Un gigant de pe piata telefoniei mobile vrea sa suprataxeze clientii
telekomtehnologieroamingtarife roamingtelekom romania
Grupul Telekom Romania, unul din cei mai mari jucatori de pe piata de comunicatii, ia in calcul sa ceara aprobarea Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) privind suprataxarea clientilor in cazul serviciilor de roaming, conform declaratiilor directorului general al companiei, Miroslav Majoroš.
Telekom a reclamat faptul ca a suferit pierderi de milioane de euro, din cauza faptului ca utilizatorii sunt tarifati pentru serviciul de roaming in UE la fel ca in Romania. Din acest motiv, Telekom intentioneaza sa solicite suprataxarea serviciilor in roaming, la Autoritates Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM).
”Vom lua in considerare si vom vedea, vom analiza situatia. Asta intrucat impactul masurii privind roaming-ul in rezultatele financiare este mare, il simtim. Analizam”, a declarat directorul general al Telekom Romania, Miroslav Majoroš.
Reprezentantul Telekom Romania nu a precizat concret cati bani a pierdut compania, insa a spus ca este vorba despre milioane de euro: "Toti operatorii au pierdut bani. Milioane de euro. Si aici e o situatie diferita de cea din Croatia sau Italia, de exemplu, unde vin milioane de turisti in fiecare vara, aici nu aveam aceeasi situatie, din pacate. Balanta e negativa, din acest punct de vedere, consumam mai multe minute in afara tarii decat primim de la turistii straini care vin aici. Impactul e negativ si destul de puternic".
Aceste declaratii vin in contextul in care ANCOM a aprobat deja o suprataxare in aceasta perioada, pentru compania RCS&RDS, acesta fiind al doilea an consecutiv in care utilizatorii RCS&RDS platesc mai mult pentru serviciile roaming in Uniunea Europeana, dar si in Norvegia, Islanda, respectiv Liechtenstein (SEE).
Citeste si:
Sferturile Campionatului Mondial din Rusia debuteaza astazi
Conform legislatiei europene, in cazul in care un operator nu poate sustine planul tarifar obisnuit pentru roaming, poate primi de la ANCOM dreptul de a suprataxa serviciile.
In mod normal, insa, incepand cu data de 15 iunie 2017, utilizatorul este tarifat pentru serviciul de roaming in UE/SEE ca si cum ar fi un consum efectuat in Romania, in afara propriei retele, in masura in care acesta nu depaseste limitele unei utilizari rezonabile. Spatiul Economic European (SEE) cuprinde statele membre ale Uniunii Europene, la care se adauga Norvegia, Islanda si Liechtenstein.
Telekom extinde reteaua de fibra optica in mediul rurual si in orasele mici din Romania
Directorul general al Telekom Romania a anuntat ca si in acest an, operatorul de telefonie mobila isi continua investitiile, extinzand reteaua de firba optica in mediul rural si in orasele mici ale tarii.
”Orasele mari sunt deja acoperite cu cablu si fibra optica, iar calitatea conectivitatii este destul de buna. Vom continua asadar investitiile in orasele mai mici si la sate”, a mai spus reprezentantul companiei.