Radu asa s-a nascut, cu un picior mai scurt decat celalalt. O dizabilitate locomotora - pe intelesul tuturor- de la care il dor articulatiile non-stop. A ajuns, insa, sa se adapteze la durere, chiar daca nu exista noapte in care sa nu se trezeasca de 20-30 de ori de durere.
“Eu m-am nascut asa, dar in urma cu trei ani, m-am accidentat la spate. Si atunci au inceput durerile. Durerea de spate a trecut dupa vreo 2 saptamani, dar s-a mutat durerea in picioare si atunci am pierdut mai toata flexibilitatea. Am continuat sa fac sport, cat mai puteam. Anul trecut, cand a inceput pandemia, nu am facut deloc miscare pentru ca nu aveam unde. Si am crezut ca odihna imi va face bine. Dar nu, a agravat situatia”, ne-a spus Radu Hojda.
Omul din scaunul cu rotile i-a schimbat viata
Cand s-au deschis parcurile, s-a apucat de sport. Si, intr-o zi era foarte obosit, dar si-a zis ca mai sta 30 minute sa se antreneze. Atunci a vazut un scaunel cu rotile si pe omul din el, care se apropia de zona unde era Radu. L-a vazut coborand din carucior si aruncand-l peste cele 2 trepte mari. Apoi a coborat si el in 2 maini, dar totul a fost foarte natural. L-a vazut ca incearca sa urce un spalier in mâini. A urcat pana sus. I s-a parut foarte periculos ce face omul din scaunul cu rotile. Radu, fiind cu un prieten la inele, l-a invitat sa se antreneze cu ei si a început sa-i coboare inelele la nivelul lui. Dupa o saptamana, s-au intalnit din nou si Radu a aflat de Climb Again, centrul de escalada in care tinerii cu dizabilitati se pot antrena.
Radu facea oricum mult sport, sportul nu a lipsit niciodata din viata lui. In ultimiii ani s-a antrenat cu un grup in parc. La -20 grade, cu caciula, 2 straturi de manusi sau pe ploaie. Spune ca motivatia venea din dorinta de a le demonstra altora ca poate mai mult decat ei si atunci nici nu mai era luata in seama dizabilitatea.
A mai auzit el ca escalada ajuta si s-a mai gandit sa incerce, dar cand a auzit ca ai nevoie de ham, espadrile, instructor, i s-a parut complicat din cauza picioarelor lui. Stia ca e un sport de picioare si avand o dizabilitate, nu credea ca va g?si pe cineva care sa il invete. Obisnuia sa se uite la filme, vedea cum se catara altii si apoi se uita la picioarele lui si cum isi tarsie el picioarele, si s-a gandit ca nu are nimeni timp sa il invete pe el. Asa ca din start a plecat cu “nu pot”.
Tot ce se intampla este doar o lectie pe care trebuie sa o invete
La centrul Climb Again, insa, a descoperit o alta lume. Sala de escalada, deschisa atat celor cu dizabilitati, dar si celor fara dizabilitati, l-a invatat ca, de fapt, poate. Vazandu-i pe cei care au dizabilitate, continund sa faca ceea ce fac, sa participe la competitii si sa aiba realizari, l-a schimbat mai mult mental decat fizic. Povesteste cum a vazut determinarea lui Razvan, Cosmin sau Angelo si ca nu se dau batuti, in ciuda dizabilitatii lor de vedere. Vazandu-i pe ei cum isi depasesc conditia, si-a spus ca nu vrea sa se planga, chiar daca are durerile pe care le are si ca vrea sa faca ceea ce fac si ei. De la ei si-a luat motivatia si a inceput sa ignore durerea fizica.
Acum, incearca sa le insufle si copiilor care vin la escalada la Climb Again ca tot ce se intampla cu ei e doar o lectie pe care trebuie sa o invete, ca ei nu au dizabilitate. Pentru Radu e gresit sa faca comparatie intre tipici si cei cu dizabilitati si ii trateaza cu egalitate. “Asta pentru ca nici mie cand am fost mic nu mi s-a zis ca am o problema, am fost incurajat ca sunt ok.”
Radu si-ar dori ca oamenii o sa-si dea seama ca viata nu e despre lucruri materiale, ci despre ceea ce oferi, conteaz? mai mult sa oferi decat sa primesti.
Asociatia Climb Again este o organizatie non-guvernamentala afiliata la Federatia Romana de Alpinism si Escalada (FRAE), fondata si condusa de Claudiu Miu, fost campion balcanic de escalada.
Deschis la initiativa lui Claudiu Miu, sportiv de performanta care a suferit un accident, centrul Climb Again organizeaza din 2014 sesiuni gratuite de terapie prin escalada, sprijin psiho-emotional si kinetoterapeutic pentru copii si tineri cu dizabilitati: deficien?? de vedere, de auz, tulburari neuromotorii, deficiente asociate. Climb Again este si coordonatoarea Lotului Romaniei de Paraclimbing.
Daca vrei sa ajuti, doneaza 2 euro prin SMS la numarul 8844 cu textul VEZI si un copil sau un tanar cu dizabilitati va fi mai aproape de a-si depasi limitele, facand terapie prin escalada!
O campanie sustinuta de: news.ro, agerpres.ro, doctordebine.ro, manager.ro, viva.ro, unica.ro, avantaje.ro, Thinkdigital, spotmedia.ro, muntii-nostri.ro totuldespremame.ro, smartliving.ro, kudika.ro, garbo.ro, 9am.ro, wall-street.ro, Rock FM, Blitz TV, Itsy Bitsy FM, Mistic Media, Spectacular, Universal Solution
Ultimele NOUTATI
Ne-ar placea ca Romania sa fie reprezentata de Calin Georgescu pe plan international?
Cum sa faci cozonaci pufosi de fiecare data secretul pe care bunica nu ti l-a spus
De ce nu trebuie sa-ti fie frica de un credit de nevoi personale. Ghid pentru incepatori
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212
Nivelul normelor anuale de venit corespunzatoare unei camere de inchiriat pentru anul 2025
Te-ar putea interesa si