Dupa alegeri, vor pune tunurile pe noi: TVA de 22% in 2025, impozit pe venit majorat, iar cota unica va disparea
taxe si impozite 2025tva 2025cota unica de impozitareimpozit pe venit
Anul 2025 ne-ar putea aduce poveri fiscale uriase, dat fiind faptul ca alegerile vor trece si guvernatii vor dori sa acopere gaura din buget, iar in lipsa unor strategii de crestere economica, singura solutie va fi sa ia si mai multi bani de la firme si populatie, prin majorari de taxe si impozite.
Asadar, e foarte probabil sa ne trezim anul viitor cu un TVA majorat de la 19% pana la 22%, existand si riscul de a fi crescut impozitul pe venit si de a disparea cota unica de impozitare.
Un astfel de avertisment vine din partea lui Cristian Paun, profesor la Academia de Studii Economice din Bucuresti. Intr-un interviu pentru
Adevarul, expertul trage semnalul de alarma:
"Va creste clar TVA. De la 19% vom vedea in anul urmator un TVA de 21% sau poate chiar 22% pentru ca noi nu incasam decat 2/3 din TVA, avand cel mai mare «gap» de TVA din Uniunea Europeana. Va trebui sa il crestem mai mult ca sa fim siguri ca ramanem cu ceva. Dar nu va fi suficient (...) Cel mai probabil, vom umbla la impozitul pe venit.
Acest lucru se va intampla in functie de rezultatul alegerilor. Daca unii vor castiga, cota unica va disparea si va fi inlocuita de un impozit progresiv, exponential mai mare pentru cei cu venituri peste medie. Daca nu, cred ca vom avea oricum o cota unica mai mare, de la 10% la 12%.
Asta pentru ca statul esueaza lamentabil in a face reforme, a rezolva problema evaziuni fiscale si in a contribui la inflorirea economiei private, mai ales in ceea ce priveste valoarea pe care aceasta o adauga prin procese de productie localizate la noi".
Analist: "Viata va deveni si mai scumpa, iar oamenii vor saraci si mai mult"
Masurile acestea, desi sunt privite de guvernati ca fiind aducatoare de bani in plus la buget, se vor dovedi a fi toxice pe termen mediu si lung, in conditiile in care vor afecta o mare parte a societatii, fix persoanele vulnerabile si care sunt deja impovarate de scumpiri, de facturi, de preturile la alimente si care muncesc doar pentru a-si achita darile. Exista si riscul de a aparea un nou val inflationist, iar viata oamenilor de rand sa fie din ce in ce mai dificila in aceste conditii. Firmele, de asemenea, pot fi expuse unui risc mai mare de a ajunge in insolventa si faliment, crescand si pericolul de a se face concedieri masive, din necesitatea de a micsora bugetele. Asadar, se prefigureaza si o crestere a somajului, daca pe umerii firmelor va fi transferata o povara fiscala mai mare decat in prezent.
"Din anul viitor, din primavara, vor veni oricum si facturi mai mari la utilitati, la energie, la gaze, la tot ceea ce folosim in viata de zi cu zi, dupa eliminarea subventiilor. Si asta va aduce alta inflatie. Si va fi tot mai greu de trait in Romania, viata va deveni si mai scumpa, iar oamenii vor saraci si mai mult", avertizeaza analistul Adrian Negrescu, conform aceleiasi surse.
Sursa foto: freepik.com