Luna august vine cu zile libere pentru angajatii din Romania, autoritatile pregatindu-le o surpriza unora dintre ei. Mai exact, o parte dintre salariatii romani vor beneficia de o minivacanta in aceasta ultima luna de vara, multi dintre ei facandu-si deja planuri de plecare in aceasta perioada. Din pacate insa, aceasta minivacanta nu este pentru toti angajatii.
Asa cum stie deja toata lumea, ziua de 15 august a fost decretata zi libera legala in urma cu mai multi ani, atunci sarbatorindu-se Adormirea Maicii Domnului. Guvernantii au luat insa decizia de a le acorda o zi libera suplimentara celor care lucreaza in sistemul bugetar, creand astfel o punte cu zilele de weekend. In aceste conditii, salariatii din sectorul public vor beneficia de o minivacanta de patru zile la jumatatea lunii august, incepand de joi, 15 august si pana duminica, 18 august.
Salariatii din mediul privat nu sunt la fel de norocosi atunci cand vine vorba despre zilele libere de la mijlocul lunii august, ei nebeneficiind de aceasta punte cu zilele de weekend. Astfel, ei vor avea liber doar in data de 15 august, de Adormirea Maicii Domnului. Sigur, multi dintre ei vor alege sa isi ia o zi din concediu de odihna in 16 august pentru a se putea bucura si ei de aceasta minivacanta in care ar putea sa plece din oras.
Exista insa si multi angajati care nu vor putea sa isi ia liber nici macar in ziua de 15 august, chiar daca aceasta este o zi libera din punct de vedere legal la nivel national. Este vorba despre acei angajati care isi desfasoara activitatea la un loc de munca care nu permite intreruperea fluxului de lucru din cauza caracterului procesului de productie sau specificului activitatii. Potrivit reglementarilor din Codul Muncii, ei au dreptul la compensarea cu timp liber in urmatoarele 30 de zile.
Codul Muncii spune foarte clar ca angajatorii care solicita salariatilor sa lucreze si in zilele de sarbatoare legala sunt obligati sa acorde compensatii adecvate. Cei mai multi angajatori prefera astfel sa le acorde angajatilor o alta zi libera in urmatoarele 30 de zile. In cazul in care acest lucru nu este posibil, angajatii au dreptul la un spor salarial de cel putin 100% din salariul de baza pentru acea zi libera in care au fost la lucru.
Pana la sfarsitul anului, salariatii romani nu vor mai beneficia decat de alte trei zile libere, doua dintre ele picand insa in weekend. Este vorba despre sambata, 30 noiembrie (Sf. Andrei), respectiv duminica, 1 decembrie (Ziua Nationala a Romaniei). In cele din urma, salariatii vor mai avea o zi libera in data de 25 decembrie, care pica miercuri, atunci sarbatorindu-se Craciunul.
Citeste si: Salarii medii de peste 10.000 de lei NET. De ce sunt IT-istii atat de bine platiti?
Sursa foto: unsplash.com
Ultimele NOUTATI
Ne-ar placea ca Romania sa fie reprezentata de Calin Georgescu pe plan international?
Cum sa faci cozonaci pufosi de fiecare data secretul pe care bunica nu ti l-a spus
De ce nu trebuie sa-ti fie frica de un credit de nevoi personale. Ghid pentru incepatori
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212
Nivelul normelor anuale de venit corespunzatoare unei camere de inchiriat pentru anul 2025
Te-ar putea interesa si