Interviu cu dl Prof. Univ. Dr. Ovidiu NICOLESCU - Presedinte, CNIPMMR - despre crearea Scolii de Studii Intreprenoriale si Manageriale
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Interviu cu dl Prof. Univ. Dr. Ovidiu NICOLESCU - Presedinte, CNIPMMR - despre crearea Scolii de Studii Intreprenoriale si Manageriale
Proiectul ANTREMAN urmareste promovarea culturii intreprenoriale si dezvoltarea capacitatii persoanelor de a initia si conduce afaceri de succes prin crearea Scolii de Studii Intreprenoriale si Manageriale. Prof. Univ. Dr. Ovidiu Nicolescu, presedinte Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), vorbeste despre inovatiile pe care le aduce proiectul in Romania in vederea formarii unei noi generatii de antreprenori, pregatiti dupa standarde europene.
1.Care sunt obiectivele proiectului ANTREMAN?
Prof. Univ. Dr. Ovidiu Nicolescu: Proiectul ANTREMAN vizeaza multiple obiective. Un prim obiectiv este generarea unei efervescente in randul tinerilor intreprinzatori in ceea ce priveste infiintarea de intreprinderi mici si mijlocii, aducand astfel o contributie concreta la cresterea numarului de IMM-uri, generarea de locuri de munca si la amplificarea veniturilor bugetului statului. De asemenea, acesta urmareste transferul de know-how de varf in domeniul intreprenorial din Romania, prin preluarea unui produs educational din Marea Britanie si adaptarea acestuia la specificul tarii noastre. Nu in ultimul rand, proiectul ANTREMAN are ca obiectiv cresterea functionalitatii mediului de afaceri prin implicarea a peste 200 de tineri si 100 de intreprinzatori intr-o abordare corelativa si interactiva, in vederea difuzarii de elemente de know-how performant in mediul de afaceri din Romania.
2. De unde a pornit ideea Scolii Antreman? Considerati ca exista o cerere suficienta pe piata pentru acest tip de educatie pentru a asigura succesul programului?
Ideea Scolii Antreman a pornit de la constatarea ca in Romania pregatirea intreprenoriala este deficitara, la nivel national existand de 3 ori mai putini intreprinzatori decat media Uniunii Europene si de la dorinta cresterii competitivitatii intreprenoriatului romanesc cu scopul reducerii decalajelor fata de Uniunea Europeana si cresterii numarului de intreprinderi la 1000 de locuitori la nivelul UE.
Cererea puternica pentru acest tip de program a fost confirmata in urma conferintei de lansare a proiectului ANTREMAN de anul trecut. Au fost primite prin e-mail 100 de cereri de participare in cadrul programului. Se preconizeaza cereri din partea a cel putin 1000 de persoane, dintre care doar 200 vor fi selectate, pe baza unor criterii riguroase.
3. De unde a pornit colaborarea cu partenerii programului? Cum gasiti aceasta cooperare?
Colaborarea a pornit de la relatia indelungata dintre CNIPMMR, Academia de Studii Economice si Universitatea Anglia Ruskin din Cambridge, intre cele 3 entitati existand o cooperare in numeroase proiecte si in trecut. Cooperarea functioneaza foarte bine, existand disponibilitate din partea celor trei parti. Atat echipa profesorilor din Marea Britanie, cat si cea a trainerilor din Romania au participat la cursuri si mese rotunde impreuna in ambele tari. Rectorul Universitatii Anglia Ruskin din Cambridge promite sa mediatizeze Scoala la nivelul intregii Marii Britanii, fiind impresionat de obiectivul proiectului ca 80% dintre absolventii Scolii Antreman sa devina intreprinzatori.
4. Care sunt nevoile viitorilor intreprinzatori ce pot fi acoperite prin acest program?
Acest program se adreseaza in primul rand formarii unei viziuni intreprenoriale performante. Studentii, ca urmare a frecventarii acestui program, vor intelege in profunzime ce inseamna sa fii un intreprinzator competitiv pe plan european si ce abordare trebuie sa promovezi. In al doilea rand, in cadrul acestui program absolventii vor dobandi setul esential de cunostinte necesare pentru demararea activitatilor intreprenoriale si manageriale si vor invata acele elemente care sunt strict necesare pentru a infiinta si derula o activitate performanta intr-o intreprindere mica si mijlocie. In al treilea rand, acest program are un profund caracter aplicativ, pragmatic, care asigura faptul ca absolventii sai nu vor acumula doar informatii teoretice despre intreprenoriat, ci vor obtine anumite deprinderi, abilitati, cunostinte aprofundate in acest domeniu. 1/3 din fondul de timp este alocat practicii in firme si exista peste 80 de firme care si-au exprimat disponibilitatea in vederea colaborarii cu Scoala Antreman, iar din disciplinele traditionale numai 30% inseamna transmitere de cunostinte, restul de 70% reprezentand studii de caz, simulari, role playing. La aceasta va contribui si faptul ca o parte dintre ore sunt derulate de traineri din Marea Britanie, iar in cadrul practicii intreprinzatori din Marea Britanie vor veni in Romania pentru a conlucra direct cu studentii.
5. Care sunt elementele ce diferentiaza Scoala Antreman comparativ cu celelalte scoli similare, existente deja pe piata?
Scoala Antreman este un produs nou, acest tip de program intreprenorial fiind total diferit de toate programele existente din Romania prin structura, obiective prin ponderea foarte ridicata a laturii aplicative si participarea directa a partenerului din Cambridge. Scoala se diferentiaza in special prin dimensiunea sa aplicativa. Inca din primul semestru cursantii vor face un plan de afaceri, in partea a doua vor participa la cea mai buna simulare manageriala existenta in Europa in acest moment, iar in partea a treia vor face un proiect de management axat pe o intreprindere mica, acesta avand elemente aplicative care nu se intalnesc la niciun alt program existent in Romania.
6. Care sunt modalitatile de atragere a viitorilor participanti in program? Ce beneficii le ofera programul viitorilor cursanti?
Participantii vor fi atrasi in program prin difuzarea in mass a informatiilor privind scopurile, obiectivele si avantajele acestui program. De asemenea, informatia referitoare la acest program va fi mediatizata prin intreaga retea a CNIPMMR, care are mai mult de 100 de structuri teritoriale, prin newsletterul cu peste 300000 de accesari in fiecare luna si prin actiunile la nivelul confederatiei precum lansarea lucrarii „Carta Alba a IMM-urilor” de pe 14 iulie 2011.
Beneficiarii vor obtine in urma acestui program o pregatire si o diploma agreata la nivel european, vor dispune de fondul de cunostinte necesar pentru a infiinta si derula o afacere eficace si isi vor dezvolta capacitatile intreprenoriale, nu numai intr-o viziune nationala – locala, ci si intr-o viziune internationala, datorita influentei puternice a partenerului englez de la Cambridge.
7. Cine vor fi mentorii/profesorii care vor sustine cursurile Scolii Antreman?
In cadrul programului exista 4 categorii de profesori mentori: cadre didactice de la Universitatea Anglia Ruskin din Cambridge, cadre didactice de la ASE, ce au fost selectionate din randul cadrelor didactice care fac consultanta si care cunosc realitatile din Romania si nu sunt doar teoreticieni, intreprinzatorii britanici care vor veni in Romania pentru a avea contact cu studentii si peste 80 de intreprinzatori din Romania, firmele acestora oferind baze de mentorat si practica pentru viitorii intreprinzatori.
8. Fiind un numar limitat de locuri, care va fi procesul de selectie a candidatilor?
Procesul de selectie a candidatilor este foarte riguros si se bazeaza pe mai multe elemente: fiecare candidat va trebui sa completeze un chestionar, a carui analiza va permite atat observarea intensitatii motivarii lui pentru a deveni intreprinzator, cat si a principalelor puncte forte si puncte slabe pe care le are candidatul din punct de vedere al calitatilor native, abilitatilor si cunostintelor. De asemenea, fiecare va trebui sa elaboreze un eseu in care sa comunice de ce doreste sa devina intreprinzator. Candidatii sunt invitati sa trimita si un filmulet care va evidentia personalitatea acestora si capacitatea de convingere. De la partenerii englezi a fost preluat un set de teste care va fi completat online de catre aplicanti. Toate aceste probe vor fi folosite pentru selectarea a 300 - 350 de candidati ce vor fi supusi in etapa a doua unui proces de intervievare in fata unei comisii alcatuite din 4-5 specialisti romani si englezi, in urma acestor interviuri urmand sa fie selectati cei 200 de cursanti.
9. Prin ce se va diferentia Scoala Antreman de un program traditional universitar/post-universitar?
Plus de pragmatism, dimensiune internationala, latura aplicativa, accent pe modelarea nu numai a cunostintelor ci si a personalitatii, insusirea unei culturi si unor comportamente performante.
10. Ce asteptari aveti privind rezultatele programului la sfarsitul perioadei de implementare?
CNIPMMR doreste ca acest program sa aiba contributii pe mai mult planuri:
- sa pregateasca un esalon de intreprinzatori tineri, competitivi, nationali si internationali;
- sa permita omologarea unui program intreprenorial foarte performant in Romania;
- sa demonstreze comunitatii de afaceri si mediului economic social din Romania ca se poate face pregatire intreprenoriala la nivel occidental si in tara noastra.
11. Va ganditi la o continuitate a proiectului? Cum ii veti sustine pe cursanti ulterior perioadei de formare?
Desi finantarea acestui proiect din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 va dura trei ani, se doreste o continuitate a acestui program, deoarece este considerat un produs foarte bun si s-a facut un efort foarte mare de adaptare la conditiile romanesti prin elaborarea de materiale, suporturi de studii de caz, care nu sunt doar preluate din Marea Britanie ci sunt si adaptate la cultura, nivelul de pregatire, cunostintele, punctele forte si slabe ale cursantilor. Proiectul nu se opreste odata cu finantarea, ci va continua, deoarece se doreste ca un numar cat mai mare de tineri sa beneficieze de calitatile sale.
12. Scoala Antreman reprezinta unul dintre instrumentele pe care CNIPMMR le pune la dispozitia intreprinzatorilor. Ce alte instrumente/modalitati de sustinere ale mediului de afaceri propune CNIPMMR?
CNIPMMR colaboreaza si cauta sa sustina si sa ajute mediul de afaceri si intreprinzatorii din Romania pe multiple planuri. Exista un newsletter prin care se prezinta noutatile economice, sociale, informatii despre fonduri europene care sunt de interes pentru acestia. De asemenea, le este pus la dispozitie un site prin care pot comunica cu CNIPMMR, avand inclusiv firme de consultanta care raspund pe acest site. Sunt organizate pentru acestia cursuri, CNIPMMR punand la dispozitie o gama foarte variata de modalitati de a furniza informatii, cunostinte si servicii intreprinzatorilor din Romania. Se organizeaza misiuni de afaceri in strainatate si se asigura contacte de afaceri in Romania cu intreprinzatori, investitori, bancheri autohtoni si straini. De asemenea, nu trebuie neglijat faptul ca CNIPMMR actioneaza pentru perfectionarea mediului de afaceri in plan legislativ si in plan economic, implicandu-se foarte puternic in perfectionarea Codului Muncii, a Codului Fiscal, elemente de care beneficiaza direct si indirect toti intreprinzatorii.
Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.
Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special de mai jos?
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole
despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare,
Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special "E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"