Criza provocata de pandemia de coronavirus a adus schimbari pe piata muncii la nivel global, angajatii punand acum un pret mult mai mare pe beneficiile extra-salariale pe care le au la locurile lor de munca. Unul dintre cele mai importante beneficii de acest fel pare acum sa fie flexibilitatea, salariatii dorindu-si un echilibru mai puternic intre viata profesionala si cea personala. A fost astfel readus in discutie un subiect extrem de interesant, si anume saptamana de lucru de numai patru zile.
Dezbaterea pe acest subiect a ajuns in cele din urma de peste Ocean si in Romania, sondajele de opinie aratand ca si romanii sunt deschisi la o asemenea idee. Potrivit unei analize realizate de Bestjobs, nu mai putin de 78% dintre angajati sunt deschisi sa lucreze doar patru zile pe saptamana si cred ca acesta este momentul oportun pentru adoptarea saptamanii mai scurte de lucru. De asemenea, 71% dintre angajati considera ca saptamana de lucru de patru zile s-ar potrivi locului de munca pe care il au la aceasta ora.
Exista totusi si anumite temeri in acest sens, 41% dintre cei chestionati considerand ca principalul dezavantaj al saptamanii de lucru de patru zile ar consta in volumul mai mare de munca din cele patru zile. Totodata, 45% dintre salariati se tem ca un asemenea scenariu ar aduce cu sine mai multa presiune asupra lor din partea superiorilor de a termina totul mai repede.
In aceasta vara, mii de angajati din Marea Britanie au participat la un program-pilot privind saptamana de lucru de patru zile. Rezultatele par a fi dintre cele mai bune, o buna parte dintre angajati spunand ca se simt mai fericiti, mai sanatosi si ca se descurca mai bine la locul de munca cu un astfel de program.
Programul va dura nu mai putin de sase luni si implica 3.300 de salariati din 70 de companii. Angajatorii platesc salariile integrale ale angajatilor care lucreaza 80% din timpul agreat la momentul angajarii in schimbul angajamentului ca vor mentine o productivitate de cel putin 100%. La finalul programului, specialistii vor masura impactul pe care acest nou model de lucru il va avea asupra productivitatii, egalitatii de gen, mediului, precum si asupra bunastarii salariatilor.
Sursa foto: pixabay.com
Ultimele NOUTATI
Ne-ar placea ca Romania sa fie reprezentata de Calin Georgescu pe plan international?
Cum sa faci cozonaci pufosi de fiecare data secretul pe care bunica nu ti l-a spus
De ce nu trebuie sa-ti fie frica de un credit de nevoi personale. Ghid pentru incepatori
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212
Nivelul normelor anuale de venit corespunzatoare unei camere de inchiriat pentru anul 2025
Te-ar putea interesa si