Responsabilitatea sociala a companiilor din Romania - cele mai bune practici
csrresponsabilitate socialacorporatii
La data de 24 mai 2016, a avut loc evenimentul "Best Practices in Romanian CSR", organizat de agentia The Azores. Obiectivul acestui eveniment de amploare este acela de a discuta datele actuale referitoare la practicile sociale din Romania, precum si de a face recomandari companiilor cu privire la responsabilitatea lor sociala.
Responsabilitatea sociala a corporatiilor este din ce in ce mai relevanta in contextul crizelor succesive care afecteaza intreaga lume, de la crize economice pana la criza refugiatilor.
La nivel global, societatea este afectata de instabilitate economica, dezastre naturale, inegalitate sociala, saracie, migratie si schimbari climatice.
Toti acesti factori influenteaza comportamentul si asteptarile consumatorilor. Mai mult decat atat, corporatiile trebuie sa isi asume responsabilitatile care le revin proportional cu avantajele de care dispun.
Specialistii de la The Azores atrag atentia asupra datelor ingrijoratoare in ceea ce priveste dezvoltarea sociala din Romania:
Excluziune sociala: 40% din populatia tarii se afla in risc de saracie sau excluziune sociala, comparativ cu 24% la nivelul UE.
Majoritatea persoanelor incluse in aceasta categorie isi folosesc mai putin de 20% din capacitatea de munca.
Schimbari climatice: Romania genereaza o cantitate de emisii de CO2 dubla fata de media UE, iar consumul de energie in economie o situeaza in primele 5 tari din UE.
Gestionarea deseurilor: Romania continua sa prezinte rate scazute de depozitare a deseurilor si de reciclare. In 2012, rata de reciclare in tara noastra era cea mai mica din Europa.
Educatie: Abandonul scolar a inregistrat o rata aproape dubla fata de media europeana, in 2015. unul dintre obiectivele Strategiei 2020 este scaderea acesteia sub 10%.
Companiile din Romania pot si trebuie sa se implice activ in rezolvarea acestor probleme, la fel cum trebuie sa asigure transparenta deciziilor luate in acest sens.
Statisticile globale arata ca importanta pe care o acorda corporatiile practicilor de CSR a crescut si continua sa creasca. Concret, din ce in ce mai multe companii practica raportarea de CSR.
In urma impactului pe care l-a avut raportul Romania CSR Index, agentia The Azores a decis sa continue efortul de intensificare a dialogului privind responsabilitatea sociala, prin organizarea evenimentului "Best practices in Romanian CSR".
Participantii au discutat despre perspectivele dezvoltarii durabile in 2016, strategii de CSR, programe de wellness pentru impaduriri, sustenabilitatea afacerilor si raportarea impactului social al programelor de CSR.
In contextul in care legislatia UE privind responsabilitatea sociala si de mediu devine tot mai stricta, intelegerea si aplicarea practicilor de CSR este indispensabila bunei functionari a mediului de afaceri.
Legislatia europeana este transpusa la nivel national, ceea ce obliga companiile din Romania sa tina cont de practicile de responsabilitate sociala si sa raporteze actiunile pe care le intreprind in acest sens.
Sursa: theazores.ro
Foto: pixabay.com