Nu ne mai desparte decat o luna de sarbatorile pascale, ocazie cu care multi romani vor beneficia de zile libere de la locul de munca si chiar de vouchere speciale. Este vorba despre acele vouchere pe care angajatorii le pot oferi cu ocazia celor doua mari sarbatori importante din an, de Paste si de Craciun. In cele mai multe cazuri, angajatorii ofera vouchere cadou in valoare de 300 de lei. Exista insa si companii care pot opta pentru cadouri in bani sau diverse alte bunuri.
Ce este insa important este ca angajatorii nu platesc impozit la ANAF pentru acesti bani sau pentru bunurile pe care le ofera angajatilor. In situatia in care ajutorul financiar acordat sub forma de voucher depaseste pragul de 300 de lei, angajatorii vor fi nevoiti sa plateasca impozit pe sumele oferite. Potrivit Legii nr. 165 din 2018, este strict interzisa acordarea de vouchere din partea unei companii altor categorii de persoane cu exceptia angajatilor.
Asadar, voucherele cu o valoare de pana in 300 de lei nu sunt impozabile atunci cand sunt acordate sub urmatoarele forme: cadouri oferite angajatilor, precum si cele oferite pentru copiii minori ai acestora cu ocazia Pastelui, Craciunului si a altor sarbatori similare ale altor culturi religioase; cadouri oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie, respectiv sub forma de cadouri oferite angajatilor in beneficiul copiilor minori ai acestora cu ocazie zilei de 1 martie.
Nu este o suma foarte mare, insa pentru cei mai multi salariati un astfel de ajutor financiar venit din partea companiilor pentru care lucreaza este mai mult decat binevenit, mai ales atunci cand acesta este oferit in preajma sarbatorilor pascale. In plus, angajatorii pot profita de acest ajutor financiar pe care il pot acorda fara a plati impozit pentru a isi fideliza si recompensa angajatii.
Potrivit ANAF, voucherele oferite de angajatori sub aceasta forma nu sunt impozabile in masura in care nu depasesc valoarea de 300 de lei. Astfel, angajatorii nu sunt obligati sa plateasca pentru aceste sume CAS, CASS sau CAM. Singura conditie este insa accea ca ajutorul sa nu depaseasca suma de 300 de lei.
Ultimele NOUTATI
Situatia se repeta! Romania a avut cea mai ridicata rata din UE si in luna octombrie
Se scumpesc din nou ratele la banci, pentru creditele luate inainte de anul 2019
Partenerii nostri
Legea nr. 283/2024: stabilirea salariilor minime adecvate si noile OBLIGATII ale angajatorilor
A aparut Calendarul Contabilului Vesel 2025! Contine 12 caricaturi ce garanteaza hohote de ras!
Cum stabilim durata de amortizare pentru un mijloc fix second-hand
Atentie la modificarile referitoare la impozitul MICRO: Aspecte importante de retinut
Te-ar putea interesa si