Vine valul de insolvente peste firmele romanesti: avem companii sarace, dar patroni bogati
insolvente firme romanestiinsolvente romaniacriza romania
In 2020, statul, bancile, companii de leasing au pasuit firmele la plata obligatiilor, insa, in cele din urma, scadentele revin, iar multe firme vor fi incapabile sa plateasca, intrucat situatia lor nu s-a imbunatatit fata de primul an al pandemiei, dimpotriva.
Omul de afaceri
Dragos Anastasiu, fondatorul companiei Eurolines, si alti sase antreprenori au prezentat, ieri, AdWise, un integrator de solutii si consultanta pentru antreprenorii mici, aflati la inceput de drum.
Anastasiu estimeaza ca, in perioada urmatoare, numarul insolventelor va creste semnificativ. Nu mai putin de 100.000 de firme au dificultati cu plata datoriilor, amanate anul trecut, in conditiile in care situatia lor financiara este si mai grava fata de 2020.
Antreprenorul ia in calcul mai multe tipuri de datorii, in special pe cele neiertatoare, adica impozitele si ratele la leasing si banci, amanate prin lege anul trecut si care, intre timp s-au adunat, amanarea nefiind stergere a obligatiilor.
Potrivit omului de afaceri, anul trecut, nicio firma care dispunea de bani nu a amanat platile. Le-au amanat cele fara resurse puse deoparte. Asadar, daca nu aveau resurse atunci, cu atat mai putin au in 2021.
In aceste conditii, fondatorul Eurolines anticipeaza ca multe dintre firme vor intra in insolventa, desi, in unele cazuri, antreprenorii au banii cu care sa le salveze.
Companii sarace, patroni bogati
"Cate firme vor supravietui depinde de potentialul de resursa privata. Tara unor companii sarace cu patroni bogati, asta suntem! Din multe motive, unul fiind ca este destul de mic impozitul pe dividende pe profit si toata lumea are tendinta sa se autosecurizeze.
Unii au pus deoparte, dar nu la firme, ci la privat, si, atunci, in masura in care ei vor dori sa-si sprijine propriile companii, vor aduce banii de acasa", a explicat Anastasiu.
In 2020, Guvernul a acordat firmelor facilitati precum amanarea platii taxelor si impozitelor, iar, in acest an, a conceput un mecanism de esalonare simplificata.
Masurile de subventionare si salvare a companiilor au functionat pe parcursul anului 2020, dar acestea nu au rezolvat definitiv problemele afacerilor vulnerabile, ci doar au castigat timp pentru acestea.
In prima jumatate a acestui an, 3.033 de firme au intrat in insolventa, in crestere cu 23%, fata de aceeasi perioada a anului trecut, conform celor mai recente date ale Coface Romania.
Totodata, pierderile financiare cauzate de firmele insolvente in primul semestru 2021 au fost aproape de 2 miliarde de lei, de 5 ori sub nivelul din 2015, cand s-a inregistrat cel mai scazut nivel din ultimul deceniu.
Foto: facebook dragos anastasiu