Un gigant al industriei locale se plange ca nu gaseste forta de munca
fabricadecathlonvelocity resitacriza fortei de muncacriza de personallocuri de munca
Fabrica VeloCity Resita, distribuitor de biciclete pentru retailerul francez Decathlon, lucreaza la capacitate maxima, dar acuza ca resimt o acuta "criza de personal".
Fabrica VeloCity Resita al carei singur client este gigantul francez Decathlon, produce anual 400.000 de biciclete, care ajung apoi in toate colturile lumii. Numai in intervalul 2016-2017, fabrica a primit de la Decathlon o comanda de un milion de vehicule pe doua roti.
Fleck adauga ca: "Acoperirea noilor comenzi va reprezenta fara indoiala o noua provocare, depasirea pragului de 400.000 de biciclete pe an presupunand in primul rand largirea actualei echipe".
Fabrica lucreaza la capacitate maxima, iar francezii sunt foarte multumiti de bicicletele produse la Resita. Totusi, fabrica se confrunta cu o criza de personal care afecteaza intreaga piata a muncii din Romania in acest moment. Din cauza ca nu gasesc oameni pe care sa-i angajeze, VeloCity Resita e in incapacitate de a-si extinde productia.
"Noi avem momentan circa 250 de salariati, dar fluctuatia de personal este mare. Este un permanent du-te-vino. Criza de personal este in toate domeniile si o resimtim si noi", adauga executivul.
Unitatea de productie a fost fondata in 2008, iar activitatea fabricii VeloCity este administrata de compania NextCity cu afaceri de aproape 30,6 milioane de lei anul trecut, in urcare usoara fata de 2016.
Criza fortei de munca din Romania este una dintre principalele cauze pentru care PIB-ul Romaniei nu reuseste sa creasca, si, implicit nivelul de trai al romanilor de rand nu se poate imbunatati. Numeroase companii au semnalat de-a lungul ultimilor ani aceasta problema, insa din 2017 criza s-a adancit. Companiile nu mai gasesc personal, romanii fiind tentati de salariile din Occident, sau pur si simplu de ajutoarele sociale de la stat.
Lipsa unei strategii eficiente pe termen lung, care sa stimuleze angajarile si sa determine oamenii sa accepte locurile de munca disponibile este o alta cauza a
crizei fortei de munca.
Pe de alta parte, Reforma fiscala prin care companiilor private li s-a impus majorarea salariului minim brut a determinat multi antreprenori sa isi bage firmele in insolventa sau faliment, sau sa restructureze personal. De asemenea, multe companii prefera sa nu faca angajari, din cauza efortului financiar mult prea mare pentru potentialul lor. Contributiile la stat, impozitele majorate blocheaza initiativa antreprenorilor de a-si extinde afacerea si de a face noi angajari.