Criza provocata de pandemia de coronavirus a adus schimbari pe piata muncii la nivel global, angajatii punand acum un pret mult mai mare pe beneficiile extra-salariale pe care le au la locurile lor de munca. Unul dintre cele mai importante beneficii de acest fel pare acum sa fie flexibilitatea, salariatii dorindu-si un echilibru mai puternic intre viata profesionala si cea personala. A fost astfel readus in discutie un subiect extrem de interesant, si anume saptamana de lucru de numai patru zile.
Dezbaterea pe acest subiect a ajuns in cele din urma de peste Ocean si in Romania, sondajele de opinie aratand ca si romanii sunt deschisi la o asemenea idee. Potrivit unei analize realizate de Bestjobs, nu mai putin de 78% dintre angajati sunt deschisi sa lucreze doar patru zile pe saptamana si cred ca acesta este momentul oportun pentru adoptarea saptamanii mai scurte de lucru. De asemenea, 71% dintre angajati considera ca saptamana de lucru de patru zile s-ar potrivi locului de munca pe care il au la aceasta ora.
Exista totusi si anumite temeri in acest sens, 41% dintre cei chestionati considerand ca principalul dezavantaj al saptamanii de lucru de patru zile ar consta in volumul mai mare de munca din cele patru zile. Totodata, 45% dintre salariati se tem ca un asemenea scenariu ar aduce cu sine mai multa presiune asupra lor din partea superiorilor de a termina totul mai repede.
In aceasta vara, mii de angajati din Marea Britanie au participat la un program-pilot privind saptamana de lucru de patru zile. Rezultatele par a fi dintre cele mai bune, o buna parte dintre angajati spunand ca se simt mai fericiti, mai sanatosi si ca se descurca mai bine la locul de munca cu un astfel de program.
Programul va dura nu mai putin de sase luni si implica 3.300 de salariati din 70 de companii. Angajatorii platesc salariile integrale ale angajatilor care lucreaza 80% din timpul agreat la momentul angajarii in schimbul angajamentului ca vor mentine o productivitate de cel putin 100%. La finalul programului, specialistii vor masura impactul pe care acest nou model de lucru il va avea asupra productivitatii, egalitatii de gen, mediului, precum si asupra bunastarii salariatilor.
Sursa foto: pixabay.com
Ultimele NOUTATI
Cosul de cumparaturi de Paste a golit buzunarele romanilor! Preturile sunt mai mari cu 40 la suta fata de 2024
Cum a ajuns euro sa ia fata dolarului american si sa devina preferatul investitorilor. Neincrederea din SUA ridica moneda europeana
Romanii au scos banii de la ciorap si au imprumutat statul cu o suma record. Niciodata in zeci de ani nu s-a mai investit atat de mult in titluri de stat!
Piata imobiliara fierbe. Locuintele se vand ca painea calda chiar si la Cluj, unde preturile bat capitala
Firmele se sufoca! Creste numarul societatilor comerciale care de-abia se descurca cu facturile si platile
Partenerii nostri
Cum sa creezi un mediu de lucru eficient si placut pentru angajati
Conditiile primirii de interni. Cine poate avea calitatea de intern?
[Q&A] Accesul in REGES-online pentru angajatori si salariati. Raspunsuri de la specialisti
D101 Grup fiscal: Termen de depunere si aspecte importante
Ce cuprind notele explicative la situatiile financiare anuale
Observator la Alegerile Prezidentiale 2025: acreditare, drepturi si obligatii
Alegeri Prezidentiale 2025: Calendar, Candidati, Sondaje si Model sesizare in ziua votului
Tot ce trebuie sa stii despre pensia de handicap si insotitor: acte si grade de handicap
Te-ar putea interesa si
Cum a ajuns euro sa ia fata dolarului american si sa devina preferatul investitorilor. Neincrederea din SUA ridica moneda europeana
Romanii au scos banii de la ciorap si au imprumutat statul cu o suma record. Niciodata in zeci de ani nu s-a mai investit atat de mult in titluri de stat!