UE apara fermierii si firmele mici de practicile abuzive ale hipermarketurilor
practici abuzivepractici neloiale hipermarketuripractici interzisedirectiva europeanafermieri
Comisia Europeana propune o serie de masuri ce prevad eliminarea unor practici ale hipermarketurilor, considerate neloiale in raport cu firmele mici si fermierii. Aceste prevederi ar urma sa fie aplicate statelor UE, inclusiv Romaniei.
Prin comunicatul emis pe aceasta tema, Comisia Europeana precizeaza ca prin propunerea sa de dierctiva ia masuri pentru interzicerea practicilor comerciale neloiale in cadrul lantului de aprovizionare cu alimente.
Fiind vorba de o directia europeana, se va aplica direct si in Romania fara sa fie nevoie de alte masuri si prevederi legislative pe teritoriul tarii noastre. In caz ca refuza aplicarea acestei directive, tara risca sa fie sanctionata, in procedura de infringement.
Comisia Europeana sustine ca isi doreste sa ofere fermierilor si micilor intreprinzatori "certitudine si pentru a le degreva partial de necesitatea de a gestiona riscuri pe care nu le pot controla deloc sau aproape deloc."
Citeste si:
Premiera nationala: Femei pe bancnotele romanesti
Practicile comerciale neloiale care urmeaza sa fie interzise in UE
1. Platile intarziate in cazul produselor perisabile
2. Anularile in ultimul minut ale comenzilor
3. Modificarile unilaterale sau retroactive ale contractelor si obligarea furnizorului la plata produselor irosite
Practici permise in conditii speciale
Acestea vor fi acceptate "numai daca fac obiectul unui acord prealabil, clar si lipsit de ambiguitate intre parti":
1. Faptul ca un cumparator returneaza unui furnizor produsele alimentare nevandute
2. Faptul ca un cumparator impune unui furnizor o plata pentru garantarea sau mentinerea unui acord de furnizare pentru produse
alimentare
3. Faptul ca un furnizor plateste pentru promovarea sau comercializarea produselor alimentare vandute de cumparator
Citeste si:
Patronii IMM: Cerem taierea ajutoarelor sociale si reducerea birocratiei, altfel ne mutam afacerile in alta tara
"Operatorii mai mici din lantul de aprovizionare cu alimente, inclusiv fermierii, sunt vulnerabili fata de practicile comerciale neloiale utilizate de partenerii din cadrul lantului. Adesea, acesti operatori nu au putere de negociere si alternative pentru vanzarea produselor lor catre consumatori" - isi justifica executivul european propunerea de directiva.
"Initiativa de astazi, care interzice practicile comerciale neloiale, vizeaza consolidarea pozitiei producatorilor si a IMM-urilor in cadrul lantului de aprovizionare cu alimente.
De asemenea, initiativa vizeaza asigurarea unei aplicari ferme si eficace a reglementarilor. Cu ajutorul unei proceduri bazate pe confidentialitatea plangerilor, incercam sa eliminam «factorul teama» din lantul de aprovizionare cu alimente"- a declarat comisarul UE pentru agricultura si dezvoltare rurala, Phil Hogan.
Comerciantii care cred ca sunt victimele unei practici abuzive, pot depune plangeri anonime
Comisia va institui un mecanism de coordonare intre autoritatile de punere in aplicare, pentru a permite schimbul de bune practici. In cazul dovedirii unei incalcari a acestor norme, organismul responsabil va impune o sanctiune.
Organismul va incepe sa efectueze verificari, atat prin autosesizare, cat si in baza unei plangeri. Cei care vor depune plangere, au dreptul sa-si pastreze anonimatul.