Concursuri inedite la Galati - solutii urbanistice pentru modernizare

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Concursuri inedite la Galati - solutii urbanistice pentru modernizare
Concursuri inedite la Galati - solutii urbanistice pentru modernizare
de Redactia Manager la 25 Oct. 2019
Urmareste-ne pe Google News
Specialisti in domeniul arhitecturii din toata tara au fost provocati sa participe la un concurs de solutii urbanistice ce vor sta la baza modernizarii a doua zone extinse si de importanta majora pentru comunitatea galateana: Faleza Dunarii si Valea Tiglinei. Faleza Dunarii, unul dintre cele mai importante obiective turistice din oras, amenajata la jumatatea secolului al XX-lea, loc preferat atat de locuitori, cat si de turisti pentru activitati recreative in aer liber a ramas, in timp, fara identitate.

Acelasi fenomen are loc si in cazul zonei pe care galatenii o denumesc ”Valea Tiglinei”, o zona impadurita chiar in inima orasului care desi este ofertanta, acum arata neingrijit si este ocolita de cei care prefera miscarea si plimbarile in aer liber.

Pentru prima data administratia galateana a provocat specialistii sa dea nastere unor idei inedite care vor sta la baza viitoarelor proiecte de modernizare pentru cele doua zone extinse.


 

Castigatorii au fost premiati chiar de primarul orasului

Primarul municipiului Galati, Ionut Pucheanu, a fost cel care i-a premiat pe castigatorii concursurilor de solutii urbanistice, toti participantii fiind invitati la vernisaj si avand posibilitatea de a prezenta publicului conceptul creat special pentru proiectele de la Galati.

La competitia organizata pentru Faleza Dunarii, premiul intai i-a fost inmanat lui Mocanu Radu Alexandru, cu un punctaj de 88,50; premiul al doilea societatii S.C. ARIA CONCEPT ARCHITECTURE S.R.L., reprezentant Panait Irina-Gabriela, cu un punctaj de 85,50; premiul al treilea societatii S.C. TERA DESIGN STUDIO S.R.L., reprezentant Roseti Tamara, cu un punctaj de 79,88.

Concursul pentru Valea Tiglinei a avut urmatorii castigatori: premiul intai – S.C. TERA DESIGN STUDIO S.R.L., reprezentant Roseti Tamara, cu un punctaj de 88,63; premiul al doilea – S.C. ARIA CONCEPT ARCHITECTURE S.R.L., reprezentant Panait Irina-Gabriela, cu un punctaj de 87,38; premiul al treilea - Pascariu Emilia, cu un punctaj de 72,50.


 

Vernisaj de prezentare a proiectelor la Universitate

Prezentarea publica a solutiilor urbanistice pentru ”Valea Tiglinei” si ”Faleza Dunarii” a avut loc in holul central al Universitatii ”Dunarea de Jos” Galati, unde a fost organizata o expozitie cu proiectele inscrise in concurs, iar castigatorii au fost anuntati in cadrul vernisajului, eveniment la care au participat concurenti, membri ai juriului, urbanisti si reprezentanti ai administratiei locale. Pentru stabilirea ierarhiei castigatorilor fiecare membru al juriului (presedintele juriului - viceprimarul municipiului Galati, Cristian - Sorin Enache, iar membri Dr. Arh. Dragos Horia Buhociu - Institutia Arhitect Sef, Primaria Municipiului Galati; ing. Cristian Capetis - Director Directia Dezvoltare Infrastructura si Lucrari Publice Primaria Municipiului Galati; Conf. Dr. Arh. Gabriel Pascariu - Registrul Urbanistilor din Romania; Conf. Dr. Arh. Cristina Enache - Universitatea de Arhitectura si Urbanism „Ion Mincu” Bucuresti; Dr. Prof. Catalin Fetecau - Universitatea “ Dunarea de Jos”; Oana Caraman Sef Serv. Investitii si Mentenanta DAMEN Shipyard Galati - Mediul de afaceri; Ciprian Ciocan - Asociatia Mila 80 – ONG. Membri supleanti au fost lect. Dr. Arh. Andrei Mitrea - Universitatea de Arhitectura si Urbanism „Ion Mincu” Bucuresti si Vergiliu Sorin Vals - Director Primaria Municipiului Galati) a acordat un punctaj de la 1 la 25 pentru fiecare criteriu de evaluare, iar prin insumarea punctajelor s-au stabilit castigatorii. Premiile pentru fiecare concurs in parte s-au acordat dupa cum urmeaza: locul 1 – 25.000 de lei; locul 2 – 15.000 de lei ; locul 3 – 5.000 de lei.


De ce s-a dorit acest ”brainstorming” la Galati?

Unica in sud-estul Europei, Faleza Dunarii, desi este spectaculoasa, aceasta fiind conceputa terasat cu vegetatie abundenta prezenta pe taluzul care desparte Faleza Superioara de Faleza Inferioara, aceasta gazduieste operele de arta din metal realizate in cadrul Taberei de Sculptura din 1976 si 1977 de catre sculpturi renumiti. Tabara de sculpturi metalice este emblematica pentru oras. Faleza este locul de intalnire intre generatii, fiind frecventata de tineri si varstnici pentru plimbari, activitati sportive si de agrement. Cu toate acestea, zona de promenada si de petrecere a timpului liber care atrage deopotriva localnici si vizitatori ai orasului a fost uitata de administratii ani la randul, fiind in prezent intr-o forma care nu mai corespunde cerintelor actuale din punct de vedere estetic sau tehnic. De mai multa vreme actuala administratie deruleaza un program de monitorizare a acesteia pentru a vedea cu precizie care sunt indicatorii tehnici si care ar putea fi cele mai bune masuri pentru consolidarea terenului.

Si mai grava este situatia in “Valea Tiglinei” sau ”Rapa Tiglinei”, asa cum este cunoscuta de catre galateni aceasta zona impadurita din inima orasului, dar impanzita ani de zile de munti de gunoi, de adaposturi improvizate, de caini fara stapan sau oameni ai strazii. Situatia s-a mai schimbat in ultima vreme multumita unor actiuni de ecologizare derulate de voluntari, dar aceasta zona este in continuare evitata de catre majoritatea galatenilor, singurele atribute fiind vegetatia neingrijita sau gunoiul care tot se mai aduna, inclusiv in zona potecilor create de biciclisti si alergatori amatori.

Astfel, interventii solide au lipsit de-a lungul timpului in aceste zone cu potential de agrement si de petrecere a timpului liber.

Demersul inedit al Primariei din Galati, model de bune practici

Insa, pentru prima data, Primaria municipiului Galati are in vedere derularea unor ample proiecte de modernizare a acestor doua zone si punerea lor in valoare. Este vorba despre un demers inedit, unic in tara, pentru ca in luna iulie municipalitatea a lansat in cadrul sistemului electronic de achizitii publice si pe site-ul propriu doua concursuri de idei/solutii urbanistice pentru reamenajarea si refunctionalizarea obiectivelor Faleza Dunarii si Valea Tiglinei. Concursul s-a adresat arhitectilor cu diploma, urbanistilor cu diploma/licenta plus masterat sau alte forme legale de exercitare a profesiei de arhitect/urbanist, potrivit legislatiei nationale a statului de provenienta, iar juriul, multi - disciplinar, a fost format din reprezentanti ai Primariei municipiului Galati, Registrului Urbanistilor din Romania, Universitatii ”Ion Mincu” Bucuresti, Universitatii ”Dunarea de Jos” Galati, mediului de afaceri si ai societatii civile.

 

Iar specialisti in urbanism si arhitectura peisagista si-au prezentat propunerile de solutii pentru „Faleza Dunarii”, tinand cont de tema concursului de solutii care a vizat zona Falezei pe o lungime de aproximativ de 2,5 km de la scarile monumentale/zona Elice pana la punctul de Trecere Bac. Astfel, terasarea, fiind caracteristica principala a Falezei Dunarii, a fost analizata de concurenti intr-o maniera contemporana propunand alei pietonale cu forma diverse, zone de promenada si activitati specifice timpului liber cum sunt concursurile acvatice. Printre altele, specialistii au propus inclusiv masuri pentru prevenirea inundatiilor pe Faleza Inferioara, dar si reamenajarea spatiului verde. Pentru “Faleza Dunarii“ au venit cu solutii: S.C. RE-ACT NOW ARCHITECTURE S.R.L. - Bucuresti; Puscasu Dragos - Andrei - Galati si Laura Adriana Dragan (coautor) - Judetul Ilfov; grupul reprezentat de Dorin Stefan - Bucuresti; S.C. ARIA CONCEPT ARCHITECTURE S.R.L. - prin Irina Gabriela Panait - Constanta; S.C. TERA DESIGN STUDIO S.R.L. prin Tamara Roseti - Judetul Ilfov; Mocanu Radu Alexandru si Roscaneanu Mihai – Galati.


 

Pentru “Valea Tiglinei”, specialistii au propus o serie de ansambluri dinamice ce vin in intampinarea unei nevoi recunoscute in orasul Galati, respectiv pentru petrecerea timpului liber in mod activ. Propunerile sunt unitare si coerente, corect integrate in caracterul zonei de studiu - intens circulate, de legatura intre principalele cartiere ale municipiului Galati. Unele dintre acestea vizeaza bazele sportive, locurile de joaca, spatii pentru sporturi destinate adolescentilor, zone pentru relaxare si promenada. In acelasi concept au fost redefinite si Stadionul ”Nicolae Rainea”, dar si Baza Sportiva ”Siderurgistul” din aceasta zona. Pentru zona “Valea Tiglinei“ au prezentat proiecte Mihnea Ioan Spataru - Bucuresti; Bogdan Savu - Bucuresti; S.C. ARIA CONCEPT ARCHITECTURE S.R.L. - prin Irina Gabriela Panait - Constanta; Pascariu Emilia - Iasi; S.C. SURFACEDESIGN S.R.L. - Sibiu; S.C. TERA DESIGN STUDIO S.R.L. prin Tamara Roseti - Judetul Ilfov.

 

Expozitia poate fi vizitata timp de doua saptamani

Prezentarea publica a solutiilor urbanistice pentru ”Valea Tiglinei” si ”Faleza Dunarii” a avut loc in holul central al Universitatii ”Dunarea de Jos” Galati, unde a fost organizata o expozitie cu proiectele inscrise in concurs, iar castigatorii au fost anuntati in cadrul vernisajului, eveniment la care au participat concurenti, membri ai juriului, urbanisti si reprezentanti ai administratiei locale. Pentru stabilirea ierarhiei castigatorilor fiecare membru al juriului (presedintele juriului - viceprimarul municipiului Galati, Cristian - Sorin Enache, iar membri Dr. Arh. Dragos Horia Buhociu - Institutia Arhitect Sef, Primaria Municipiului Galati; ing. Cristian Capetis - Director Directia Dezvoltare Infrastructura si Lucrari Publice Primaria Municipiului Galati; Conf. Dr. Arh. Gabriel Pascariu - Registrul Urbanistilor din Romania; Conf. Dr. Arh. Cristina Enache - Universitatea de Arhitectura si Urbanism „Ion Mincu” Bucuresti; Dr. Prof. Catalin Fetecau - Universitatea “ Dunarea de Jos”; Oana Caraman Sef Serv. Investitii si Mentenanta DAMEN Shipyard Galati - Mediul de afaceri; Ciprian Ciocan - Asociatia Mila 80 – ONG. Membri supleanti au fost lect. Dr. Arh. Andrei Mitrea - Universitatea de Arhitectura si Urbanism „Ion Mincu” Bucuresti si Vergiliu Sorin Vals - Director Primaria Municipiului Galati) a acordat un punctaj de la 1 la 25 pentru fiecare criteriu de evaluare, iar prin insumarea punctajelor s-au stabilit castigatorii.

Astfel, potrivit autoritatilor, proiectele castigatoare vor sta la baza elaborarii planurilor de modernizare si investitii pentru aceste doua zone importante pentru comunitatea galateana.

 


Ultimele NOUTATI

Cum sa alegi boxpaletii industriali ideali pentru afacerea ta
Business

Cum sa alegi boxpaletii industriali ideali pentru afacerea ta

today19 Nov. 2024
Cum sa lansezi un magazin online de succes in 2025: Ghid pas cu pas
Business

Cum sa lansezi un magazin online de succes in 2025: Ghid pas cu pas

today19 Nov. 2024
Situatia se repeta! Romania a avut cea mai ridicata rata din UE si in luna octombrie
Financiar-Bancar

Situatia se repeta! Romania a avut cea mai ridicata rata din UE si in luna octombrie

today19 Nov. 2024
Cat de mult dureaza vindecarea dupa un implant dentar?
Life Style

Cat de mult dureaza vindecarea dupa un implant dentar?

today19 Nov. 2024
Se scumpesc din nou ratele la banci, pentru creditele luate inainte de anul 2019
Financiar-Bancar

Se scumpesc din nou ratele la banci, pentru creditele luate inainte de anul 2019

today19 Nov. 2024
Greseli comune in scrierea unui anunt de angajare – Cum sa atragi cei mai buni candidati
Companii

Greseli comune in scrierea unui anunt de angajare – Cum sa atragi cei mai buni candidati

today19 Nov. 2024
Top 7 joburi bine platite in care poti lucra de acasa in 2025
Companii

Top 7 joburi bine platite in care poti lucra de acasa in 2025

today19 Nov. 2024
5 greseli mici care iti pot distruge relatia cu seful
Economie

5 greseli mici care iti pot distruge relatia cu seful

today19 Nov. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cuRegulamentul UE 679/2016
Audit gratuit - Gazduire web 12 luni cadou - Fokus Digital Services

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Situatia se repeta! Romania a avut cea mai ridicata rata din UE si in luna octombrie
Financiar-Bancar

Situatia se repeta! Romania a avut cea mai ridicata rata din UE si in luna octombrie

today19 Nov. 2024
Cat de mult dureaza vindecarea dupa un implant dentar?
Life Style

Cat de mult dureaza vindecarea dupa un implant dentar?

today19 Nov. 2024
Se scumpesc din nou ratele la banci, pentru creditele luate inainte de anul 2019
Financiar-Bancar

Se scumpesc din nou ratele la banci, pentru creditele luate inainte de anul 2019

today19 Nov. 2024
Greseli comune in scrierea unui anunt de angajare – Cum sa atragi cei mai buni candidati
Companii

Greseli comune in scrierea unui anunt de angajare – Cum sa atragi cei mai buni candidati

today19 Nov. 2024

Aboneaza-te la
Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole
despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare,
Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016
x