Explicatii noi privind darea in plata, de data aceasta de la Ministerul de finante
darea in plataministerul de finanteimpozitbun imobiltransfer al dreptului de proprietatepatrimoniul personal
Intotdeauna vor mai exista aspecte de clarificat atunci cand vorbim de o modificare noua, de o schimbare la care nu ne asteptam sau de o aplicare a unui proiect mai vechi. Nici aplicarea darii in plata nu face exceptie, iar procedura din punct de vedere fiscal a fost explicata recent chiar de catre Ministerul de Finante.
Astfel, ministerul a anuntat recent ca, in urma solicitarilor venite pe tema impozitarii imobilelor ce fac obiectul darii in plata, sunt transmise mai multe informatii importante cu privire la acest subiect.
Prin urmare, Ministerul de Finante a explicat ca darea in plata a unui bun imobil este considerata, din punct de vedere fiscal, un transfer al dreptului de proprietate imobiliara din patrimoniul personal si se impoziteaza in conformitate cu prevederile art. 111 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, la valoarea declarata in actul de dare in plata.
De asemenea, se mentioneaza ca impozitul este datorat de catre debitor si se plateste conform prevederilor Codului fiscal.
"Concret, in cazul unui imobil dobandit in 2008 cu un debit pentru care se face darea in plata de 500.000 de lei (prin debit intelegem datoriile din contractele de credit cu tot cu accesorii, fara costuri suplimentare) si cu o valoarea minima stabilita de Camerele notarilor publici, de 400.000 de lei, valoarea la care se calculeaza impozitul pe venit este cea a debitului, adica la 500.000 de lei", se arata in comunicatul transmis de Ministerul Finantelor Publice.
Aceeasi sursa aminteste ca atat Legea nr. 77/2016, privind darea in plata, cat si Legea nr. 227/2015, privind Codul fiscal nu cuprind exceptii de la plata impozitului pe venitul din transferul bunurilor imobile din patrimoniul personal in cazul stingerii unor debite prin darea in plata.
Redactor
Manager.ro
Experienta de 5 ani in management si marketing online