Ministerul Finantelor a publicat pe 26.10.2017 un comunicat cu modificarile – la zi, incerte, desigur – pe care le aduce sistemului financiar din Romania
Iata punctele esentiale din acest comunicat
“1. Impozitul pe venit se reduce de la 16% la 10% pentru urmatoarele categorii de persoane/venituri: salariati, pensionari, PFA, drepturi de autor si cabinete individuale (avocati, medici, notari), chirii, dobanzi, arenda, premii, activitati agricole, investitii si venituri din alte surse.
2. Reducerea contributiilor sociale si trecerea acestora de la angajatori la angajati. Nivelul contributiilor scade cu 2 puncte procentuale, astfel ca din totalul de 39,25% contributii platite la un salariu brut, se vor plati 37,25%. Din totalul de 22,75% contributii datorate de angajator, 20 de puncte se transfera catre salariat. In total, din salariul brut, 35% vor fi contributii retinute de angajator in numele salariatului iar contributiile ramase in sarcina angajatorului, respectiv 2,75% (dupa transferul de 20 puncte la salariat), scad la 2,25% si vor acoperi riscurile de somaj, accidentele de munca, concediul medical, creantele salariale. Acestea din urma vor fi cuprinse intr-o singura contributie, care se va numi contributie asiguratorie pentru munca.
3. Din cele 9 contributii platite in prezent de salariat si angajator vor ramane doar trei: Contributia pentru pensie (CAS) – platita pentru salariat, Contributia pentru sanatate (CASS) – platita pentru salariat si Contributia asiguratoare pentru munca – suportata de angajator.De asemenea, scad contributiile pentru conditiile la pensie pentru conditii deosebite sau speciale de munca
4. Pentru activitatile independente (medicii, avocatii, notarii, jurnalistii, scriitorii, artistii etc.), nu se vor mai datora contributii sociale raportate la sumele obtinute din aceste activitati. Aceste contributii se vor calcula la nivelul salariului minim pe economie.
5. Cresterea deducerilor personale pentru cei cu salarii mici cu peste 60%. Pentru cei cu salariul minim si care nu au persoane in intretinere deducerea personala creste de la 300 lei la 510 lei. Pentru fiecare persoana aflata in intretinere, deducerea creste de la 100 lei la 160 lei;
6. Majorarea plafonului pentru incadrarea in categoria microintreprinderilor, de la 500.000 de euro la 1 milion euro si includerea in acest sistem de impozitare a tuturor contribuabililor care desfasoara activitati exceptate in prezent. Se modifica definitia microintreprinderii de la art 47 din Codul fiscal.
7. Salariul minim pe economie se majoreaza de la 1.450 la 1.900 de lei, incepand cu 1 ianuarie 2018
8.Indemnizatia minima de crestere a copilului creste la 1.250 lei fata de 1.233 lei in prezent, de la 1 ianuarie 2018. In acest scop, indemnizatia de crestere a copilului nu va mai fi raportata pe viitor la salariul minim ci la indicele social de referinta, care este azi 500 de lei, iar indemnizatia minima va fi de doua ori si jumatate ISR
9. contributia pentru Pilonul II de pensii scade de la 5,1% in prezent la 3,7%.”
Daca nu esti “alfabetizat financiar”, cum a stabilit Standard &Poor’s pentru cetatenii romani, toate datele de mai sus pot suna bine !
Daca nu esti literat pe finante dar esti totusi inteligent, te duci cu “scrisoarea” la unul alfabetizat, sa ti-o citeasca.
Baietii inteligenti de la HotNews.ro au apelat la Cornel Grama, consultant fiscal din Cluj si unul dintre fondatorii si administratorii Asociatiei "Tax Advisors" si al Grupului Tax Advisors de pe Facebook cu un numar de peste 11.000 de membri. (“Ce inseamna pentru salariati si angajatori revolutia fiscala anuntata de Guvern? Vezi cu cat vor ramane in mana in 2018 cei platiti cu salariul minim si cei care au 3000 de lei brut “,DP, 27.10.2017)
Iata cu ce calcule ne-a cadorisit domnul Cornel Grama :
- In cazul cresterii salariului minim de la 1450 la 1900, un salariat va lua in mana ,in plus anul viitor, cu 98 de lei mai mult.
- Pentru un salariu de 3000 lei brut , un salariat are netul de 2104 lei in 2017
Pentru un salariu de 3000 lei brut, un salariat va avea netul de 1775 lei in 2018 .Va pierde deci 329 lei .
Nu prea seamana cu calculele lui Mihai si ale Olgutei care spuneau, cu un mare plictis imprimat pe facies, ca salariile romanilor vor creste dupa masurile luate de stralucitorul Ionut.
Apropo de Ionut : a reusit sa-l faca sa rada pe Serge Moscovici, Comisar European. Ionut nu vrea sa prezinte Comisiei Europene gandirea sa in legatura cu split TVA- si sa ceara o eventula derogare de la decizia Comisiei in legatura cu TVA-ul- spunand ca cei de Comisie “nu au inteles nimic” ( si , probabil nici nu vor intelege, fiind mai retardati). Foarte bine, i-a spus Serge. Dupa ce veti aplica legea va vom face un audit si s-ar putea sa fiti buni de plata.
Asa a patit Franta pe 18.10.2017. Presedintele Macron turbeaza : trebuie sa restituie antreprenorilor 10 miliarde de euro, luate din 2012 incoace – taxe pe dividende- desi Comisia Europeana i-a avertizat ca “ceva miroase”.
Mai Ionute, mai !
Ultimele NOUTATI
Masa de Craciun, "pe saracie". Romanii sunt nevoiti sa cumpere la suta de grame de Sarbatori
De ce nu trebuie sa speli rufele in ziua de Craciun? Superstitii care aduc ghinion in familie
Friptura de Craciun? De ce nu e bine sa speli carnea de porc inainte de gatire pericolul pe care multi il ignora
Masa de Craciun gata intr-o ora. Cum sa gatesti friptura de porc care se topeste in gura sfaturi de la bucatarii profesionisti
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212