Ce nereguli au descoperit inspectorii ANSVSA in unitatile din industria agroalimentara

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Ce nereguli au descoperit inspectorii ANSVSA in unitatile din industria agroalimentara Ce nereguli au descoperit inspectorii ANSVSA in unitatile din industria agroalimentara
de Alina Constantinescu la 09 Nov. 2015
Urmareste-ne pe Google News
ansvaindustria agroalimentaramoraritdepozitareamenzicontroale

In cursul lunii octombrie 2015 Directiile judetene sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor precum si a municipiului Bucuresti au desfasurat activitati de control in unitatile din industria agroalimentara.

Unitatile din industria agroalimentara controlate desfasoara activitati pe domenii de activitate diverse, precum fabricarea produselor de morarit, a painii si produselor de patiserie, a altor produse alimentare, a bauturilor racoritoare si alcoolice precum si unitati de depozitare – alimentare, seminte, legume fructe.

Controlul unitatilor a vizat in principal aspecte privind calitatea spatiilor in care produsele alimentare sunt manipulate, prelucrate precum si cele de depozitare a materiilor prime si produselor finite, controlul daunatorilor, evidenta documentelor si a informatiilor privind sistemul HACCP, conditiile de igiena si de functionare a unitatii.

In unitatile din industria agroalimentara s-au efectuat 6.853 controale, fiind acordate 74 avertismente precum si 56 amenzi in cuantum de 218.300 lei.


In urma controalelor efectuate au fost constatate o serie de neconformitati cum ar fi:

- neconformitati privind respectarea regulilor de igiena (depozitare, pereti, tavan, spatii, actiuni DDD, ustensile, utilaje, autocontrol, substante dezinfectie, sursa apa, iluminat, paviment, vestiar, suporti scurgere, infiltratii, vecinatati produse, contracte igienizare auto, navete, sifoane pardoseala, dospitor, instalatii frigorifice);

- neconformitati privind documentarea si implementarea procedurilor bazate pe principiile HACCP (monitorizare, partial HACCP);

- neconformitati legate de produse (etichetare, buletine analiza, ambalare, expirate);

- neconformitati documentare (documente, trasabilitate)

- neconformitati privind personalul (examene medicale, echipament protectie)

- altele (inregistrare sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor, comercializare, refuz primire control, compatibilitati).

Pentru neconformitatile constatate au fost acordate amenzi in urmatoarele judete:

- Arad, 2.000 lei - nerespectarea normelor de igiena in spatiile de productie si depozitare;

- Arges, 600 lei -  la depozitarea  produselor alimentare nu se respecta principiul compatibilitatii produselor;

- Bistrita-Nasaud, 1.200 lei - produsele alimentare erau depozitate in spatii neigienizate corespunzator, fara pastrarea distantelor minime intre stive si perete, echipament de protectie incomplet, lipsa dezinfectanti pentru maini, lazi transport neigienizate corespunzator, folosirea prosoapelor din material textil pentru usacarea mainilor;

- Botosani, 600 lei - neintretinerea spatiilor si a utilajelor;

- Brasov, 2.000 lei - igiena necorespunzatoare, actiuni DDD, depozitare necorespunzatoare,  autocontrol;

- Bucuresti, 12.000 lei - nerespectarea normelor stabilite privind intretinerea spatiilor de prelucrare, depozitare si de valorificare a produselor alimentare, precum si a instalatiilor, utilajelor si a ustensilelor de lucru folosite;

- Cluj, 4.600 lei - usi de la intrare in vestiar murdare, pardosea cu praf, pereti cu paianjeni, pardosea murdara si pereti cu tevi neigienizati;

- Constanta, 600 lei - neintretinerea in conditii corespunzatoare de igiena a spatiilor de prelucrare, depozitare, precum si a utilajelor si ustensilelor de lucru;

- Dambovita, 6.900 lei - depozitare necorespunzatoare materii prime, neintretinere spatii depozitare, productie, instalatii,  lipsa inregistrari sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor;

- Dolj, 2.000 lei - etichetare necorespunzatoare;

- Galati, 4.000 lei - paviment spatiu productie necorespunzator, igienizare tavan spatiu servire clienti;

- Gorj, 16.000 lei - echipament de protectie incomplet angajati,  neintretinerea spatiilor, utilajelor si ustensilelor, chiuvete nefunctionale si fara facilitati, navetele cu produse finite se depoziteaza direct pe paviment, pavimentul prezinta zone cu degradare accentuata, sifoanele de pardoseala nu sunt prevazute cu clopote si site de protectie, acumulari de apa neevacuata in dospitor, panzele panacoadelor sunt necuratate de depunerile acumulate, blatul unei mese este deteriorat, aparatura frigorifica neigienizata, circuitul navetelor este nefunctional, lipsa inregistrare sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor, neremedierea neconformitatilor constatate anterior (intretinerea spatiilor), depozitarea nesectorizata a produselor alimentare congelate, fara respectarea vecinatatilor, lipsa fise lot/etichete la produsele de cofetarie (nu erau precizate provenienta, data productiei si a expirarii), lipsa inregistrarilor care sa demonstreze asigurarea conditiilor de depozitare;

- Ilfov, 11.000 lei - depozitare necorespunzatoare, nedemonstrarea trasabilitatii;

- Mehedinti, 600 lei - nerespectarea normelor de igiena privind intretinerea spatiilor, nerespectarea normelor privind conditiile de depozitare, lipsa buletin analiza la produs finit privind expertiza micobiologica;

- Mures, 600 lei - igiena necorespunzatoare;

- Neamt, 6.000 lei - lipsa trasabilitate materii prime;

- Olt, 60.000 lei - conditii necorespunzatoare de igiena, conditii de depozitare necorespunzatoare, refuzul de a permite accesul controlului;

- Sibiu, 42.000 lei - depozitare necorespunzatoare, neintretinere spatii, lipsa inregistrare sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor;

- Timis, 45.000 lei - arome de ciocolata si rom expirate;

- Vrancea, 600 lei - nerespectarea normelor privind intretinerea spatiilor, instalatiilor;

De asemenea in cadrul controalelor in unitatile din industria agroalimentara s-au prelevat probe conform procedurilor, urmarindu-se prezenta si incadrarea in valorile maxime admise a pesticidelor, contaminantilor, aditivilor si substantelor interzise precum si teste de sanitatie necesare analizei gradului de igiena, probe transmise spre analiza laboratoarelor arondate.

Sursa: ANSVA
Foto: www.asmag.com
Economist
Experienta: 5 ani de activitate in management si marketing

Ultimele NOUTATI

Masa de Craciun,
Life Style

Masa de Craciun, "pe saracie". Romanii sunt nevoiti sa cumpere la suta de grame de Sarbatori

today26 Dec. 2024
Mos Craciun a saracit! Putini mai primesc cadouri de lux sub brad
Life Style

Mos Craciun a saracit! Putini mai primesc cadouri de lux sub brad

today25 Dec. 2024
3 preparate care nu lipseau de pe masa de Craciun in comunism
Astazi in istorie

3 preparate care nu lipseau de pe masa de Craciun in comunism

today24 Dec. 2024
De ce nu trebuie sa speli rufele in ziua de Craciun? Superstitii care aduc ghinion in familie
Afla...

De ce nu trebuie sa speli rufele in ziua de Craciun? Superstitii care aduc ghinion in familie

today24 Dec. 2024
Friptura de Craciun? De ce nu e bine sa speli carnea de porc inainte de gatire pericolul pe care multi il ignora
Reteta zilei

Friptura de Craciun? De ce nu e bine sa speli carnea de porc inainte de gatire pericolul pe care multi il ignora

today24 Dec. 2024
Masa de Craciun gata intr-o ora. Cum sa gatesti friptura de porc care se topeste in gura sfaturi de la bucatarii profesionisti
Reteta zilei

Masa de Craciun gata intr-o ora. Cum sa gatesti friptura de porc care se topeste in gura sfaturi de la bucatarii profesionisti

today24 Dec. 2024
Reteta originala de salata de boeuf cum sa pregatesti cel mai iubit preparat de sarbatori
Reteta zilei

Reteta originala de salata de boeuf cum sa pregatesti cel mai iubit preparat de sarbatori

today23 Dec. 2024
De ce nu trebuie sa pleci din casa de Craciun? Superstitii care iti pot afecta norocul in noul an
Afla...

De ce nu trebuie sa pleci din casa de Craciun? Superstitii care iti pot afecta norocul in noul an

today23 Dec. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special de mai jos?
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cuRegulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

3 preparate care nu lipseau de pe masa de Craciun in comunism
Astazi in istorie

3 preparate care nu lipseau de pe masa de Craciun in comunism

today24 Dec. 2024
De ce nu trebuie sa speli rufele in ziua de Craciun? Superstitii care aduc ghinion in familie
Afla...

De ce nu trebuie sa speli rufele in ziua de Craciun? Superstitii care aduc ghinion in familie

today24 Dec. 2024
Friptura de Craciun? De ce nu e bine sa speli carnea de porc inainte de gatire pericolul pe care multi il ignora
Reteta zilei

Friptura de Craciun? De ce nu e bine sa speli carnea de porc inainte de gatire pericolul pe care multi il ignora

today24 Dec. 2024
Masa de Craciun gata intr-o ora. Cum sa gatesti friptura de porc care se topeste in gura sfaturi de la bucatarii profesionisti
Reteta zilei

Masa de Craciun gata intr-o ora. Cum sa gatesti friptura de porc care se topeste in gura sfaturi de la bucatarii profesionisti

today24 Dec. 2024

Aboneaza-te la
Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole
despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare,
Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016
x