DGAF continua verificarea si confiscarea masinilor second-hand
second handmasini la mana a douadgafanaffrauda
Directia Generala Antifrauda Fiscala (DGAF) din cadrul ANAF a emis un comunicat prin care anunta ca operatiunea Xenon va continua, iar masinile second-hand cumparate prin intermediari vor fi retinute, daca acestia au cumparat mai mult de doua autoturisme pe an.
Comunicatul de pe site-ul antifrauda.ro mentioneaza ca “sunt controlate transporturile de autovehicule la mana a doua, efectuate atat pe caile rutiere, cat si pe calea ferata, iar inspectorii antifrauda fiscala vor verifica la descarcare toate documentele de provenienta.
In ultima perioada au fost sigilate 12 parcuri auto cu autoturisme si utilaje agricole la mana a doua si o platforma feroviara pentru autoturisme rulate, iar verificarile sunt in curs.”
De la inceputul lui 2018 au fost verificate si identificate aproximativ 38 de firme romanesti care au comis fraude de aproximativ 180 de milioane de lei sustragandu-se de la plata obligatiilor fiscale atunci cand cumparau autovehicule la mana a doua, prin folosirea facturilor fara TVA sau care continuau in mod ilicit marja pe profit.
De altfel, DGAF mai recomanda, in comunicat, persoanelor interesate de achizitionarea de autoturisme second-hand sa evite plata in numerar.
Cea mai buna metoda pentru cumparatorii de masini S.H. de a nu risca o eventuala confiscare a masinii de catre organismul ANAF este sa solicite toate documentele fiscale ale autoturismului, ca firma intermediara sa aiba cod romanesc fiscal de identificare, iar pretul de pe factura sa includa cifra de TVA aferenta de 19%, mai putin in cazul facturilor care precizeaza in mod direct aplicarea regimului TVA pe marja de profit.
Citeste si:
Cateva idei gresite despre modul cum trebuie aplicate prevederile GDPR
Sursa foto: unsplash.com