1 din 4 antreprenori romani intentioneaza sa faca angajari in perioada urmatoare
angajareangajari romaniaangajare personallocuri de munca
Mai mult de 1 din 4 angajatori romani preconizeaza cresteri ale numarului total de angajati in al doilea trimestru din 2016, conform celei mai recente editii a Studiului Manpower privind Perspectivele Angajarii de Forta de Munca. 26% dintre angajatori anunta intentii de sporire a numarului total de angajati, 7% anticipeaza scaderi si 66% nu prevad schimbari in dimensiunea fortei de munca, ceea ce rezulta intr-o Previziune Neta de Angajare de +10%, relativ stabila atat comparativ cu trimestrul I/2016, cat si cu trimestrul II/2015.
"Chiar si dupa eliminarea variatiilor sezoniere care din 2013 incoace impulsioneaza optimismul angajatorilor referitor la lunile aprilie - iunie, ne ramane imaginea pozitiva a 23 de trimestre consecutive de intentii pozitive privind angajarile, din care ultimele 5 trimestre de Previziuni Nete de Angajare relativ stabile, din doua cifre. Tendinta spre o continuare a cresterii numarului de locuri de munca nu este ireversibila, dar deocamdata efectele optimismului persistent al angajatorilor se fac simtite, atat prin inmultirea oportunitatilor pentru cei aflati in cautarea unui loc de munca, cat si prin intensificarea competitiei pentru talentele disponibile", spune Valentin Petrof, directorul general al ManpowerGroup Romania.
Previziunile sunt pozitive pe tot cuprinsul tarii, angajatorii din regiunile Bucuresti si Ilfov, Centru si Sud-Vest fiind cei mai optimisti, asa cum arata Previziunile Nete de Angajare din aceste regiuni, de +16%. In regiunea Bucuresti si Ilfov angajatorii raporteaza de altfel perspectivele cele mai robuste din ultimii aproape cinci ani, mai precis din trim. III/2011, iar Previziunea Neta de Angajare se imbunatateste cu 7 puncte procentuale atat comparativ cu trim. I al acestui an, cat si cu trim. II/2015.
Imbunatatiri semnificative se raporteaza si in regiunea Sud-Vest, unde Previziunea Neta de Angajare se consolideaza la nivele ce nu au mai fost intalnite in ultimii 8 ani, din trim. II/2008, inainte de criza. Doar 2% dintre angajatorii din regiune au intentia de a-si reduce numarul de angajati, procentul cel mai scazut din intreaga tara. Angajatorii din regiunea Nord-Vest continua la randul lor sa raporteze perspective optimiste, dupa cum indica Previziunea Neta de Angajare de +14%, in timp ce angajatorii din regiunea Nord-Est sunt, pentru al doilea trimestru consecutiv, cei mai pesimisti. Previziunea Neta de Angajare de +4% raportata in regiune este cu 3 puncte procentuale mai puternica decat in trim. I/2016, dar scade considerabil, cu 27 de puncte procentuale, fata de trimestrul II/2015.
In noua din cele 10 sectoare de activitate cuprinse in studiu, angajatorii se asteapta la cresteri ale nivelului de personal in intervalul aprilie – iunie 2016. 41% dintre angajatorii din Industrie prelucratoare au exprimat intentii de angajare in trimestrul II, ponderea fiind cea mai ridicata din toate sectoarele cu exceptia celui de Constructii, iar Previziunea Neta de Angajare in Industrie prelucratoare se imbunatateste cu 5, respectiv 4 puncte procentuale fata de trimestrele I/2016 si II/2015, atingand +26%, cel mai optimist nivel raportat din trim. IV/2012 pana in prezent. Angajatorii din Comert cu ridicata si cu amanuntul isi mentin optimismul in privinta angajarilor, exprimand o Previziune respectabila de +18%, care slabeste totusi cu 5, respectiv 3 puncte procentuale comparativ cu trimestrul I si cu trimestrul II/2015. Singurul sector in care angajatorii anunta intentii de reducere a numarului de angajati ramane Energie electrica, apa, gaze, unde Previziunea Neta de Angajare (in prezent -6%) a avut valori pozitive o singura data in ultimii aproape trei ani.
Perspectivele de angajare continua sa fie pozitive indiferent de dimensiunea organizatiei, dar angajatorii din companiile mari, cu peste 250 de angajati, sunt din nou cei mai optimisti, raportand o Previziune Neta de Angajare de +22%. Angajatorii din micro-organizatii, cu pana la 10 angajati si cei din organizatii mijlocii, cu pana la 249 angajai, sunt cei mai prudenti, enuntand o Previziune de +4%.
"Un suflu de optimism mai puternic, mai ales in regiuni precum cea de Sud-Vest, unde in trecut s-au raportat unele din cele mai slabe Previziuni, dar si Bucuresti si Ilfov, unde-si au sediul o buna parte din companiile active in Romania, este o evolutie auspicioasa, care da celor aflati in cautarea unui loc de munca motive sa spere la mai multe oportunitati de a gasi jobul care li se potriveste", a adaugat Valentin Petrof.
Sursa: Manpower
Editorialist Manager.ro
9 ani de experienta in domeniul editorial
adresa de email:
mariat@rs.ro