de tari studiate, Mexic are cea mai redusa povara fiscala raportata la PIB – la un nivel de doar 10% din PIB.
CP Oscar Gutierrez Esquivel, de la UHY Glassman Esquivel y Cía, firma membra UHY din Mexic, comenteaza: "In ultimele cateva decade, Mexic a implementat reforme liberale, reducand rolul statului in economie si povara fiscala generala. Astfel, Mexic este una dintre marile economii cu niste cote de impozitare foarte competitive. Desi taxele reduse nu sunt suficiente per se pentru cresterea economica, ele au stat la baza situatiei de astazi, cand Mexic este una dintre economiile cu cea mai rapida crestere din lume."
"Cu toate acestea, este foarte important ca guvernul sa imbunatateasca ratele de colectare a taxelor, deoarece acestea nu ating nivelul veniturilor pe care guvernul preconizeaza sa le colecteze."
Studiul UHY releva si faptul ca Italia are unul dintre cele mai ridicate niveluri de impozitare, reprezentand un procent de 43% din PIB.
Andrea D’Amico din FiderConsult Srl, firma membra UHY din Italia, comenteaza: "In Italia, povara fiscala a crescut de la criza financiara, deoarece guvernul si-a implementat programul de reducere a deficitului, care este foarte probabil sa creasca mai mult nivelul de impozitare in anii urmatori. "
"Problema pentru Italia este ca povara fiscala nu este compatibila cu o rata constanta de crestere economica. Este un act de echilibrare foarte dificil, dar guvernul trebuie sa gaseasca modalitati de reducere a sumelor luate din economie ca taxe, luand in acelasi timp masuri pentru a imbunatati cresterea economica si competitivitatea internationala." (sursa:
UHY)
sursa foto: manager.ro