Vi se intampla acest lucru la serviciu? Angajatorul va fi amendat si veti fi despagubit
amenziamenzi firmestres la locul de muncahartuire moralaobosealastres
Conform unei propuneri legislative ce va fi supusa votului in Camera Deputatilor din Parlament, angajatorii vor primi amenzi uriase, daca nu asigura confortul psihic al personalului. Acesta nu trebuie sa fie supus stresului si oboselii accentuate.
Update
Senatul a respins proiectul de act normativ care prevedea ca stresul si epuizarea fizica sa fie considerate o forma de hartuire morala la locul de munca. Totusi, decizia nu este definitiva, votul final apartinand Camerei Deputatilor, for decizional.
Daca deputatii vor adopta proiectul, CNCD ar putea avea dreptul sa identifice si sa sanctioneze angajatorii ai caror salariati sunt stresati sau epuizati fizic la locul de munca. CNCD ar putea sa oblige angajatorul sa plateasca, pentru salariatii hartuiti moral, consilierea psihologica necesara, conform celor stabilite de medicul de medicina muncii.
In eventualitatea in care angajatorul nu ia masurile dispuse de CNCD, acesta ar putea fi amendat cu o suma cuprinsa intre 100.000 si 200.000 de lei. Totusi, plata acestei amenzi nu ar scuti angajatorul de aplicarea masurilor necesare, astfelo incat angajatii sa nu mai fie supusi stresului.
Conform textului proiectului de lege, stresul si epuizarea fizica ar putea fi considerate o forma de hartuire morala la locul de munca, lucru ce il poate costa sume consistente pe angajator.
"Constituie hartuire morala la locul de munca chiar si o singura manifestare serioasa a unui comportament, care poate avea un efect daunator de lunga durata asupra unui salariat. In intelesul prezentei legi, stresul si epuizarea fizica intra sub incidenta hartuirii morale la locul de munca", se arata in document.
In cazul in care Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) identifica fapte de hartuire morala la locul de munca, va putea sa oblige angajatorul sa ia masurile necesare pentru a stopa hartuirea salariatilor in cauza.
De asemenea, CNCD va putea sa oblige angajatorul sa plateasca, pentru salariatii hartuiti moral, consilierea psihologica necesara, conform celor stabilite de medicul de medicina muncii.
Citeste si:
Tupeu de parlamentar
In cazul in care angajatorul nu urmeaza indrumarile CNCD, acesta va putea fi amendat cu o suma cuprinsa intre 100.000 si 200.000 de lei. Important de mentionat este faptul ca achitarea amenzii nu scuteste compania de a lua masurile necesare pentru a stopa hartuirea morala a angajatilor.
Masura ar putea intra in vigoare, daca primeste votul favorabil in Camera Deputatilor, care este for decizional.
Citeste si:
Se modifica varsta de pensionare a romanilor
Sursa foto: pexeles.com