Care sunt cele mai poluate si cele mai curate orase din lume
Cuvantul poluare este pronuntat, in anii din urma, din ce in ce mai des. Poluarea atmosferica ne afecteaza pe fiecare dintre noi, insa are un efect negativ inclusiv asupra sanatatii planetei noastre, care pare ca incepe sa se sufoce. Principalii poluatori sunt marile aglomerari urbane. Care sunt cele mai poluate orase din lume?
Cabinetul britanic Utility Bidder, specializat in consilierea companiilor in domeniul consumului de energie, a intocmit si publicat, recent, un clasament al celor mai poluate orase din lume.
Pentru a masura si evalua gradul de poluare al oraselor, autorii studiului au luat in calcul trei factori: cantitatea de emisii de dioxid de carbon pe cap de locuitor, calitatea aerului si numarul de vehicule aflate in circulatie. Este vorba, evident, de poluarea atmosferica.
Autorii studiului atrag atentia asupra faptului ca acesta nu este exhaustiv: in clasament figureaza doar orasele care monitorizeaza si fac publice informatiile despre cei trei factori luati in considerare.
In functie de acestia, gradul de poluare al oraselor a fost notat de la 1 (nepoluat) la 10 (foarte poluat).
Organizatia Mondiala a Sanatatii a calculat ca poluarea atmosferica este responsabila de moartea a 7 milioane de oameni pe an, la nivel global, in special rezidenti din zonele urbane.
Conform studiului citat, cele mai poluate trei orase din lume sunt Lima, capitala statului Peru, care a obtinut un coeficient de poluare de 6,35, urmata de Bogota, capitala Columbiei, cu scorul de 5,4 si Santiago, capitala statului Chile, scor 5,27.
Asadar, conform clasamentului intocmit de Utility Bidder, cele mai poluate trei orase din lume sunt din America de Sud.
In Europa, Top 10 al oraselor cu cea mai poluata atmosfera arata astfel:
10. Vilnius, capitala Lituaniei (pozitia 54 intre cele mai poluate orase din lume); 9. Londra (pozitia 53 la nivel global); 8. Hamburg (pozitia 49 in clasamentul global); 7. Zurich/ Elvetia (pozitia 47 la nivel global); 6. Nisa/ Franta (pozitia 42 la nivel global); 5. Paris (pozitia 39 la nivel global); 4. Varsovia/ capitala Poloniei (pozitia 24 la nivel global); 3 si 2 (ex aequo) Atena si Dublin/ Irlanda (pozitia 21 la nivel global).
Conform studiului citat, orasul european cu cea mai mare poluare atmosferica este Rotterdam/ Olanda (pozitia a patra la nivel global).
Topul celor mai poluate aglomerari urbane intocmit de Utility Bidder contine 100 de orase din intreaga lume. Bucurestiul nu figureaza printre ele insa absenta sa se datoreaza faptului ca pentru capitala Romaniei autorii studiului nu au gasit informatii disponibile despre cei trei indicatori luati in calcul pentru stabilirea gradului de poluare a atmosferei.
La polul opus, al oraselor cu cel mai curat aer din lume se situeaza Reykjavik (Islanda) - cel mai curat oras din lume, cu un coeficient de poluare de 1,9, Ravenna / Italia (1,91) si Aarhus/ Danemarca (1,94).
Sursa foto: pexels.com