Politici fiscale si asociativitate - Forumul CLNR
sector nonprofitasociativitatepolitici fiscale ong
Marti, 19 aprilie 2016, va avea loc Forumul organizat anual de catre Centrul pentru Legislatie Nonprofit (CLNR). In acest an, dezbaterea se axeaza pe asociativitate si politici fiscale de incurajare a initiativei locale.
Sectorul non-guvernamental reprezinta unul din cei mai importanti actori in dezvoltarea societatii. Potrivit datelor statistice, cele mai multe proiecte de imbunatatire a principalelor directii de dezvoltare la nivelul societatii sunt initiate si promovate de agentii nonprofit.
Cu toate acestea, reprezentantii CLNR atrag atentia asupra obstacolelor care impiedica extinderea acestui tip de proiecte.
La nivel legislativ - Continutul OG 26 / 2000 privind infiintarea si functionarea ONG nu este nici in prezent adaptat noilor prioritati din domeniul nonprofit.
In plus, absenta unor prioritati legislative nationale conforme cu obiectivele de dezvoltare durabila stabilite de ONU impiedica dezvoltarea economica.
La nivelul societatii civile - Cetatenii romani continua sa fie prea putin implicati in actiuni de tip civil. Potrivit World Values Survey 2012, participarea acestora este de doar 10%.
In acest context, Forumul din acest an propune dezbaterea a doua teme de interes major pentru situatia actuala din sectorul non-guvernamental:
- asociativitatea, de la parteneriate si exemple de bune practici, pana la dezvoltarea de propuneri legislative.
- politici fiscale in 2016 si surse de finantare: importanta acordarii facilitatilor pentru prestatorii de servicii publice si a descoperirii unor instrumente inovative de co-finantare.
Reprezentantii sectorului asociativ, reprezentanti ai administratiei publice centrale si specialisti din mediul de afaceri implicati in campanii de responsabilitate sociala, vor dezbate prioritatile pentru perioada 2016-2017 in privinta asociativitatii.
"Ne propunem ca scop al forumului intarirea parteneriatului pentru viitor. Mai precis dorim sa redefinim rolul esential al parteneriatului intre actori sociali din medii diferite, pentru a asigura ca proiectele actuale pot raspunde nu doar la sustinerea pe termen scurt a organizatiei, ci ca vor fi parte integranta in atingerea obiectivelor nationale si globale, de exemplu cele de dezvoltare durabila asumate de Organizatia Natiunilor Unite pana in 2030", a declarat Octavian Rusu, director executiv al CLNR
Editia Forumului din acest an urmareste o mai buna definire a parteneriatului intre entitati diferite, in vederea dezvoltarii proiectelor pe termen lung, precum si dezbaterea propunerilor legislative privind politici fiscale care sa sprijine aceste proiecte.
Sursa:
www.legiong.ro